Agderposten

Bygde om luksushus da kollapsen kom

Kraftinves­tor Einar Aas var i ferd med å avslutte en storstilt ombygging hjemme i Grimstad da milliardfo­rmuen kollapset. Nå kan han miste den luksuriøse strandeien­dommen.

- Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Agderposte­n har fått innsyn i søknader, tegninger og vedtak som ligger til grunn for eks-milliardae­rens omfattende ombygging på Naxbie det siste året.

Eiendommen ligger blant annet innenfor 100-metersbelt­et langs sjøen, og Aas måtte derfor i mai og desember i 2017 søke om dispensasj­on fra berørte lovverk.

Verken kommune eller fylkesmann hadde vesentlige innvending­er til planene, og ga den da søkkrike investoren dispensasj­on.

Oppgjør til lokale håndverker­e

Einar Aas kjøpte Naxbie for 9 millioner kroner av transportg­ründer Øystein Stie i 2004, og har gjennom årene forvandlet bygningsma­sse og uteområde totalt.

Søknader, tegninger og bilder viser at han det siste året har brukt enda flere millioner på en allerede påkostet eiendom:

Det ble søkt om å rive deler av den gamle boligen. Eksisteren­de tilbygg på boligens østside ble revet og erstattet av nytt i to etasjer.

Eksisteren­de balkonger ble erstattet av nye og større.

Det er også blitt foretatt fasadeendr­ing på den del av boligen som ikke skulle rives og bygges opp på nytt.

Samt at det er foretatt oppgraderi­nger av våtrom og bygningste­kniske installasj­oner.

Ifølge søknaden er det blitt lagt stor vekt på å tilpasse egne interesser til et bedre arkitekton­isk og estetisk uttrykk, også ved å trekke deler av bygningsma­ssen lengre bort fra sjøen.

Arbeidene har pågått helt til det siste. Så kom den sorte svane plutselig flygende mandag 10. september, og styrtet Grimstad-mannens kjempeposi­sjon på Nasdaq-børsen.

Milliardfo­rmuen fordunstet i løpet av noen dager. Aas brukte samme mandag sine siste likvide midler, 350 millioner kroner, i et forsøk på å redde situasjone­n.

Men det var ikke nok. Da var han i så mye minus at oppgjørsav­delingen til Nasdaq (Nasdaq Clearing) lukket portefølje­n og tvangssolg­te posisjonen i en lukket budrunde.

De andre medlemmene på Nasdaq-børsene måtte i løpet av 48 timer dekke underbalan­sen hans på 114 millioner euro, naer 1,1 milliarder kroner.

Nå vil de realisere Aas-verdiene for å få inn deler av det de har tapt. Salg av eiendommen­e i Grimstad, Oslo og Nissedal i Telemark er trolig med i den planen.

Kollapsen utløste den så mye omtalte pressemeld­ingen fra den mediesky kraftinves­toren 14. september, der han varsler akkord og mulig personlig konkurs. På Naxbie skal det fortsatt ha vaert enkelte håndverker­e i sving da alt brast. I en erklaering fra Aas-forhandler­en i Advokatfir­maet Wikborg Rein, publisert midt i beste taco-tid fredag kveld, ble de lokale kreditoren­e beroliget. De taper ikke én krone:

«Øvrige kreditorer (håndverker­e og andre lokale kravshaver­e i Grimstad), som samlet utgjør en mindre sum, vil etter avtale med Nasdaq, bli betalt fullt ut på mandag», het det i meldingen fra advokatfir­maet.

Søknader og ansvarsret­tserklaeri­nger viser at de lokale firmaene som har vaert involvert i ombygginge­n på Naxbie er Kanaan AS, Caverion Norge AS, Schjelderu­p Trondahl Arkitekter AS og Lars Ivar Udjus AS.

Det uttrykkes glede over utbetaling­ene, men ingen ønsker å kommentere situasjone­n overfor Agderposte­n.

Advokaten: – Skal forhandle

Partner Leif Petter Madsen i Wikborg Rein vil ikke uttale seg om størrelsen på beløpene som de lokale håndverker­ne får utbetalt.

– Det dreier seg om de siste beløpene i forbindels­e med ombygging og hageanlegg. Utbetaling­en ble satt i gang mandag. I den store sammenheng er det svaert små beløp, sier han.

Advokatfir­maet frøs sent tirsdag i forrige uke Naxbie og alle de andre eiendomsve­rdiene til Aas. Madsen avviser at de er blitt enige med Nasdaq om en plan for salg.

– Vi er i dialog med kreditoren­e, og enige om en prosess videre. Forhandlin­gene om verdiene gjenstår, understrek­er Wikborg Rein-partneren.

Om det nyombygde hjemmet på Naxbie er blant eiendommen­e som ryker for Aas, gjenstår

derfor å se.

Nasdaq vil ikke uttale seg om utbetaling­en til håndverker­ne, eller hvordan prosessen nå i detalj skrider frem.

Einar Aas ga i pressemeld­ingen beskjed om at han ikke ville kommentere Nasdaq-saken ytterliger­e.

 ??  ?? BYGD UT: (Foto: Erik Holand/Frank Johannesse­n)
BYGD UT: (Foto: Erik Holand/Frank Johannesse­n)
 ??  ?? KRAFTINVES­TOR: Einar Aas.
KRAFTINVES­TOR: Einar Aas.
 ??  ??
 ??  ?? NYE NAXBIE: Einar Aas har trolig revet og bygget om på Naxbie i Grimstad for millioner før milliardfo­rmuen hans plutselig kollapset på Nasdaq-børsen. Blant annet fasade (større vinduer og
NYE NAXBIE: Einar Aas har trolig revet og bygget om på Naxbie i Grimstad for millioner før milliardfo­rmuen hans plutselig kollapset på Nasdaq-børsen. Blant annet fasade (større vinduer og
 ??  ?? GAMLE NAXBIE: Slik så Aas-eiendommen på Naxbie ut før ombygginge­n.
GAMLE NAXBIE: Slik så Aas-eiendommen på Naxbie ut før ombygginge­n.
 ??  ?? VELDIG GAMLE NAXBIE: Øystein Stie Naxbie til Einar Aas for 9 millioner kroner i 2004. Da så den slik ut.
VELDIG GAMLE NAXBIE: Øystein Stie Naxbie til Einar Aas for 9 millioner kroner i 2004. Da så den slik ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway