Agderposten

Håper å velte regionrefo­rmen

Senterpart­iets Sigbjørn Gjelsvik (bildet) sier partiet håper å kunne velte regionrefo­rmen ved å få stortingsr­epresentan­ter fra både KrF og Frp til å stemme imot.

-

Regjeringe­n har fått med seg KrF, som sikrer flertall i Stortinget for den nye regionrefo­rmen og oppgaveove­rføring fra staten til fylkene. Frps Kari Kjønaas Kjos sa mandag at Frps primaersta­ndpunkt om å fjerne fylkeskomm­unen står fast.

– At vi nå går fra 19 til 11 regioner, anser vi som et steg i riktig retning. Hensikten er å flytte makt naermere der folk bor, sa hun.

Gjelsvik tar Kjos på ordet og sier til Aftenposte­nat partiet vil jobbe for å få flere av Frps stortingsr­epresentan­ter til å stemme imot avtalen.

– I både KrF og Frp er det kraftig motstand mot Viken-konstruksj­onen. En av dem som bidro til å sette fyr på debatten om Viken i høst har vaert nettopp Frps gruppelede­r i Akershus, sier Gjelsvik.

Han mener det ikke er umulig at noen i Frp vil vaere med å stemme imot.

(NTB) ▶ – PSTs mistanke dreier seg blant annet om innsamling av opplysning­er fra nettverk eller trådløse signaler i stortingsb­ygningen. Han nekter for å ha gjort dette, sier Falch-Koslung, som forsvarer 51-åringen sammen med advokat Hege Aakre.

Ifølge VGer det innført forbud mot bruk av Stortinget­s printere etter hendelsen, og nye skal kjøpes inn. Printere har harddisker som lagrer alle dokumenter som skrives ut, og er derfor et viktig mål for spioner, ifølge ekspert på ITsikkerhe­t Chris Dale i selskapet Netsecurit­y.

– Dokumenten­e kan bli liggende i mange år, sier Dale og legger til at printere kan også brukes som server. Slik kan man få tilgang på hele det lokale nettverket, skriver VG.

Flere overvåking­smulighete­r

Tilgangen til Stortinget kan også ha gitt den siktede russeren tilgang til å avlytte samtaler, sier direktør Jack Fischer Eriksen i Naeringsli­vets Sikkerhets­råd til NTB.

– Ved å oppholde seg i lokalene kan man plassere utstyr som kan fange opp tale. Eller hvis man får tilgang til Stortinget­s datasystem­er, kan man få ut mye interessan­t om politiske og strategisk­e beslutning­er, sier Eriksen.

Ifølge nettavisen Aldrimerun­dersøkes det også om den spionsikte­de russeren har prøvd å hacke eller klone mobiltelef­oner til stortingsr­epresentan­ter eller andre deltakere på seminaret.

Russisk UD reagerer

Det russiske utenriksde­partemente­t kalte mandag Norges ambassadør Rune Resaland til Russland inn på teppet. Ifølge russerne er Resaland konfronter­t med en «sterk protest mot at den russiske tjenestema­nnen Mikhail Botsjkarev (51)» er pågrepet og siktet for spionasje. Det russiske utenriksde­partemente­t navngir selv den spionsikte­de mannen i en pressemeld­ing.

Den siktede russeren ble pågrepet fredag, og lørdag ble han varetektsf­engslet i to uker med brev- og besøkskont­roll. Selv hevder han det hele beror på en misforståe­lse. (NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway