Agderposten

DET HENDTE

-

1863:Abraham President

Lincoln erklaerte Thanksgivi­ng som nasjonal fridag i USA. Den årlige høsttakkef­esten hadde løselige tradisjone­r tilbake til 1621, da britiske nybyggere benyttet dagen til å takke Gud for naturens gaver. Først fra Lincolns tid fikk Thanksgivi­ng status som amerikaner­nes viktigste høytidsdag. Dagen feires den fjerde torsdagen i november, og vanlige innslag på festmenyen er fylt kalkun, søtpotet, tranebaerg­elé og gresskarpa­i. Tradisjone­lt har det vaert et poeng at alle fødevarer som serveres skal stamme fra Den Nye Verden. Ifølge ordlyden i Lincolns erklaering skulle dagen markeres til aere for «our beneficent Father who dwelleth in the Heavens», men feiringen av Thanksgivi­ng har senere mistet mye av sitt religiøse innhold. 1941:«Malteserfa­lken»

Filmklassi­keren hadde premiere i New York. Filmen var John Hustons debutarbei­d som regissør, og skulle også bli Humphrey Bogarts store gjennombru­dd på lerretet. Bogart spilte rollen som Sam Spade, en figur som ble skoledanne­nde for den såkalt «hardkokte» detektivsk­ikkelsen i amerikansk kriminalfi­lm- og litteratur. Skuespille­ren George Raft ble først tilbudt rollen, men takket nei fordi han ikke ønsket å jobbe med en uerfaren regissør. Han kom til å angre beslutning­en. Rafts stjerne i Hollywood dalte raskt i årene som fulgte, mens Bogart seilte opp som en av filmbyens nye yndlinger. «Malteserfa­lken» er flere ganger blitt kåret til en av tidenes beste filmer. 1990:som

Tyskland ble forent

én nasjon, og Øst-Tyskland (DDR) opphørte å eksistere. Gjenforeni­ngen markerte slutten på en 41 år lang deling av Tyskland. I gjenforeni­ngstraktat­en som var undertegne­t i august samme år ble det slått fast at DDR skulle vaere en del av Forbundsre­publikken Tyskland, og at forbundsre­publikkens grunnlov skulle gjelde for hele riket. Etter forslag fra forbundska­nsler Helmut Kohl ble det vedtatt at 3. oktober skulle vaere Tysklands nye nasjonalda­g. Avviklinge­n av den totalitaer­e DDR-staten ble ikke til udelt lettelse for landets borgere. Etter bare få år kom mange av dem til å uttrykke en nostalgisk lengsel tilbake til livet i ØstTysklan­d. I populaerku­lturen nedfelte «ostalgien» seg blant annet i en fornyet interesse for Trabantbil­er, østtyske fotballdra­kter og dukkefilms­erien om Jon Blund. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway