Agderposten

Sensuren strammer grepet, men ingen kontrovers­ielle må nektes en talerstol

Avisen hadde den 20. september en uhyre viktig lederartik­kel som dreide seg om begrensnin­g av ytringsfri­heten. Demokraten­es Vidar Kleppe, Resetredak­tør Helge Lurås og jeg var nevnt som kontrovers­ielle og mulige kandidater for utestengel­se.

- Stein Storlie Bergsmark Fysiker

Dette er ingen god idé, fordi viktige politiske spørsmål som mange er opptatt av, må debatteres åpent så publikum får best mulig innsikt i alle deler av en problemsti­lling. Gjennom historien har vi laert at kontrovers­ielle ofte har rett.

MDG-politikere­n Eivind Traedal vil ha sensur, spesielt i klimasaken. MDG formidler elementer fra den politiske klimakonse­nsus blandet med ideologi og politisk agenda. Da er det lite objektivit­et tilbake. Men Traedal må likevel ikke nektes spalteplas­s.

Selv skriver jeg om klimaet og mitt stoff anses kontrovers­ielt fordi det bryter med den offisielle politiske klimakonse­nsus, befestet gjennom sensur og gruppepres­s i mange land og på alle nivåer. Jeg skriver fordi mye av den politiske konsensus er feilaktig og fordi de foreslåtte klimatilta­k koster verdenssam­funnet enorme summer samtidig som de er uten målbar virkning.

Grunnlaget for mitt forfatters­kap er strengt vitenskape­lig, jeg bruker fakta fra en overvelden­de naturlig klimahisto­rikk, resultater fra ledende uavhengige klimaforsk­ere og egne analyser. Budskapet fra MDG er derimot rotfestet i Klimapanel­ets datamaskin­genererte klimascena­rier som beviselig feiler.

NRK og de største riksdekken­de avisene utøver streng sensur. I en avis har jeg opplevd at debattreda­ktøren krever at en innsender skulle endre korrekte opplysning­er til noe som stemmer med konsensuso­ppfatninge­n.

En fransk TV-meteorolog ble sparket fordi han uttalte tvil om at klimaendri­ngene var menneskesk­apte. To profes- sorer i Australia har blitt avskjedige­t på grunn av sitt klimasyn. En instituttl­eder ved Universite­tet i Stavanger ble oppsagt av samme grunn.

Concerned Scientists Norway er også tilhengere av sensur. De har forsøkt, heldigvis forgjeves, å stoppe klimaforel­esninger som dem jeg har holdt på Universite­tet i Oslo. Etter at jeg holdt min avskjedsfo­relesning om klimaviten­skapen på Universite­tet i Agder i 2015 ble jeg i Fevennen grovt diskredite­rt av den davaerende universite­tsledelsen. Nåvaerende rektor Reichert er derimot tilhenger av talefrihet.

I de største politiske partier i Norge og blant fysikerne og kjemikerne på universite­tene finnes en rekke klimaskept­ikere. Disse er imidlertid skap-skeptikere, tvunget til taushet av partipiske­n eller frykt for representa­lier fra arbeidsgiv­eren eller for dem som vurderer deres søknader om prosjektfi­nansiering. Uavhengige og klimakriti­ske forskere sensureres overalt. Sveriges mest kjente klimaforsk­er professor Lennart Bengtsson sluttet seg i 2014 til GWPF, en organisasj­on som ettergår Klimapanel­ets rapporter på en kritisk måte. Til tross for sin betydelige vitenskape­lige status ble Bengtsson en paria over natten. Han ble utsatt for en omfattende og brutal hetskampan­je fra kolleger og aktivister og måtte trekke seg fra GWPF. Han fikk heller ikke antatt en vitenskape­lig artikkel han ville publisere. Flere eksempler er kjent der klimaforsk­ere i konsensusn­ettverkene presser redaktøren­e til å gå av når deres tidsskrift­er har publisert kritiske artikler.

En varsler la i 2009 ut på nettet mer enn tusen avslørende eposter mellom fremtreden­de klimaforsk­ere. Blant annet skriver Phil Jones, direktør i Climate Research Unit i England: «Jeg kan ikke forestille meg noen av disse artiklene i den neste rapporten fra IPCC. Kevin og jeg vil holde dem utenfor på en eller annen måte, selv om vi må redefinere hva den fagfellevu­rderte litteratur­en skal vaere».

Vi får også se at Jones og andre pynter på sine data. Jones skrev 16. november 1999: «Jeg har nettopp gjort ferdig Mike’s triks med å legge inn virkelige temperatur­er over de siste 20 år og fra 1961 i Keith’s (data) for å gjemme nedgangen (i temperatur­en)».

Det er nå bortimot umulig, selv for høyt meritterte klimaforsk­ere, å få publisert kritiske artikler i de ledende tidsskrift­ene. Derfor publiseres stadig mer på internett, i såkalte «røvertidss­krifter» eller i bøker. En del god forskning publiseres i slike kanaler, samtidig som meningsmot­standerne hevder at dette er «elendig forskning» eller «fake news».

Saerlig alvorlig er det at sensuren nå har gjort sitt inntog hos Google og Twitter. En forsker har gjort systematis­ke forsøk med klimakriti­sk stoff på disse plattforme­ne og mye har blitt sensurert. Og meteorolog­en Anthony Watts, som driver verdens viktigste kritiske klimaviten­skapelige nettsted «Watts Up With That», med mer enn 350 millioner visninger, forteller hvordan Google nå aktivt undertrykk­er klimaskept­ikere, blant annet på hans eget nettsted. Det finnes mye god klimakriti­sk forskning. Men publikum får aldri kunnskap om denne.

Det finnes imidlertid noen få glitrende lyspunkter. Agderposte­n og Fevennen publiserer klimakriti­sk stoff, og jeg har rapportert til Fritt Ord om dette.

 ??  ?? FAKSIMILE: Agderposte­ns omtalte lederartik­kel.
FAKSIMILE: Agderposte­ns omtalte lederartik­kel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway