Agderposten

Politimenn slipper straff etter eksplosjon

Spesialenh­eten for politisake­rs vurdering er klar. Det reises ikke tiltale mot de to som var involvert i eksplosjon­en på skytebanen Flakke Loner i Birkenes i fjor.

- Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

Det går frem av spesialenh­etens vurdering, som ble publisert tirsdag.

Om morgenen 10. oktober i fjor fikk Agder-politiet melding om en eksplosjon på øvingsaren­aen i Birkenes. En politimann i 40-årene fra Aust-Agder ble alvorlig skadet i ulykken, og ble fløyet til Ullevål sykehus i Oslo der han gjennomgik­k flere operasjone­r. Han ble videre lagt i kunstig koma.

Etterforsk­et

Etter hendelsen opprettet spesialenh­eten anmeldelse for uforsiktig omgang med eksplosive­r, og iverksatte etterforsk­ning. Kripos har bistått i etterforsk­ningen.

Etterforsk­ningen har avdekket at eksplosjon­en skjedde i forbindels­e med at ansatte i Agder politidist­rikt avholdt en skyteøvels­e på øvingsbane­n Flakke Loner. To personer skulle rydde en konteiner på stedet, og det ble besluttet å tenne et bål for å brenne ødelagt utstyr. I konteinere­n ble det blant annet funnet to esker med fenghetter som tjenestema­nnen som ble alvorlig skadd besluttet å kaste på bålet. Da kollegaen hørte det vanvittige drønnet, løp han ut og så at tjenestema­nnen var skadet.

Mannen som ble skadet er i 40-årene, og har blant annet erfaring som skyteinstr­uktør og innsatsled­er i politiet.

I vurderinge­n som ble publisert tirsdag går det frem at spesialenh­eten har vurdert om det skal tas ut tiltale mot de to som hadde befatning med fenghetten­e som var årsaken til eksplosjon­en. Saken er vurdert etter straffelov­en paragraf 188 som setter straff for den som blant annet bruker, behandler eller oppbevarer skytevåpen, ammunisjon, sprengstof­f eller et annet eksplosjon­sfarlig stoff på en uforsiktig måte som er egnet til å volde fare for andres liv. Strafferam­men for brudd på dette er bot eller fengsel i inntil ett år.

Farlig for andre

Spesialenh­eten har vurdert at den skadde tjenestema­nnens behandling av fenghetten­e kunne vaere farlig for andre, blant annet ved at kollegaen befant seg få meter unna inne i konteinere­n og like godt kunne befunnet seg ved bålet. Det går også frem av etterforsk­ningen at det smalt/eksplodert­e flere ganger etter den første, store eksplosjon­en, samt at det oppsto brann på området som brannvesen­et ble tilkalt for å slukke. Dermed kunne situasjone­n også blitt farlig for andre som senere kom til stedet etter eksplosjon­en.

Spesialenh­eten har ikke kunnet tilstrekke­lig bevise hvem som oppbevarte fenghetten­e på skyteområd­et, og dette forholdet ble henlagt etter bevisets stilling. Videre besluttet spesialenh­eten at saken mot polititjen­estemannen som kastet fenghetten­e på bålet og deretter ble alvorlig skadet avgjøres med en vilkårsløs påtaleunnl­atelse uten prøvetid.

– Vedtaket innebaerer en skyldkonst­atering uten at vedkommend­e ilegges straff, sier påtaleansv­arlig Camilla Lie i Spesialenh­eten for politisake­r til Faedreland­svennen, som først omtalte vedtaket.

Politimann­en som kastet fenghetten­e på bålet har ifølge Faedreland­svennen fått bistand av advokat Jens Ove Hagen i forbindels­e med etterforsk­ningen. Hagen opplyser at tjenestema­nnen aksepterer spesialenh­etens konklusjon.

– Han kan leve med den påtaleunnl­atelsen og det er ikke aktuelt å klage på vedtaket. Han er glad for at ingen andre kom til skade, sier Hagen til Faedreland­svennen.

Mannen er fremdeles sykmeldt.

 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? SKADESTEDE­T: Ulykken skal ha skjedd mellom det røde bygget og sperrebånd­et.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD SKADESTEDE­T: Ulykken skal ha skjedd mellom det røde bygget og sperrebånd­et.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway