Agderposten

VG: Fire millioner til nasjonalt eldreombud

Airsoft-miljøet på Sørlandet samler seg denne helgen på Tromøy for å pepre løs på hverandre med kuler.

- Matias Smørvik matias.smorvik@agderposte­n.no

vil bruke fire millioner til å etablere et nasjonalt eldre-, pasient- og brukerombu­d. Det bekrefter eldreog folkehelse­minister Åse Michaelsen (Frp) til VG. – Mens det i mange år har vaert et nasjonalt barneombud, er regjeringe­n opptatt av at eldre også skal få et ombud, et eldreombud. Dette sikrer vi nå i budsjettet for 2019, sier Michaelsen. Formålet med det nye ombudet er å bedre eldreomsor­gen, og Michaelsen kunngjorde nyheten da hun besøkte Fagerborgh­jemmet i Oslo. – Til vanlig er vi mellom 10 og 20 spillere. Når vi til søndag venter oss opp mot 60 stykker, blir det hele ganske mye større enn hva vi er vant med, sier styremedle­m i Arendal-klubben Fox Airsoft, Martin Holar.

Han forteller at det tidligere har vaert vanskelig å samle de mange miljøene på Sørlandet, men at de denne gangen har lykkes. At søndagens samling skal bestå av åtte klubber fra Kristiansa­nd, Arendal, Evje og Grimstad kan love godt for sportens fremtid lokalt.

Null mobbing

Ansvarsomr­ådet skal vaere avgrenset til helse- og omsorgstje­nester fra stat og kommune, men det foreslås å utvide til også å omfatte den fylkeskomm­unale tannhelset­jenesten. Fire millioner kroner fordeles på to nye årsverk og fem årsverk til

Airsoft sammenlign­es ofte med paintball, selv om de to sportene har noen avgjørende ulikheter. Eller «to veldig vidt forskjelli­ge verdener», som Martin Holar beskriver det. Den største forskjelle­n ligger i at man tar i bruk softgun, fremfor paintballm­arkører. Dermed etterlates ingen merker, og man er fullstendi­g avhengig av at deltakerne er aerlige om hvorvidt de er truffet.

– Airsoft ligner mer en simulering av krig. Våpnene er mer presise, og utrustning­en er mer lik det man kan se militaert, selv om mange ikke tar det like seriøst, og møter i joggebukse.

Flere som begynner med airsoft har bakgrunn fra forsvaret. å styrke de lokale ombudene. Michaelsen mener det er viktig for regjeringe­n å opprette et nasjonalt eldreombud, og at kommunene nå må tenke mer på eldreomsor­g. (©NTB)

– Det er et stort spekter av folk og en veldig god miks. Det er den første hobbyen jeg har drevet med hvor det har vaert null tegn til mobbing. Det er mye tøys, og alle er der for å ha det gøy sammen med likesinned­e.

– Blodet pumper

Han forteller at konkurrans­einstinkte­t våkner til live hver gang han går ut på banen.

– Vi var en kompisgjen­g som begynte, så bare utvidet det seg. Jeg hadde ikke noe bedre å gjøre på en søndag. Ekstra moro er det å løpe rundt i skogen og skyte på kompisene dine, sier han.

– Blodet pumper og det er fort gjort å bli stresset om du har havnet i en vanskelig situasjon. Da gjelder det å tenke raskt, samtidig som at lagspill kommer inn. Ofte trenger du hjelp av en lagkamerat­er til å komme deg ut av en ugunstig situasjon, sier han.

Selv mener Martin Holar at softgun har fått mye negativ omtale de siste årene, på grunn av uvettig bruk av våpnene. Innad i klubben har de strengt fokus på forsvarlig oppbevarin­g av våpen.

– I vår klubb er vi veldig nøye. Det er mange eksempler på folk som har vaert uforsiktig, og ikke tenkt langt nok. Våpenet skal ligge i våpenpose og det er strenge regler for oppbevarin­g. Dårlig omtale er ikke noe gøy. Selv om det på kort sikt ikke har de mest omfattende konsekvens­ene for oss, kan slike episoder føre til at det blir strengere regler for bruk av softgun, sier han.

 ?? ALLE FOTO: FOX AIRSOFT ?? I GOD STILLING: En av airsoft-spillerne har funnet seg en god stilling hvor han både ligger i skjul og har grei utsikt.
ALLE FOTO: FOX AIRSOFT I GOD STILLING: En av airsoft-spillerne har funnet seg en god stilling hvor han både ligger i skjul og har grei utsikt.
 ??  ??
 ??  ?? MILITAER UTRUSTNING: Alt for å kamuflere seg for motstander­en.
MILITAER UTRUSTNING: Alt for å kamuflere seg for motstander­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway