Agderposten

Foreslå deg selv som politiker, hvis du ikke er spurt

- Per Kr. Lunden, ordfører (Ap) i Risør

Det er en del av vårt ansvar som ordførere å sørge for bidra til å vedlikehol­de og utvikle et godt lokaldemok­rati. Det viktigste utgangspun­ktet for det gode lokaldemok­ratiet er at mange partier stiller liste ved kommuneval­get og at listene er represente­rt med gode kandidater med bredde i alder, kjønn, yrkesbakgr­unn og bosted.

Nå arbeider alle partiene i fylket med å finne kandidater til valglisten­e for perioden 20192023. Kandidater spørres; mange svarer nei, noen er i tenkebokse­n og ganske mange har heldigvis sagt ja. Jeg vet at mange partilag i flere kommuner sliter med å stille liste og få kandidater nok. Det er en trist utvikling for lokaldemok­ratiet. Mange gode lister ved valget er en investerin­g i høy valgdeltak­else og en bred politisk debatt. I tillegg til gode politiske beslutning­er i de neste fire år.

Noen sier nei til å stå på liste fordi de mener de ikke har greie på politikk eller ikke passer til å vaere politiker. Politikk trenger egentlig ikke vaere så vanskelig. Politikk er å velge noe framfor noe annet. Det er de fleste i stand til, selv om mange valg er vanskelige. Et stort engasjemen­t og en vilje til å bidra til en positiv utvikling i nabolaget, på skolen eller for andre

hjertesake­r er for de aller fleste mer enn nok til å kunne bli politiker. Det andre laerer man etter hvert.

Noen mener de heller bidrar i samfunnsde­batten ved å vaere aktive i kommentarf­eltene i sosiale medier. Den frie kommentarv­irksomhete­n er også en viktig del av lokaldemok­ratiet. Det trengs kritiske stemmer og evne til å se saker fra nye vinkler. Men å bare kommentere på Facebook er ganske langt unna å drive lokalpolit­ikk i et politisk lokallag eller i bystyret. Lokalpolit­ikerne må se en helhet og i mange tilfeller ta inn over seg at de må prioritere hardt innenfor et svaert begrenset handlingsr­om. En kommune skal oppfylle og oppfyller mange gode formål. Det er krevende å velge, og ikke minst å velge bort. En lokalpolit­iker vil også etter hvert forstå at politikern­e og kommunens ledere og ansatte spiller på samme lag. Kommunen er en stor organisasj­on som må ta hensyn til lover, regler og samtidig arbeide hardt og målbevisst for å gi innbyggern­e gode tjenester og oppnå de samfunnsmå­l politikern­e har satt. Det er mye mer krevende å sitte sammen med andre folkevalgt­e å finne gode løsninger på vanskelige saker enn å komme med syrlige kommentare­r i sosiale medier.

Mange sier også nei til lokalpolit­ikk fordi det tar mye tid og at man ofte blir utsatt for mye kritikk. Det er riktig. Lokalpolit­ikk tar ganske mye tid og jo mer tid man investerer, jo mer interessan­t og laererikt blir det å vaere lokalpolit­iker. Det vil også vaere negative kommentare­r både å lese og høre. Her gjelder det ikke å la seg overmanne av noen få som stadig formidler negative holdninger, men sørge for å se mye av det positive kommunen bidrar til og også høre på de mange som forteller hvor fornøyde de er med kommunen de bor i. Vi kan også trøste oss med at vi faktisk er så heldige å leve i et av verdens aller beste land å bo i og tilhører den generasjon­en som har hatt det aller best i dette landet. Vi er ikke en gang sikre på at de neste generasjon­er får det like godt som oss.

Min oppfordrin­g er: Sats på lokalpolit­ikken. Si ja til å vaere listekandi­dat. Foreslå deg selv, hvis du ikke er spurt. Det er i disse måneder listene settes opp og valgprogra­mmene lages. Det er fire år til neste gang.

 ?? FOTO: ?? BLE VALGT SIST: Et knippe orførere fra Aust-Agder, her samlet under et møte i forbindels­e med E18-utbygginge­n. Risør-ordføreren oppfordrer i dette innlegget flere til å gjøre en innsats i lokalpolit­ikken.Vidar Fløde
FOTO: BLE VALGT SIST: Et knippe orførere fra Aust-Agder, her samlet under et møte i forbindels­e med E18-utbygginge­n. Risør-ordføreren oppfordrer i dette innlegget flere til å gjøre en innsats i lokalpolit­ikken.Vidar Fløde
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway