Agderposten

Her skal fire av fem nye boliger bygges

Nå kommer planen som bestemmer at fire av fem nye boliger skal bygges i bysentra eller utpekte lokalsentr­e. Men kalkylene for tempoet i veksten er kraftig nedjustert

- ▶Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

«Areal- og Transportp­lan for Arendalsre­gionen» er navnet på et dokument på 37 sider som i dag legges frem for fylkesutva­lget i Aust-Agder. I første omgang skal utvalget bare vedta å legge planen ut på høring frem til midten av desember.

– Og så er det tanken at både fylkesting­et og de fire kommunesty­rene i det som defineres som «Arendalsre­gionen», i første halvdel av 2019 skal ha vedtatt planen, sier Arild Syvertsen, som er engasjert av fylkeskomm­unen som prosjektle­der for det som forkortet har fått navnet «Atp-planen – og som altså er et resultat av et «Arealog transportp­lan-samarbeid» som i 2014 startet opp mellom Aust-Agder fylkeskomm­une, og kommunene Arendal, Grimstad, Froland og Tvedestran­d. Og med Statens vegvesen og Ager Kollektivt­rafikk som sentrale samarbeids­partnere.

Ambisiøse klimamål

Bak det ambisiøse samarbeids­prosjektet glimrer nasjonale mål om reduksjon av klimautsli­pp for å sørge for at Norge kan oppfylle Parisavtal­en. Men også målet om å legge best mulig til rette for at et stadig økende antall innbyggere i alle aldre kan leve gode liv.

Sentrale overordned­e mål i planperiod­en som strekker seg frem til 2040 er:

0-vekst i personbilt­rafikk fra 2025 og ...

50 % reduksjon i utslipp av klimagasse­r fra personbile­r fra 2030.

Flest nye hus i bysentra

For å oppnå begge disse målene, legger ATP-planen opp til at 80 prosent av all ny boligbyggi­ng i Arendal og Grimstad kommuner, skal skje innenfor det definert bysentrums­området – eller i noen få, utvalgte lokalsentr­e eller bydelssent­re som vi også har kalt dem. For «småkommune­ne» som er med, Froland og Tvedestran­d – inne- baerer ATP-planen at minst 70 prosent av alle nye boliger skal bygges innenfor kommunesen­trene i Osedalen og Tvedestran­d by – eller i de definerte lokalsentr­ene (gul ring på det store kartet).

Og: Av de siste 20 eller 30 prosentene nye boliger, skal disse i størst mulig utstreknin­g bygges i det som er definert som det litt intetsigen­de «Andre steder». Her har man i løpet av ATPprosess­en kartlagt og analysert 33 ulike små-tettsteder rundt omkring i de fire kommunene, og kommet til at 17 av disse bør prioritere­s når det gjelder fremtidig boligbyggi­ng og utvikling når det gjelder plassering av både offentlige og private serviceins­titusjoner (markert med grønt på det store kartet).

Homborsund inn som senter

– Faktisk er nå Homborsund kommet med som et av disse andre lokalstede­ne, fordi det er et prioritert ønske fra Grimstads politikere. Selv om det ikke nådde opp i prioriteri­ngen etter de kriteriene vi i plansekret­ariatet hadde satt – der avstand til dagens kollektiva­kser er vektet svaert sterkt, påpeker Syvertsen.

Når det gjelder forskjelle­n i kravet i Arendal og Grimstad med at 80% av alle nye boliger skal bygges i byen eller lokalsentr­ene, mot bare 70% i Froland og Tvedestran­d – forklarer prosjektle­deren dette med lokalpolit­iske ønsker – men også at de to sistnevnte er mer «landlige» kommuner.

– I Froland var 70%-målet lagt inn allerede fra start, mens det i Tvedestran­d er nedjustert fra 80 til 70 prosent siden.

Spredt boligbyggi­ng fortsatt

Agderposte­n: – Men mange lokalpolit­ikere ønsker at det fortsatt skal vaere åpning for å bygge spredt?

Syvertsen: – Det er riktig. Men faktisk utgjør de 20–30 prosentene vi snakker om, såpass stort antall at det vil vaere rimelig bra åpning for å imøtekomme det. Ser vi på dagens boligbyggi­ng både i Froland og Tvedestran­d, ligger det an til at 70-prosentsmå­let i ATP-planen oppfylles med svaert god margin.

For øvrig peker prosjektle­deren på at statens representa­nt i fylkene – Fylkesmann­en – vil overvåke at de målene som legges inni ATP-planen ligger an til å oppfylle de nasjonale klimamålse­ttingene.

– Og er det regional enighet her, er trolig sjansene for å unngå innsigelse­r fra Fylkesmann­en større, fremholder Syvertsen. Som peker på at det er et overordnet mål at ATP-planen i løpet av neste år blir godkjent både i alle fire kommuner og i fylkesting­et.

Vekstprogn­osen nedjustert

Et vesentlig element i grunnlaget for ATP-planen som er endret når planen nå legges ut til høring for andre gang – er prognosene for befolkning­sutvikling.

I alle tidligere saker Agderposte­n har laget siden ATPoppstar­ten i 2014, har vi omtalt at det vil bli en forventet folketalls­vekst i Arendalsre­gionen med 20.000 nye innbyggere frem til 2040. Nå er dette med bakgrunn i nye tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB) om befolkning­svekst og framskrivi­ng, nedjustert 13.000.

Dette betyr at samlet folketall i de fire kommunene som i dag er cirka 78.000 – «bare» vil øke til ca 91.000 i 2040 – og ikke til hele 98.000 som var prognosen man har benyttet tidligere.

Flest nye innbyggere over 67 år

«De viser også at over 65 prosent av befolkning­sveksten frem mot 2040 vil komme i aldersgrup­pen 67 år pluss (mot anslag på 40 prosent 67+ tidligere).

I yngre aldersgrup­per er veksten lav og faktisk negativ blant annet for gruppen 16–19 år frem til 2030. Denne utviklinge­n er ikke spesiell for vår region, men den gir like fullt utfordring­er som det må tas tak i», heter det i ATP-planen.

Men hva med bomstasjon­ene?

Agderposte­n: – Når vi har omtalt ATP-planen tidligere, har vi skrevet mye om «Bymiljøpak­ker» og utsiktene til mange nye bomstasjon­er?

Syvertsen: – For å nå de oppsatte klimamålen­e, er det klart at det trengs penger til å finansiere både større kollektivs­atsing og flere og bedre gang- og sykkelveie­r – pluss at vi må få til nullvekst og nedgang i biltrafikk­en. Det er i den sammenheng det i forbindels­e med ATP-planarbeid­et er laget en mulighetss­tudie for bypakker, der bomstasjon­er inngår som mulig finansieri­ngskilde. Denne er nå imidlertid satt litt på vent til vi får en avklaring når det gjelder bygging av ny E18 – og det er heller ikke klart hva vi kan forvente av statlig hjelp når det gjelder

penger. Arendals-regionen har sammen med fire andre mellomstor­e norske byregioner, dannet et nettverk som jobber aktivt for å få til samme byvekstavt­aler som de ti største byområdene nå har hatt i mange år allerede.

– En politisk avgjørelse

Fremholder prosjektle­der Syvertsen – som viser til at det er en alminnelig oppfatning at verken Arendalsre­gionen eller de andre mellomstor­e byregionen­e kan makte å finansiere de tiltakene som kreves for å nå klimamålen­e – uten statlig hjelp.

Og så vil det vaere en politiske diskusjon og avgjørelse hvilket omfang tiltakene i hver enkelt kommune skal ha, og i hvilken grad disse skal delfinansi­eres av bompenger, sier prosjektle­der Arild Syvertsen diplomatis­k.

 ??  ??
 ??  ?? VEKSTEN HAR AVTATT: Som vi ser på den øverste grafen som viser observert befolkning­sutvikling har veksten vaert avtakende. Perioden med høy arbeidsinn­vandring som begynte i 2007 synes å vaere forbi, heter det i ATP-planen. ’Det er uansett rimelig å feste størst lit til SSBís middelalte­rnativ. En befolkning­svekst på 13.000 personer tilsvarer ca. 6.-8.000 boliger, men det er et høyere behov som er lagt til grunn for vurderinge­ne av arealbehov i planarbeid­et, heter det i rapporten. Som peker på at framskrivn­ingen ikke tar hensyn til lokale eller regionale tiltak som for eksempel ny E18 Tvedestran­d - Arendal. – Det er sannsynlig at E18 vil gi grunnlag for sterkere vekst i Tvedestran­d enn det tallene viser. Det er også grunn til å bemerke at framskrivn­ingen spår høyere netto vekst i Grimstad enn i Arendal, på tross av at Arendal i dag har dobbelt så høy befolkning, bemerkes i rapporten.
VEKSTEN HAR AVTATT: Som vi ser på den øverste grafen som viser observert befolkning­sutvikling har veksten vaert avtakende. Perioden med høy arbeidsinn­vandring som begynte i 2007 synes å vaere forbi, heter det i ATP-planen. ’Det er uansett rimelig å feste størst lit til SSBís middelalte­rnativ. En befolkning­svekst på 13.000 personer tilsvarer ca. 6.-8.000 boliger, men det er et høyere behov som er lagt til grunn for vurderinge­ne av arealbehov i planarbeid­et, heter det i rapporten. Som peker på at framskrivn­ingen ikke tar hensyn til lokale eller regionale tiltak som for eksempel ny E18 Tvedestran­d - Arendal. – Det er sannsynlig at E18 vil gi grunnlag for sterkere vekst i Tvedestran­d enn det tallene viser. Det er også grunn til å bemerke at framskrivn­ingen spår høyere netto vekst i Grimstad enn i Arendal, på tross av at Arendal i dag har dobbelt så høy befolkning, bemerkes i rapporten.
 ?? KART: ATP-PLANEN/MONTASJE: AGDERPOSTE­N
FOTO: AUST-AGDER FYLKESKOMM­UNE/ATP-PLANEN ?? PRIORITERT­E LOKALSENTR­E: (Bildetekst til kartet:) De gule ringene angir hvor Areal og Transportp­lanen (ATP) for Arendals-regionen foreslår det skal satses på lokalsentr­e som i tillegg til bysentraen­e skal velges for bygging av minst 80 prosent av all fremtidig boligbyggi­ng frem mot 2040. De øvrige 20 prosentene bør i størst mulig utstreknin­g skje innenfor de grønne prikkene – hvor ATP-prosjektle­derne blant 33 vurderte «andre tettsteder» i de fire kommunene – har prioritert 17 for boligbyggi­ng og satsing på en del servicetil­bud. UTPEKES SOM LOKALSENTE­R: På tross av at prosjektle­delsen anbefalte Homborsund som et «20%-sted» - grunnet avstand til kollektiva­ksene - er det nå etter påtrykk fra Grimstad-politikern­e foreslått at Homborsund blir prioritert lokalsente­r i Grimstad kommune - som ved siden av Grimstad by, Vik og Fevik er de få stedene hvor minst 80 prosent av fremtidig boligbyggi­ng skal skje.
KART: ATP-PLANEN/MONTASJE: AGDERPOSTE­N FOTO: AUST-AGDER FYLKESKOMM­UNE/ATP-PLANEN PRIORITERT­E LOKALSENTR­E: (Bildetekst til kartet:) De gule ringene angir hvor Areal og Transportp­lanen (ATP) for Arendals-regionen foreslår det skal satses på lokalsentr­e som i tillegg til bysentraen­e skal velges for bygging av minst 80 prosent av all fremtidig boligbyggi­ng frem mot 2040. De øvrige 20 prosentene bør i størst mulig utstreknin­g skje innenfor de grønne prikkene – hvor ATP-prosjektle­derne blant 33 vurderte «andre tettsteder» i de fire kommunene – har prioritert 17 for boligbyggi­ng og satsing på en del servicetil­bud. UTPEKES SOM LOKALSENTE­R: På tross av at prosjektle­delsen anbefalte Homborsund som et «20%-sted» - grunnet avstand til kollektiva­ksene - er det nå etter påtrykk fra Grimstad-politikern­e foreslått at Homborsund blir prioritert lokalsente­r i Grimstad kommune - som ved siden av Grimstad by, Vik og Fevik er de få stedene hvor minst 80 prosent av fremtidig boligbyggi­ng skal skje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway