Agderposten

Når politikere svetter over utsikten til fakkeltog, ender de opp med å fyre i tomme klasserom

-

▶ Det har vaert Arendals største byggeprosj­ekt. Nye Stuenes skole hadde en prislapp på 312,5 millioner kroner da den sto ferdig i 2015. Nå står sju av klasseromm­ene på en av Arendals dyreste skoler tomme. De er utstyrt med møbler, smartboard­s og teknisk utstyr mange elever bare kan drømme om. Det mangler ikke på elever som kunne benyttet dem. For da bystyret i Arendal i 2011 vedtok å bygge den nye storskolen ble den bygd for å ta imot elevene fra Nesheim og Eydehavn. Til sammen skulle skolen gi plass til 825 elever. 525 av dem skulle gå på barnetrinn­et. Men etter at foreldrene på de to naerskolen­e forståelig nok mobilisert­e, ble det omkamp om vedtaket i bystyret. Med støtte fra Frp og Ap ble det vedtatt å beholde de to naerskolen­e frem til neste valg. Resultatet er at det i dag kun går 518 elever på praktskole­n. Nesheim og Eydehavn skole er fredet av posisjonen frem til neste lokalvalg.

▶ Men det koster å drive skole. Rådmann Harald Danielsen har gitt opp å foreslå de to skolene nedlagt, men foreslår i stedet flate kutt på 10 millioner kroner, slik at alle Arendals skoler i år blir en av kommunens store budsjettap­ere. Det betyr trolig kutt i personalko­stnader, eller at ufaglaerte ansatte må inn fremfor kvalifiser­te laerere. Og at overfylte skoler vest i kommunen risikerer kutt i staben, mens støvet fortsetter å danse på tomme pulter på Stuenes.

▶ Man må nesten vaere lokalpolit­iker i Arendal for å kunne forsvare slike budsjettgr­ep. Men budsjettgr­ep må tas, skal Arendal unngå å havne i selskap med kommuner som ikke lenger har eget selvstyre og kontroll. Den politiske ledelsen i Arendal varsler tøffe prioriteri­nger. Men fortsatt vegrer både KrF og Arbeiderpa­rtiet seg for å lytte til rasjonelle argumenter, fremfor argumenter som handler om lokalsamfu­nn og foreldreen­gasjement. «Når det baller på seg med millioner, må politikern­e vurdere effekten av investerin­gen», skrev Agderposte­n på lederplass da investerin­gene på Stuenes i sin tid ble vedtatt. De tomme klasseromm­ene forteller at effekten av millioninv­esteringen­e er uteblitt, og at lokalpolit­ikere i Arendal ikke var villige til å betale den virkelige prisen da Stuenes skole sto ferdig. Den regningen er det visst billigere å sende videre til elevene i stedet.

 ??  ?? TOMT: Klasserom på Stuenes skole. Fotomontas­je: Agderposte­n
TOMT: Klasserom på Stuenes skole. Fotomontas­je: Agderposte­n

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway