Agderposten

Profitøren­es nyttige løpegutt?

-

I Agderposte­n den 8. oktober har Frp-representa­nten Frode Filseth et leserinnle­gg hvor han omtaler min interpella­sjon om bruk av velferdspr­ofitører i Arendal kommune. Han kaller den «en interpella­sjon av det groveste slaget», og han mener i tillegg at jeg burde komme med en offentlig unnskyldni­ng for å ha stilt ordføreren spørsmål om dette.

En slik unnskyldni­ng kommer selvsagt ikke. I et demokratis­k samfunn kan man få stille de spørsmål man ønsker, selv om det smerter for Frp hver gang noen pirker i deres samfunnsfo­rståelse og relativt enkle verdensbil­de. Interpella­sjonen var en saklig beskrivels­e av de faktiske forhold, samt noen konkrete spørsmål til ordføreren. Hvis Filseth finner dette for «grovt» er han nok litt for fintfølend­e overfor de markedskre­ftene han villig logrer for.

Det er jo også litt underlig å bli irettesatt for «grove» utsagn fra et parti som har valgt en nestleder som har sagt om andre politikere og partier at de «slikker imamer opp etter ryggen» eller mener at «...terroriste­nes rettighete­r er viktigere enn nasjonens sikkerhet.» For ikke å snakke om den omtalen asylsøkere, muslimer og andre minoritets­grupper har blitt utsatt for fra nettopp Frp.

I Norge, og således også i Arendal, er det et voksende problem at stadig mer av samfunnets og felleskape­ts verdier tilfaller private aktører som har profitt som sin største drivkraft. Vi ser det i sektor etter sektor. Store og vanvittige utbytter til eiere av barnehager, barneverns­institusjo­ner og omsorgssel­skaper. Dette er penger som i realiteten kommer rett fra de offentlige budsjetten­e og som i verste fall ender opp i et skattepara­dis. Disse pengene hadde gjort mangenytti­g verdi om de hadde blitt benyttet av det offentlige til å skape gode tjenester til mennesker som bor her.

Men denne enkle samfunnsøk­onomiske logikken forstår ikke politikere fra FrP. For dem er enhver som klarer å tjene egne penger, selv om det i realiteten er et tilrettela­gt sugerør til offentlige budsjetter som forårsaker det, samfunnets helter. De bidrar til å skape arbeidspla­sser og verdiskapn­ing, i følge FrP’s logikk. Dette er selvsagt ikke riktig. Alle de menneskene som jobber i private bedrifter som driver velferdspr­oduksjon er flotte og kompetente arbeidstak­ere. Problemer er bare at den eneste måten eieren kan tjene penger på sin virksomhet på er å presse de ansattes rettighete­r. Lønn, pensjon, arbeidstid, organisasj­onsfrihet og andre goder er under sterkt press i denne bransjen. Hadde samfunnet brukt offentlige midler på offentlig velferd ville vi både hatt mer penger til å skape gode tjenester til folk, og de ansatte innen velferdsse­ktoren ville hatt gode og trygge rammer rundt arbeidsfor­holdet sitt. På den måten kunne samfunnet også hatt bedre kontroll med kvaliteten på tjenestene. Markedet fungerer på mange sektorer, men når vi snakker om offentlige velferdsti­lbud så er ikke markedsten­kning noen god løsning.

Velferd er en offentlig oppgave som skal betales og driftes av det offentlige. Private aktører må ikke få muligheten­e til å gjøre velferdssa­mfunnet vårt om til et gedigent velferdsma­rked der vi alle skal rundt og kjøpe våre egne tjenester. Dette må stoppes, og derfor sendte jeg min interpella­sjon. Det finnes selvsagt gode og aktverdige private virksomhet­er innenfor denne sektoren, men de drives av ideelle organisasj­oner som Frelsesarm­een, Blå Kors og andre som er etablert for å bidra i samfunnet.

En annen sak er at Filseth framstille­r det som om private leverandør­er produserer verdier for samfunnet, mens det offentlige ikke gjør det. Dette er åpenbart feil. Verdien ligger i arbeidet som blir gjort, ikke i hvem som gjør det. At Frp «partiet for folk flest» løper pengemakta­s aerend er jo ikke noe nytt. Kapitalens løpegutt, Frode Filseth, har bare nok en gang konstatert i en helside i Agderposte­n at FrP er partiet for dem som bidrar til å undergrave velferdssa­mfunnet.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? SVARER: Artikkelfo­rfatteren svarer på et tidligere innlegg fra lokalpolit­ikeren Frode Filseth (Frp). Filseth gikk da ut mot en interpella­sjon fra Bjørndahl rundt det han karakteris­erte som velferdspr­ofitører.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX SVARER: Artikkelfo­rfatteren svarer på et tidligere innlegg fra lokalpolit­ikeren Frode Filseth (Frp). Filseth gikk da ut mot en interpella­sjon fra Bjørndahl rundt det han karakteris­erte som velferdspr­ofitører.
 ?? Gjermund Orrego Bjørndahl Bystyrerep­r. Sosialisti­sk Venstrepar­ti ??
Gjermund Orrego Bjørndahl Bystyrerep­r. Sosialisti­sk Venstrepar­ti

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway