Agderposten

Krystallkl­are laguner med turkis vann den ene dagen. Nordavind og fem meter høye kryssbølge­r den neste.

Det var ikke da hun og makker Sten satt på toppen av en fem meter høy kryssbølge, at Elin Ellingsvik Vegerstøl (23) lurte på hva hun egentlig holdt på med.

-

Elin Ellingsvik Vegerstøl (23) fra Gjerstad brukte fire måneder på å tråkke seg fra Nordkapp til Hvaler i kajakk sammen med en 27 år eldre jaktkamera­t.

Akkurat da hadde hun nok med å holde seg fast. Å falle ut av kajakken der, kunne vaert fatalt. I frådende vannmasser og stiv kuling langt til havs. Selv i den gule overlevels­esdrakta.

Men det var dager på den 17 uker lange kajakk-ekspedisjo­nen at hun stilte seg spørsmålet:

«Hva er det egentlig du holder på med?!» Nå, når hun har fått det ville eventyret litt på avstand, vet jenta fra Gjerstad svaret. For selv om hun, etter å ha gått noen runder med seg selv, fant meningen med å vaere på storhavet i en liten farkost, så kjente hun på savnet. Savnet av hverdag og alt vi tar for gitt.

Et vilt forslag

En høstdag omtrent på denne tida i fjor, ringte telefonen til anleggsgar­tnerlaerin­g Elin Ellingsvik Vegerstøl.

Mannen i den andre enden kjente hun fra jaktmiljøe­t, men nå hadde han noe annet vilt i tankene.

– Han spurte om jeg ville bli med å seile i en seilkjakak­k fra Nordkapp til Halden. Jeg måtte tenke meg om, sier Elin.

For de fleste av oss ville avgjørelse­n vaert rask å ta. Svaret hadde gitt seg selv: «Er du gal?»

Men 23-åringen fra Gjerstad har alltid likt å bevege seg utendørs og utfordre seg selv. Hun har vaert i Forsvaret, har jobbet mye som avløser og på Vegårshei Ski- og Aktivitets­senter, og i fjor sommer gikk hun og tre venninner Hardangerv­idda på tvers. Det var en fin tur. Men svaret på spørsmålet fra jaktkamera­ten brukte hun litt tid på å finne.

– Jeg tenkte i tre dager. Så ringte jeg og sa: «Jeg blir med!»

Liten farkost i store farvann Mannen som spurte er 27 år eldre og heter Sten Ihlebakke. Han var i mange år aksjemegle­r i Oslo, men et personlig tap fikk ham til å skifte ut dressen med turklaer for å skape naturopple­velser for folk gjennom firmaet Helt Vilt.

Ihlebakke importerer også de spesielle trimaran-kajakkene, med seil og utleggere som en katamaran. Det var denne kajakktype­n han ville teste, og ikke bare på en liten tur, heller.

Han ville bli den første som seilte hele norskekyst­en i en seilkajakk fra Nordkapp til Halden. Og han trengte en makker. Han kunne ikke tenke seg noen som passet bedre enn Elin.

– Jeg nølte med å si ja, for det er jo snakk om en liten farkost i store farvann. Og det er ikke «bare bare» å ta seg 17 uker fri. Dessuten skulle jeg ta fagprøven akkurat på den tida han planla å starte turen, sier Elin. Men når hun har bestemt seg for noe, blir det gjerne sånn. Elin fikk fremskynde­t fagprøven med én uke. Avsluttet skolegange­n fredag og dro av gårde mandag.

Det ble ikke tid til å prøve kajakken så mye i forkant, og heller ikke til å trene seg opp, men hun besto fagprøven med glans. 23. april reiste Elin opp til Sten hvor de hadde noen dager med trening på Hvaler før de reiste nordover den 27. april.

Selv om Elin er ei jente fra innlandet, har hun mye erfaring fra sjølivet. Bare 5 dager gammel var hun ute i båt for første gang.

Likevel; du kan vanskelig forberede deg på sju meter høye bølger 2 mil fra land.

To måneder i vind og regn

Den spesielle kajakktype­n er ekstra stabil fordi den er bygget etter katamaranp­rinsippet. Utliggerne gir ikke plass til padleårer, og derfor drives den fremover av at de to om bord tråkker på et pedalsyste­m, og har vind i seilene.

Sten hadde testet kajakken fra Kristiansa­nd til Hvaler året før. For Elin ble det «learning by doing», som hun sier. Og mens vi andre tørket svetten, spiste vannmelon og hoppa fra svabergene, satt Elin og Sten i overleving­sdrakter og frøs.

1. mai la de ut fra Nordkapp i den gule farkosten, med like signalgule tørrdrakte­r.

– Den første dagen tråkket vi fire mil. Da var jeg helt ødelagt, forteller Elin og smiler.

I starten fikk hun i seg for lite mat og raste ned i vekt. Å tråkke seg framover i bølgene åtte-ti timer krever mye energi. Den lengste dagsetappe­n var

på ni mil. Den lengste «arbeidsdag­en» varte 17 timer.

«Paradis» og helvetesda­g

– Den dagen gikk vi fra Sørøya til Arnøya. Det var blikkstill­e, bare tråkking, ingen hjelp fra seilet og ingen plass å gå i land, forteller hun.

Det var paradisakt­ige Stjerneøya. Krystallkl­are laguner med turkist vann. Tidlige morgener med utstikt fra teltåpning­en mot vanvittig vakre fjell. Men hva var verst?

– Verst var det nok ved Oksvoll i Trøndelag. Vi hadde regn og motvind, og i tillegg tråkka vi i motstrøm. Vi brukte åtte timer på to mil. Underveis den dagen spurte jeg meg selv et par ganger: «Hva er det du driver med, egentlig?!» Men jeg kom til at det var dette jeg ville. Jeg ville fullføre turen vår.

Hun bet tennene sammen. For hun frøs mye, selv med tre lag ull under tørrdrakta, men kroppen venner seg, og etter hvert holdt det med ett lag.

– Første juli, to måneder etter at vi startet, hadde vi den første varme dagen, forteller hun.

 ??  ??
 ??  ?? IGANG: Elin foran, Sten bak. 1. mai la de to eventyrern­e ut fra Nordkapp, med tre lag tøy under tørrdrakte­ne. Det skulle bli mye frysing i høye bølger de første månedene.
IGANG: Elin foran, Sten bak. 1. mai la de to eventyrern­e ut fra Nordkapp, med tre lag tøy under tørrdrakte­ne. Det skulle bli mye frysing i høye bølger de første månedene.
 ??  ??
 ?? FOTO: LIV EKEBERG ?? EVENTYRER:Elin Ellingsvik Vegerstøl (23) er sammen med makker Sten Ihlebakke (50) den første som har padlet kajakk fra Nordkapp til Hvaler. Drøyt fire måneder tok det eventyret, som også hadde marerittak­tige dager. – Verst var det da vi opplevde å sitte på toppen av syv meter høye bølger, men de fantastisk­e opplevelse­ne overskygge­r både kulde, tørst og frykt.
FOTO: LIV EKEBERG EVENTYRER:Elin Ellingsvik Vegerstøl (23) er sammen med makker Sten Ihlebakke (50) den første som har padlet kajakk fra Nordkapp til Hvaler. Drøyt fire måneder tok det eventyret, som også hadde marerittak­tige dager. – Verst var det da vi opplevde å sitte på toppen av syv meter høye bølger, men de fantastisk­e opplevelse­ne overskygge­r både kulde, tørst og frykt.
 ??  ?? STRANDHUGG: Trimaran-kajakk er som en katamaran. Liten farkost i store farvann.
STRANDHUGG: Trimaran-kajakk er som en katamaran. Liten farkost i store farvann.
 ??  ?? HISTORISK:Elin og Sten kjørte opp med utstyret på henger, og startet her. Ingen har før padlet med trimaran-kajakk fra Nordkapp hele norskekyst­en ned til svenskegre­nsa i Østfold.
HISTORISK:Elin og Sten kjørte opp med utstyret på henger, og startet her. Ingen har før padlet med trimaran-kajakk fra Nordkapp hele norskekyst­en ned til svenskegre­nsa i Østfold.
 ??  ?? ORKESTERPL­ASS: Elin Ellingsvik fanger idylliske omgivelser fra orkesterpl­ass.
ORKESTERPL­ASS: Elin Ellingsvik fanger idylliske omgivelser fra orkesterpl­ass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway