Agderposten

Jakt og slakt er en blodig affaere. Saken er ikke biff, mener nok stadig flere.

-

▶E●gjakten er i full gang mange steder i Aust-Agder, og i løpet av sesongen vil trolig godt over 700 dyr bli skutt, blodtappet og partert. Høstens blodigste eventyr utspiller seg for det meste i de dype skoger. En del synes nok det som skjer i utmarka, bør forbli i utmarka.

▶Jakt og slakt er nemlig blitt i drøyeste laget for mange av oss. Det er ikke uten grunn jegerne er forsiktige med hvilke bilder de lar offentligh­eten få se. Urbane mennesker får stadig større avstand til hva som faktisk må til for at kjøttet skal havne i butikkhyll­ene. Enkelte tilegner også dyrene menneskeli­ge egenskaper, og setter spørsmålst­egn ved det moralske i å skyte de ville, eller slakte de tamme.

▶De som selv spiser kjøtt bør imidlertid kunne tåle å se slaktede dyr, og bifalle en mest mulig skånsom avlivning. At det er mange hyklere iblant oss, ble for kort tid siden avslørt av NRKs Folkeopply­sningen. En rekke kjendiser ble invitert til middag, der overraskel­sen var at de selv skulle slakte det de skulle spise. Etter slaktingen og opptakene, trakk alle seg – én etter én. Det samme skjedde da NRK gjorde et nytt forsøk. Samtlige deltakere fryktet for eget omdømme ved å bli forbundet med slakting.

▶Det er et tankekors at slakting for mange tydeligvis tilhører mørkets gjerninger, og at uinnvidde helst ikke bør utsettes for utflytende innvoller eller løsthengen­de hoder. Det er ikke lenge siden Agderposte­n publiserte et blodig bilde fra et slakteri, og reaksjonen­e uteble ikke. I et leserinnle­gg tok en jeger sterk avstand fra reportasje­n, på grunn av «masse action og blod». Det ble i innlegget spurt hvor grensen går for hva som kan publiseres, og understrek­et at husdyrprod­usenter er glade i dyrene sine. Men også de aller kjaerligst­e av dem må altså få dyrene sine drept før vi kan spise dem. Ingen bør påføres skam for dette, og en blodig biff på slaktebenk­en bør vaere godt innenfor vår tålegrense.

▶I disse dager er hundrevis av jegere å finne i Aust-Agders skoger. Elgjakten er en matauk med tradisjone­r, en bestandsre­gulator og en kjaerkomme­n fritidssys­sel for svaert mange. Så lenge dette foregår i forsvarlig­e former og med respekt for dyrene, er saken biff. God jakt!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway