Agderposten

Har skannet 60.000 dødsannons­er

Ildsjeler tar vare på dødsannons­er og foreviger gravminner.

- Innsendt av Halfdan Mørland, Slekt og Data

Våren 2017 startet Slekt og Data et prosjekt med skanning av Agderposte­ns dødsannons­er i perioden 1930 til 2017. Ideen kom fra en utflyttet austegd, Svein Erik Bjartheim. Han var blitt inspirert av arbeidet til Jan Fredrik Steine som hadde skannet og katalogise­rt over 10.000 dødsannons­er.

Svein Erik som nå er bosatt i Søgne, ble invitert til et medlemsmøt­e i Slekt og Data for å fortelle mer om prosjektet.

Dugnadsive­r

Ti medlemmer ønsket å delta på dugnaden.

Svein Erik fortalte at om han skulle gjøre alt på egen hånd, så ville han først vaere ferdig om 15 år.

Tillatelse fra Agderposte­n ble innhentet. Annonsene skulle gjøres digitalt søkbare i et program som heter Dødsannons­er på hjemmeside­n til Slekt og Data. I ettertid har vi fått laget en app som også heter Dødsannons­er. Denne appen kan lastes ned på Android telefoner og nettbrett.

Lokal app

I august 2018 ble skanningen avsluttet. Da hadde vi skannet over 60.000 annonser. Det gjensto imidlertid ganske mye arbeid før annonsene kunne publiseres. All informasjo­n fra annonsebil­dene måtte over i et regneark, noe som vill ta minst like lang tid som selve skanningen.

Vi kontaktet da Harald Unander i Grimstad. Det var mannen som noen år tidligere utviklet den geniale appen Kinsmap som er blitt et av de beste verktøyene til å vise slektstree­t.

Harald skuffet ikke. Etter en ukes tid fikk vi et program som overførte bildeinfor­masjon til Excel på et øyeblikk. Dette gjorde at vi kunne komme i mål langt tidligere enn beregnet.

Rask skanner

Svein Erik Bjartheim har i tillegg til å skanne fra Agderposte­ns eAvis, også hentet annonser fra mikrofilme­r.

Halfdan Mørland har vaert på Kuben og tatt bilder av annonser som har vaert uleselige på nett.

Tore Emil Løvseth har vaert en utrolig rask og dyktig skanner. Det enkelte brukte flere måneder på å utføre, ordnet han på en snau uke.

2,7 millioner graver

Et annet prosjekt som Slekt og Data har tatt på seg, er registreri­ng av gravminner. Dette er et landsomfat­tende arbeid som gjøres på dugnad av medlemmer. Det er etter hvert blitt en svaert omfattende database. Den består av 2,7 millioner gravminner, hvorav 1 millioner er fotografer­t.

Til nå har det vaert over 140 millioner søk i basen. Den er åpen for alle.

Vårt arbeid består i å ta bilder av gravsteden­e og knytte disse opp mot informasjo­n om avdøde.

Fikk penger

De fleste foreningen­e i Norge har et godt samarbeid med de lokale kirkeverge­ne. De gir beskjed til Kirkedata om at Slekt og data skal motta regneark med relevante opplysning­er om gravsteden­e. Alle sensitive opplysning­er er da fjernet.

Norsk Kulturråd har bevilget 250.000 kroner til dette viktige arbeidet. Når gravene etter en tid blir slettet, vil bilde og opplysning­er fortsatt vaere tilgjengel­ig i basen.

Samarbeid med Kuben

Som omtalt tidligere i Agderposte­n, så har vi inngått en avtale med Kuben om å gjøre deres store portrettsa­mling digitalt søkbar. Målet er å samle nøkkelinfo­rmasjon om personene.

 ??  ?? SVEIN ERIK BJARTHEIM
SVEIN ERIK BJARTHEIM
 ??  ?? I AKSJON: Halfdan Mørland midt i arbeidet med å forevige ta vare på dødsannons­er.
I AKSJON: Halfdan Mørland midt i arbeidet med å forevige ta vare på dødsannons­er.
 ??  ?? FOTOGRAF: Odd Egil Lillebø fotografer­er gravminner.
FOTOGRAF: Odd Egil Lillebø fotografer­er gravminner.
 ??  ?? RASK: Tor Emil Løvseth har en rask skanner.
RASK: Tor Emil Løvseth har en rask skanner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway