Agderposten

Svensk kaos kan ende med nyvalg

Sveriges sosialdemo­kratiske statsminis­ter Stefan Löfven ble avsatt av Riksdagen, men mener likevel han bør få fortsette. Ekspert tror på nyvalg.

- ▶ Kristian Skårdalsmo, NTB

– Det er en ekstremt fastlåst situasjon, det er det ingen tvil om. Hvordan man enn regner på det, kreves det en drastisk forandring fra noen av partiene for at dette skal gå i hop, sier professor emeritus Folke Johansson ved Göteborgs universite­t.

– Det mest sannsynlig­e er nyvalg, fremholder han overfor NTB. Tirsdag stemte Riksdagen som ventet for å avsette Löfven, som fikk 204 representa­nter mot seg i den avgjørende avstemning­en. Bare 142 støttet statsminis­teren.

Moderatern­a, Kristdemok­raterna, Centern og Liberalern­a – de fire partiene i den borgerlige Alliansen – og Sverigedem­okraterna (SD) gjorde dermed alvor av sin trussel om å felle regjeringe­n. Men Alliansen ønsker ikke å samarbeide med SD.

Fire forsøk

Det betyr samtidig at ballen nå formelt er spilt over til Riksdagens leder, talmann Andreas Norlén. Han skal nå jobbe med å finne en statsminis­ter som ikke har et flertall i Riksdagen mot seg, og som i tillegg kan styre Sverige på et tilstrekke­lig parlamenta­risk grunnlag. Det er bred enighet om at Norlén står overfor en formidabel oppgave.

– Det mest sannsynlig­e er at dette ikke leder til noe, sier Johansson. Han tror Norlén først vil gå til konservati­ve Moderatern­as statsminis­terkandida­t Ulf Kristersso­n.

Uaktuelt

Löfven gjentok tirsdag at det er helt uaktuelt for ham å bli støttepart­i for en alliansere­gjering.

Valget endte med at de tre rødgrønne partiene, Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et og Vänsterpar­tiet, fikk støtte fra 144 representa­nter, mot 143 for Alliansen. SD fikk 62.

Ikke minst på bakgrunn av valgutfall­et gjør Löfven fortsatt krav på regjerings­makt.

– Jeg står til talmannens disposisjo­n, sier en kampklar Löfven og legger til at avstemning­en tirsdag ikke endrer mandatford­elingen i Riksdagen.

– Det må vaere lett å felle en statsminis­ter, men det har de borgerlige partiene unnlatt å gjøre de siste fire årene – av én grunn: De har ikke villet gjøre seg avhengig av SD for å styre Sverige, sier sossarnas gruppelede­r i Riksdagen, Andreas Ygeman.

Ukjent terreng

Johansson minner om at Sverige nå befinner seg på ukjent mark – aldri tidligere har et ordinaert valg blitt etterfulgt av et nyvalg. Ved forrige korsvei i 2014 inngikk de etablerte partiene en avtale for å unngå nyvalg og holde SD utenfor.

For at Sverige skal unngå nyvalg, må noen gå bort fra sine valgløfter. Flere har pekt på at Centern og Liberalern­a kan tre ut av Alliansen og naerme seg de rødgrønne, men så langt har det ikke kommet signaler om noe slikt.

– Redder de Socialdemo­kraterna, har de i praksis gått tilbake på løftet om å avsette regjeringe­n. Da sprekker Alliansen, og da får Centern og Liberalern­a også problemer hos sine egne velgere, sier Johansson.

Også en mindretall­sregjering med Kristdemok­raterna og Moderatern­a har vaert lansert, men selv med SDs støtte mangler en slik konstellas­jon flertall.

Samtidig må de tre rødgrønne partiene ha støtte fra både Centern og Liberalern­a for å få flertall.

 ??  ?? AVSTEMMING­EN: Isabella Lövin fra Miljöparti­et (t.v.) og Stefan Löfven fraSociald­emokratern­a (t.h.) under statsminis­teravstemn­ingen i Riksdagen.
AVSTEMMING­EN: Isabella Lövin fra Miljöparti­et (t.v.) og Stefan Löfven fraSociald­emokratern­a (t.h.) under statsminis­teravstemn­ingen i Riksdagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway