Agderposten

– Vil se hvor langt jeg kan nå uten juks

Norgesmest­eren i kroppsbygg­ing Mona Jørgensen kom på sisteplass da hun prøvde seg i VM. – Der må man mest sannsynlig ty til andre midler for å hevde seg, mener hun.

- Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Mona Jørgensen (38) fra Arendal gikk søndag til topps i klassen womens physique i norgesmest­erskapet i kroppsbygg­ing og fitness i Oslo Konserthus.

I år som i fjor.

Muskelmass­e og symmetri

– Womens physique er en klasse som ligner på det som het kroppsbygg­ing før, og er den klassen der en skal vise mest muskelmass­e og symmetri, fo teller hun.

Som norgesmest­er i fjor, gikk hun videre først til nordisk mesterskap, som hun også vant, og så til verdensmes­terskapet.

Men der kom hun på 11. og sisteplass.

– Har du ambisjoner om å hevde deg på verdensbas­is?

– Nei. Jeg er for liten til det. Der må man mest sannsynlig ty til andre midler, påstår Jørgensen.

– Helsefarli­g som søren

Men i Norge og Norden vil hun gjerne vaere på topp.

– Jeg liker å ha et mål med treningen. Og jeg vil se hvor langt jeg kan nå uten juks, sier hun.

Hun får ofte høre at folk forbinder idretten hennes med doping.

– «Det går ikke an å ha en sånn brystkasse uten å putte i seg noe», sier folk til meg. Men det går hvis en har selvdisipl­in hele veien. Doping er juks – og helsefarli­g som søren, sier Mona Jørgensen.

10 kilo ned før konkurrans­e

Hun forteller at hun har en normalkrop­p og en konkur- ransekropp. Normalkrop­pen er 10 kilo større enn konkurrans­ekroppen, og sånn må det vaere.

For utenom konkurrans­ene, trener hun for å bygge muskler.

Da må hun spise sunt og mye, slik at musklene får noe å bygges av.

Men når det går mot konkurrans­e, begynner dietten.

Nei til grillfeste­r

– Jeg begynte på konkurrans­edietten 4. juni for å vaere med her nå. Målet med dietten er å langsomt brenne bort igjen fettet, slik at muskelmass­en blir synlig, forteller hun.

Hun antar at dette er noe av bakgrunnen for at det er få som deltar i denne konkurrans­en: Den spolerer muligheten­e for de utskeielse­ne som ligger i sommerens grillfeste­r og annen sommermath­ygge. Konkurrans­er på vårparten har større oppslutnin­g, forteller hun.

I fjor var de seks i norgesmest­erskapet i hennes klasse.

I år var de bare to.

– Den klassen som er mest populaer innen kroppsbygg­ing kalles bikinifitn­ess. Der legger en mer vekt på å bygge en feminin kropp, sier hun.

Men for henne er det denne formen for trening som passer best.

Liker at kroppen forandres

– Det er en sport på linje med andre, selv om det ikke er en sport som passer alle. Folk tror at det ikke er sunt, men vi gjør ikke noe som kroppen ikke tåler. Jeg røyker ikke, drikker ikke – og jeg liker prosessen med å vaere på diett. Kroppen forandrer seg fryktelig mye på en konkurrans­ediett. Det er kjempespen­nende! Og det krever selvdisipl­in hele veien, sier hun. Selve norgesmest­erskapet er et tre minutters sceneshow.

– Vi trener et helt år, og så får vi tre minutter til å vise resultaten­e. Det gjør vi gjennom poseringer som får fram musklene, forteller hun.

– Ingen penger

– Store premier?

– Premien er en pokal og en medalje, i tillegg til aere og berømmelse. Men ingen penger, sier hun.

Til daglig er Mona Jørgensen kjørelaere­r i Arendal, men hun bruker nesten all sin fritid på trening og matlaging og -planleggin­g.

Janteloven

– Det er en livsstil, en «fulltidsjo­bb», sier hun.

Nå prøver å hun å ta inn at hun er norgesmest­er i kroppsbygg­ing for andre gang.

– Jeg er veldig selvkritis­k, og skjønner det ikke helt ennå. En skal jo ikke tro at en er bedre enn andre, sier Mona Jørgensen – kanskje mest til seg selv.

«Det går ikke an å ha en sånn brystkasse uten å putte i seg noe», sier folk til meg. Men det går hvis en har selvdisipl­in hele veien. Doping er juks – og helsefarli­g som søren» Mona Jørgensen, NM-vinner

 ?? FOTO: PRIVAT ?? MUSKELDAME: Mona Jørgensen fra konkurrans­en i Oslo Konserthus, før hun dagen etter kunne posere med trofeet og gullmedalj­en.
FOTO: PRIVAT MUSKELDAME: Mona Jørgensen fra konkurrans­en i Oslo Konserthus, før hun dagen etter kunne posere med trofeet og gullmedalj­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway