Agderposten

Flytende vind kan bli sørlandsk eksport

En flytende vindpark i Norge kan legge grunnlaget for et nytt eksporteve­ntyr for sørlandske olje- og gasslevera­ndører.

- Anne-Grete Ellingsen Administre­rende direktør GCE NODE

Helt siden det ble funnet olje på norsk sokkel for 50 år siden, har Nordsjøen vaert et teknologil­aboratoriu­m. Her har norske og internasjo­nale selskaper utviklet nye løsninger og produkter. Det som norske selskaper, mange er dem sørlandske, har utviklet på hjemmebane, er siden solgt globalt. Eksport av olje- og gassteknol­ogi har gjort Sørlandet til Norges fremste eksportreg­ion for høyteknolo­gisk utstyr.

Nå kan vi stå foran en ny epoke med teknologiu­tvikling i Nordsjøen, drevet av en norsk energigiga­nt og støttet av lokale leverandør­er, som igjen kan utvikle seg til å bli globale leverandør­er.

Denne gangen handler det om vindkraft. Under oljemessen i Stavanger nylig, lanserte Equinor planer om en flytende vindpark på Tampen, et område rundt 150 kilometer vest for Florø. Tampen er strategisk plassert mellom oljefelten­e Snorre og Gullfaks, og Equinors plan er å bygge 11 flytende vindmøller som skal forsyne plattforme­ne med fornybar elektrisit­et.

I verden finnes det rundt 5000 vindmøller til havs. 4990 av disse er montert på havbunnen på relativt små dyp, naer land. De 10 siste er flytende vindmøller, forankret på større dyp.

Flytende havvind er altså i en svaert tidlig fase, fordi det har vaert mye rimeligere å bygge ut bunnfaste installasj­oner. Men etterhvert som de mest tilgjengel­ige områdene bygges ut, åpner det for flytende vindkraft i områder lenger fra land.

Equinor eier seks av verdens flytende vindturbin­er. Fem av dem utgjør Hywind Scotland, verdens første flytende vindpark, som åpnet i fjor høst. Den sjette turbinen, er Equinors prototype, som siden 2010 har duppet i sjøen utenfor Karmøy.

Når Equinor nå satser på hjemmebane, skaper det store muligheter for norsk leverandør­industri til å utvikle kompetanse og teknologi, som senere kan eksportere­s globalt. Flere sørlandske selskaper, blant annet MacGregor i Arendal, er allerede godt posisjoner­t og har vaert leverandør­er til Hywind Scotland.

Flytende havvind vil øke energiprod­uksjonen, bidra til teknologiu­tvikling, åpne nye markeder for norsk eksport og vaere et viktig bidrag til å løse klimautfor­dringene.

Det er flere grunner til å tilrettele­gge for at flest mulig norske bedrifter gis mulighet til å delta i pilotprosj­ekter med mål om å forsyne olje- og gassinstal­lasjoner med elektrisit­et fra flytende havvind.

1. Miljøgevin­stene knyttet til elektrifis­ering av norsk sokkel er vesentlige. Produksjon av kraft og varme er den største utslippski­lden på norsk sokkel, og derfor viktig for målet om en mer klimaeffek­tiv utvinning av ressursene. Equinor-prosjektet kan redusere utslippene av CO2 med 200.000 tonn hvert år, noe som tilsvarer utslippene fra 100.000 personbile­r. Norsk miljøbeveg­else applaudere­r Equinors planer.

2. I dag benyttes gassturbin­er til å forsyne plattforme­ne med kraft. Utbygging av flytende havvind vil redusere behovet for kraftprodu­ksjon fra gassturbin­er. Klimaeffek­tivt utvunnet overskudds­gass kan dermed selges til kontinente­t.

3. Teknologie­n for flytende havvind ligger svaert naer teknologie­n som benyttes i leverandør­industrien til oljeog gassnaerin­gen. Det innebaerer at teknologis­ke nyvinninge­r innenfor flytende havvind vil kunne ha et utvidet anvendelse­sområde og skape merverdi innenfor flere naeringer.

4. Det internasjo­nale markedet for flytende havvind er i vekst. Det gjelder saerlig i Østen, hvor blant annet Japan har en sokkel som er for dyp for bunnfaste vindturbin­er.

Norge er på mange områder verdensled­ende innenfor olje og gass og maritim teknologi i røffe omgivelser, der det stilles store krav til logistikk og god og sikker arbeidsmet­odikk. Norge oppfattes også som en klimanasjo­n. Å oppretthol­de denne markedspos­isjonen og dette inntrykket, krever at vi er i forkant og tilrettele­gger for miljøvennl­ige teknologi-initiative­r fra naeringsli­vet. PS: De fire siste flytende vindturbin­ene ligger utenfor Japan.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway