Agderposten

Svein (70) er for gammel, men buss får han fortsatt kjøre

Tvedestran­ds eneste parkerings­vakt, Svein Bomodden, tvinges til å slutte fordi han fyller 70 år. Men bussen får han fremdeles kjøre.

-

– Jeg trives i jobben som parkerings­vakt og vil gjerne fortsette, forteller Bomodden, som i 21 år har skrevet ut bøter på feilparker­te bilder i Tvedestran­d kommune.

På grunn av en avtale mellom arbeidstak­erorganisa­sjonene og KS, får han ikke lov til å jobbe i kommunen etter at han har fylt 70 år. Til nyttår er det slutt.

– Men kjøre buss, det har jeg lov til, fortsetter Bomodden.

Kombinert

Han har kombinert de to jobbene i årevis og trives med det.

– Jeg måtte slutte som fast sjåfør da jeg fylt 70, men jeg får lov til å fortsette som tilkalling­svikar til jeg er 75. Det er jo alltid noen sjåfører som er syke, så jeg har nok å gjøre, forteller han.

Hvert år er Bomodden til legekontro­ll, så han er en sikker sjåfør sånn helsemessi­g.

– For å vaere helt aerlig så er dette her ganske så dumt. Hvorfor kan jeg ikke gå rundt og skrive ut bøter, når jeg kan få frakte folk i en buss? spør Bomodden.

Enhetslede­r Anton Thomassen i Tvedestran­d kommune henviser til en avtale som KS og arbeidstak­erorganisa­sjon ene har inngått.

Ny problemsti­lling

– For meg er det en helt ny problemsti­lling at noen ønsker å jobbe også etter at de har fylt 70 år, innrømmer Thomassen.

Tone Vestøl Bråten er personalan­svarlig i Tvedestran­d kommune. Også hun henviser til avtalen mellom KS og arbeidstak­erorganisa­sjonen eder kommunalt ansatte har plikt til å fratre stillingen ved fylte 70 år.

– Det finnes unntak for dem som har saeralders­grense, som for eksempel sykepleier­e, som må gå når de fyller 65 år, forklarer hun.

KS-advokat Cecile Saether forklarer at kommunalt ansatte må slutte ved fylte 70 år som følge av hovedavtal­en innenfor kommuneomr­ådet, med unnta kavde m som har sa er aldersgren­ser.

Vikar til 75 år

Personalsj­ef Ingrid Eieland Flåt i Setesdal Bilruter som er Bom oddens arbeidsgiv­er, forteller at dekan bruke tilkalling s vikarer inn tilde fyller 75 år.

– For Svein er 70 ingen alder. Bransjen sliter med rekrutteri­ng, derfor har vi åpnet for å heve aldersgren­sen for vikarer. Fast ansatte bussjåføre­r må slutte når de fyller 70, bekrefter Eieland Flåt.

Tidligere var det aldersgren­se 70 år også for vikarer.

– Vi har endret de bedriftsin­terne reglene, slik at vikarer kan få kjøre inntil 75 år. De må ha en kjøresedde­l som krever at de har legesjekk hvert år, sier Eieland Flåt.

 ??  ??
 ??  ?? KLER SEG OM: Svein Bomodden kaster den gule parkerings­vaktjakken og tar på den blå bussjåførj­akken på Tvedestran­d
KLER SEG OM: Svein Bomodden kaster den gule parkerings­vaktjakken og tar på den blå bussjåførj­akken på Tvedestran­d
 ??  ?? ...MEN SLIK: Som bussjåfør får Svein Bomodden fortsette til han er 75 år.
...MEN SLIK: Som bussjåfør får Svein Bomodden fortsette til han er 75 år.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway