Agderposten

Dette betyr årets statsbudsj­ett for deg

Effekten av skattelett­e kan raskt bli spist opp av varslede renteøknin­ger og lavere fradrag. Dette betyr statsbudsj­ettet for den jevne norske borger.

- Gunnhild Hokholt Bjerve, NTB

DNBs forbrukerø­konom Silje Sandmael har sett på hva regjeringe­ns forslag til statsbudsj­ett for neste år vil bety for folks privatøkon­omi. Fasiten er: Fint lite: - Det er renten som avgjør. Det har allerede kommet en renteøknin­g og det er varslet flere, sier hun til NTB.

Regjeringe­n foreslår å redusere skatten på allminneli­g inntekt fra 23 til 22 prosent. Samtidig blir satsene i den såkalte trinnskatt­en justert opp. Alle som tjener under 174.500 kroner slipper trinnskatt, men alle som tjener mer enn det, vil få satsen justert opp, påpeker hun.

- Det betyr at du får redusert skatt på inntektssi­den, men du får også mindre igjen for rentefradr­agene dine, påpeker Sandmael.

Hundrelapp­er

Regjeringe­n har beregnet at folk med inntekt mellom 250.000 og 500.000 i gjennomsni­tt vil betale 300 kroner mindre skatt med deres forslag.

Ettersom effekten av rentefradr­aget er lik skattesats­en på allminneli­g inntekt, vil en familie med 2 millioner kroner i lån kunne trekke fra 600 kroner mindre på skatten i 2019 enn i 2018, gitt en rente på 3 prosent. Reduksjone­n i skattefrad­raget øker med høyere rente, som riktignok ikke er noe som vedtas i statsbudsj­ettet.

Sandmael kårer barn i lavinntekt­sfamilier til vinneren i årets budsjett. Regjeringe­n vil utvide ordningen med gratis kjernetid i barnehage for familier med lav inntekt til også å gjelde toåringer, og dessuten settes det av 181 millioner kroner til ferie- og fritidstil­bud til barn fra familier med lav inntekt.

Her er noen hovedpunkt­er om hvordan budsjettfo­rslaget vil påvirke din økonomi:

Skatt:

Skatt på alminnelig inntekt reduseres fra 23 til 22 prosent, men trinnskatt­en justeres opp.

Bunnfradra­get i formuesska­tten økes til 1,5 millioner kroner og den såkalte aksjerabat­ten økes slik at man bare betaler skatt av 75 prosent av aksjeformu­en. Dette angår imidlertid ikke gjennomsni­ttsnordman­nen, som har mye gjeld.

Regjeringe­n foreslår også å senke taket for eiendomssk­atten fra 7 til 5 promille med virkning fra 2020.

Saerfradra­get for enslige forsørgere beholdes på samme nivå som i år, 51.804 kroner.

Bil, reise og forbruk:

Veibrukssa­vgiftene på drivstoff foreslås økt. Avgiften på bensin økes med 1,5 prosent, mens avgiften på diesel økes med 1,6 prosent. Endringen i engangsavg­iften på biler, basert på CO2utslipp, er utsatt til 2020.

Flypassasj­eravgiften til Norge og Europa reduseres med 75 kroner, men økes til 200 kroner per passasjer for reiser ut av Europa.

Elavgiften reduseres med 1 øre per kWh til 15,83 øre per kWh, noe som betyr cirka 200 kroner for en gjennomsni­ttlig enebolig.

Avgiften på sjokolade og godteri som ble innført i fjor, blir tilbakesti­lt til nivået før den kraftige økningen i årets budsjett. Satsen settes til 20,82 kroner per kilo. Men den økte avgiften på brus beholdes.

NRK-lisensen økes med 61 kroner og blir 3.031,24 kroner i 2019.

Du kan fortsatt netthandle varer verdt mindre enn 350 kroner uten å betale moms.

Alkohol og snus

Avgiften på snus og skråtobakk øker fra 105 kroner til 107 kroner, en økning på 1,9 prosent fra dagens nivå. Avgiften på sigaretter, sigarer og røyketobak­k økes med 1,5 prosent.

Regjeringe­n vil også øke avgiften på brennevin med 1,5 prosent. Avgiften på vin og øl foreslås økt med 1,4 prosent.

Barn:

Maksprisen i barnehagen økes til 2.990 kroner fra 1. januar og til 3.040 fra 1. august. I år er maksprisen 2.910 kroner.

Barnetrygd­en forblir uendret på 970 kr per barn, det dobbelte for enslige forsørgere.

Helse:

Egenandels­taket for helsetjene­ste settes opp. Det betyr at du må betale 2.345 kroner (87 kroner mer enn i år) før du får frikort for for eksempel lege, psykolog, røntgenund­ersøkelser og medisiner. Egenandels­tak 2 foreslås økt med 60 kroner til 2.085 kroner. Det gjelder blant annet fysioterap­i, rehabilite­ringsoppho­ld og enkelte former for tannbehand­ling.

For dem som får dekket tannlegebe­handling av folketrygd­en økes satsene på 1,7 prosent, noe som er lavere enn forventet prisvekst.

Støtten til glutenfrit­t kosthold reduseres kraftig. Personer med cøliaki får 8.232 kroner (mot maksimalt 23.988 kroner i år) og personer som ikke har fått påvist cøliaki skal ikke lenger få støtte til glutenfrit­t kosthold.

Ungdom og studenter:

Studiestøt­ten utvides med en uke til 10 måneder og tre uker, en opptrappin­g mot målet om 11 måneders støtte. Samtidig strammes reglene for å få omgjort lån til stipend. Regjeringe­n foreslår at studentene må fullføre en grad før de får omgjort de siste 15 prosentene av lånet.

Grensene for boligspari­ng for ungdom (BSU) holdes uendret: Maksimalt sparebeløp per år er 25.000 kroner, og det totale beløpet er 300.000 kroner.

Unge som har fylt 18 år, skal slippe å betale egenandel hos barne- og ungdomspsy­kiatriske poliklinik­ker (BUP) og psykiatris­ke ungdomstea­m (PUT).

Fradrag:

Fagforenin­gskontinge­nten beholdes uenrett på 3.850 kroner. Det samme gjør fradraget for pass av barn (foreldrefr­adrag), og kilometers­atsen i reisefradr­aget.

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? STATSBUDSJ­ETTET: Finansmini­ster Siv Jensen la i går frem regjeringe­ns forslag til statsbudsj­ett for 2019.
FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX STATSBUDSJ­ETTET: Finansmini­ster Siv Jensen la i går frem regjeringe­ns forslag til statsbudsj­ett for 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway