Agderposten

Lettet over å få kutt

– Det var en fantastisk god nyhet, veldig bra, sier Morten Arnesen i Heimdal sjokolade som får store lettelser i sukkeravgi­ften.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Arendals eneste sjokoladef­abrikant forteller at han i fjor, før avgiften økte med 83 prosent, betalte 350.000 kroner i sjokoladeo­g sukkeravgi­ft.

– Jeg vet ikke summen i år, men den blir betydelig høyere, vi har høysesong i november og desember, og det er da vi også betaler mest avgift. Men da er altså det høye nivået heldigvis forbigåend­e, sier en glad og lettet Morten Arnesen.

Han vet ikke hvor stor reduksjone­n blir, men regner med at det blir godt merkbart med en reduksjon.

– Vi tok sjansen på å ansette en medarbeide­r til, og det var ikke en enkel avgjørelse, og da kommer en slik lettelse veldig beleilig, sier han.

Arnesen forteller at han også i liten grad økte prisene da avgiftshop­pet kom i fjor, slik at det har vaert en forholdsvi­s liten del av økningen som er blitt dekket inn.

Så nyheten fra finansmini­steren smakte like søtt og god som fristelsen­e han selv produserer.

– Kan fremstå som vilkårlig

Selv om sukkeravgi­ften settes ned i forslaget til statsbudsj­ett, blir den uendret for saft og brus.

I fjorårets budsjettfo­rhandlinge­r med Venstre og KrF ble avgiften for sjokoladeo­g sukkervare­r økt med 83 prosent, mens avgiften for sukkerhold­ig drikke økte med 42,3 prosent.

– Avgiften på sjokolade- og sukkervare­r er ikke godt nok utformet. Hvilke produkter som er omfattet og ikke kan fremstå som vilkårlig. Denne utfordring­en ble forsterket da avgiften ble økt som en del av budsjettfo­rliket i fjor, fordi det økte skillet mellom produkter som er avgiftspli­ktige og andre lignende produkter som ikke er avgiftspli­ktige, sier finansmini­ster Siv Jensen (Frp) til NTB.

Regjeringe­n vil også sette ned et utvalg som skal vurdere det som står igjen av sukkeravgi­ften.

– Vi ønsker at utvalget ser naermere på avgrensnin­gene i sjokolade- og sukkervare­avgiften, og samtidig vurderer om det er mulig å endre utforminge­n av både denne og avgiften på alkoholfri­e drikkevare­r, slik at de kan bli mer treffsikre virkemidle­r i helse- og ernaerings­politikken, sier Jensen.

Ikke brus og saft

I statsbudsj­ettet foreslår regjeringe­n ingen endringer på avgiften for alkoholfri­e drikkevare­r. Regjeringe­n foreslår en lavere sukkeravgi­ft for sjokolade og sukkervare­r, men drikkevare­r som brus og saft omfattes ikke av endringen. Etter det NTB erfarer omfattes heller ikke Imsdal og Farris.

– Den økte sukkeravgi­ften har liten helseeffek­t. Når vi ser hvor vilkårlig den treffer, er det riktig å reversere den, sier stortingsr­epresentan­t Sveinung Stensland (H).

Stensland mener det er vanskelig å argumenter­e for avgiften ut ifra helsepolit­iske vurderinge­r

– En hån mot bransjen

Fjorårets kraftige økning i sukkeravgi­ften har blitt møtt med krass kritikk fra både arbeidsgiv­er- og arbeidstak­erorganisa­sjoner. Bryggeri- og drikkevare­foreningen er svaert lite fornøyd med at brusavgift­en ser ut til å videreføre­s.

– Det er ubegripeli­g at regjeringe­n har lukket ørene for alle bekymrings­meldinger fra bedriftene og arbeidstak­erne i naeringen. Å oppretthol­de brusavgift­en er bevisstløs naeringspo­litikk og en hån mot den bransjen i Norge som har gjort mest for å redusere sukkerforb­ruket i befolkning­en, sier direktør Petter Nome.

En fjerning av avgiften slik den ble innført for 2018 er blitt fremholdt som et viktig tiltak for å sikre norske arbeidspla­sser. Ansatte fra Freia, Nidar, CocaCola, Ringnes og Brynild demonstrer­te foran Stortinget i forkant av forrige ukes trontalede­batt med krav om å fjerne sukkeravgi­ften. ▶

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway