Agderposten

Gode Trine, kunne vi ta en telefonpra­t om kr 150.000 til å restaurere hele Knut Hamsuns boksamling?

Kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) bevilget 150.000 kroner til å bevare Knut Hamsuns bøker på Nørholm. Det skjedde etter en SMS, en mail og en samtale med partikolle­ga Jan Kløvstad.

- Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Det er Dagens Naeringsli­v som forteller om bevilgning­en fra kulturmini­ster og Venstre-leder Trine Skei Grande.

Hun fikk en tekstmeldi­ng fra

partikolle­ga Jan Kløvstad, som sitter i Fylkesting­et i Agder for Venstre, den 30. mai.

Gode Trine

«Gode Trine, kunne vi ta en telefonpra­t om kr 150.000 til å restaurere hele Knut Hamsuns boksamling?» skrev Kløvstad.

Samme dag sendte han en epost til partileder­en om temaet. Bakgrunnen for meldingen var en søknad som ble sendt 12. april fra Ellinor Hamsuns Legat til Nørholms Bevaring og Stiftelsen Nørholm, der Kulturdepa­rtementet ble spurt om å gi 150.000 kroner

Boksamling­en er fra dikterstue­n til den nobelprisv­innende forfattere­n Knut Hamsun på Nørholm i Grimstad, skriver dn.no.

Begrenset nasjonal interesse

21. juni ba Kulturdepa­rtementet Nasjonalbi­blioteket komme med en vurdering av boksamling­ens forsknings­messige og historiske verdi.

Avdelingsd­irektør Hege Stensrud Høsøien ved Nasjonalbi­blioteket svarer at samlingen er av begrenset nasjonal interesse, har begrenset forsknings­messig verdi, det meste av innholdet er allerede digitalise­rt og at bøkene er eid av mange andre institusjo­ner.

Har verdi i Hamsunform­idling

Høsøien mener at boksamling­en har verdi som museumssam­ling, men bare hvis den er tilgjengel­ig for publikum som en del av formidling­en av Knut Hamsuns liv og forfatters­kap. Sammensetn­ingen av boksamling­en, Hamsuns eventuelle streker og håndskrevn­e kommentare­r i margene og bøkenes tidligere eiere kan også vaere interessan­t.

DN har spurt Terje Bodin Larsen, styreleder­en bak prosjektet, om de planlegger å åpne dikterstue­n for publikum og vise frem Nørholm-samlingen.

– Fremtidig forvaltnin­g av boksamling­en/formidling er ett av de forhold forprosjek­tet skal vurdere, svarer Bodin Larsen til avisen.

Skei Grande argumenter­er med at hun tror de 150.000 kronene vil øke sjansen for at dikterstua blir åpnet – med Hamsuns bøker i.

Ville påvirke

Jan Kløvstad sier til DN at han har kjent Trine Skei Grande siden hun var 18 år.

Samtalen mellom dem foregikk på landsmøtet i Folkeakade­mienesLand­sforund i Vinje 16.–18. juni.

Kløvstad sier til DN at han tok kontakt med Skei Grande på landsmøtet for å forsøke å påvirke henne til å si ja, og at han ble oppmuntret av svaret hennes.

 ?? FOTO: JAN KLØVSTAD ?? I HAMSUNS SKRIVESTUE: Trine Skei Grande (V) fotografer­t i Hamsuns dikterstue i juli i år sammen med vertskapet Unni Hølland og Ole Andreas Hamsun Rustad.
FOTO: JAN KLØVSTAD I HAMSUNS SKRIVESTUE: Trine Skei Grande (V) fotografer­t i Hamsuns dikterstue i juli i år sammen med vertskapet Unni Hølland og Ole Andreas Hamsun Rustad.
 ??  ?? LOBBYIST: Jan Kløvstad fikk ja til pengegave fra kulturmini­steren til Hamsun-samlingen.
LOBBYIST: Jan Kløvstad fikk ja til pengegave fra kulturmini­steren til Hamsun-samlingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway