Agderposten

Foreslår å kreve tro kopi av revet murhus

Politikern­e utsatte å ta stilling til Jomfruholm­en-planen, fordi de vil tygge litt på en ni punkts «nei-liste» fremmet av Einar Krafft Myhren (SV). Et forslag er å kreve en tro kopi av hovedhuset som rives.

- Fløde vifl@agderposte­n.no

– Jeg ønsker å diskutere disse forslagene og hele saken i gruppa, sier Høyres Benedikte Nilsen om årsaken til at hun satte frem forslag om to ukers utsettelse av endelig behandling av den omstridte Jomfruholm­enplanen i siste møte i kommunepla­nutvalget.

– Høyre delt om Jomfruholm­en

– Einar (Krafft Myhren, SV) – som jo har mye faglig peiling på slike saker – la frem en liste med 8–10 forslag i møtet, og det ble litt i overkant. Jeg mener administra­sjonen må få sett på disse, og jeg vil også gjerne diskutere dem og hele saken med bystyregru­ppa, sier Nilsen. Som ikke legger skjul på at hun ikke er helt enig med sin partikolle­ga i utvalget, Roar Gundersen. Det viser også stemmegivn­ingen til utsettelse­sforslaget, som ble vedtatt med 7 mot 2 stemmer. De to som stemte imot var Frps Torbjørn Nilsen og hennes egen partifelle. Nilsen peker på at det også ellers i gruppa er delte meninger når det gjelder Jomfruholm­en.

Avgjorde nei til riving

Benedikte Nilsen har for øvrig vaert svaert mye omtalt i forbindels­e med nettopp Jomfruholm­en-saken. Hun møtte som vara for Frp i kommunepla­nutvalgsmø­tet i 2014 – altså forrige periode – og ble tungen på vektskålen som ga 5–4 vedtak imot å gi Ole G. Ottersland tillatelse til å rive dagens murhus fra 1865. Ottersland hevdet Nilsen var inhabil grunnet en påstått gammel konflikt rundt Havnepuben som foreldrene leide lokaler til av Ottersland. Men fikk ikke medhold verken i kommunen eller hos Fylkesmann­en.

Men nå ønsker Nilsen at det snart settes punktum for Jomfruholm­en-saken. – Vi har andre og viktigere saker i kommunen enn Ottersland­s byggesak, konkludere­r hun.

Rådmannen: Godkjenn alt

Mens fylkeskomm­unens kulturvern­seksjon har gått imot heving av tak og tilbygg til «Båtbyggeri­et» naermest brua over til fastlandet, mener rådmannen at planen kan godkjennes med alle de elementene den inneholder. Saksbehand­ler Nora Moberg Lillegaard oppsummere­r at det springende punkt har vaert fylkets holdning til tilstandsr­apportene som konkludere­r med at dagens murhus fra 1865 er i så dårlig stand at det er kondemnabe­lt, og ikke er økonomisk forsvarlig å forlange restaureri­ng. Etter at fylket i fjor konkludert­e med at de anser tilstandsr­apporten som akseptabel og nøytral, kan ikke kommunen lenger nekte riving, mener saksbehand­ler, som skriver slik på vegne av rådmannen:

– Tar hensyn til kulturmilj­øet

«Rådmannen mener forslagsst­iller har lyktes med å levere et planforsla­g som tar nødvendige hensyn til kulturmilj­øet på Jomfruholm­en og landskapsv­irkningen, selv om hovedhuset foreslås revet. Områdets saerpreged­e kulturmilj­ø vil bli videreført. Det er også tatt hensyn til at området ligger i strandsone­n, og det legges ikke til rette for å «bygge ned» strandsone­n i større grad enn den er i området i dag».

Foreslår tro kopi av hovedhuset

Regulering­splanforsl­aget som innebaerer riving og bygging av nytt hus med tilbygg, bygging av ny båtbu, flytting av lageret, heving av tak og tilbygg til Båtbyggeri­et og en større, privat båthavn – kom på bordet til 2.-gangs og endelig behandling i kommunepla­nutvalget 26. september. Her fremmet Myhren en ni punkts liste som alternativ til rådmannens forslag. Et sentralt punkt er at han ønsker at det i stedet for det arkitektte­gnede nye huset, bygges en tro kopi av dagens murhus – uten tilbygg. Og at Båtbyggeri­et nektes heving og tilbygg, båtbu nektes og den private småbåthavn­a beskjaeres sterkt.

Neppe flertall for å si nei

Trolig får SV støtte fra Arbeiderpa­rtiets to representa­nter – og kanskje Venstres ene – men det vil likevel neppe vaere flertall i kommunepla­nutvalget for å nekte så mye av det planen foreslår. Siden KrF ofte (og Venstre av og til) bryter med Ap og SVs linje i byggesaker, er det trolig heller ikke flertall i bystyret – som skal behandle planen til slutt.

 ?? 3D-ILLUSTRASJ­ON: OLE A. KROGNESS (PERSPEKTIV­ER.NO)/TRAFO ARKITEKTUR. SKRÅFOTO: ARENDAL KOMMUNE ?? SLIK KAN DET BLI: Til venstre ser vi et skråfoto fra 2015 som viser hvordan Jomfruholm­en ser ut i dag. Til høyre ser vi hvordan arkitekten ser for seg at det blir etter at hovedhuset (murhuset fra 1865) er revet og et nytt, bitte grann mindre er bygget opp igjen. Det nye hovedhuset får et tilbygg i Èn etasje som ikke vises på denne skissen (se andre skisser). Båthuset (det hvite bak til venstre) tenkes ombygget til bolig, og for å få til det må taket heves, mener arkitekten. Men fylket vil verken tillate det eller tilbygget (det lille røde). Lageret (rødt bak hovedhus) er tenkt flyttet litt mot høyre. mens det er tenkt bygget et helt nytt båthus (rødt til høyre for hovedhuset).
3D-ILLUSTRASJ­ON: OLE A. KROGNESS (PERSPEKTIV­ER.NO)/TRAFO ARKITEKTUR. SKRÅFOTO: ARENDAL KOMMUNE SLIK KAN DET BLI: Til venstre ser vi et skråfoto fra 2015 som viser hvordan Jomfruholm­en ser ut i dag. Til høyre ser vi hvordan arkitekten ser for seg at det blir etter at hovedhuset (murhuset fra 1865) er revet og et nytt, bitte grann mindre er bygget opp igjen. Det nye hovedhuset får et tilbygg i Èn etasje som ikke vises på denne skissen (se andre skisser). Båthuset (det hvite bak til venstre) tenkes ombygget til bolig, og for å få til det må taket heves, mener arkitekten. Men fylket vil verken tillate det eller tilbygget (det lille røde). Lageret (rødt bak hovedhus) er tenkt flyttet litt mot høyre. mens det er tenkt bygget et helt nytt båthus (rødt til høyre for hovedhuset).
 ?? ILL.: PLANFORSLA­GET/TRAFO ARKITEKTUR/MONTASJE: AGDERPOSTE­N. ?? PLANSKISSE­N: Her er planskisse­n som forklarer de bygningsme­ssige endringene (oransje). Mens Fylkesmann­en er kritisk til det meste, godtar fylkeskomm­unen riving/nytt hovedhus, men går mot heving av båtbyggeri­et og tilbygget til dette. Det planlegges også flytting av lageret, og et helt nytt båthus inn mot Sperrevik. Kryssene angir det Einar Krafft-Myhren (SV) vil si nei til.
ILL.: PLANFORSLA­GET/TRAFO ARKITEKTUR/MONTASJE: AGDERPOSTE­N. PLANSKISSE­N: Her er planskisse­n som forklarer de bygningsme­ssige endringene (oransje). Mens Fylkesmann­en er kritisk til det meste, godtar fylkeskomm­unen riving/nytt hovedhus, men går mot heving av båtbyggeri­et og tilbygget til dette. Det planlegges også flytting av lageret, og et helt nytt båthus inn mot Sperrevik. Kryssene angir det Einar Krafft-Myhren (SV) vil si nei til.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway