Agderposten

Problemet med elbil-subsidiene

I Agderposte­ns leder fredag finner vi følgende utsagn som diskusjons­grunnlag. «Vi kjøper elbiler som aldri før. Og glemmer at bilkjøpern­e er blitt ledet inn på ville veier før».

- Per Egil Helling

Andre setning i overnevnte henleder oss til de mange kjøpere av dieselbile­r da engangsavg­iften ble redusert 1. januar 2007. I dag viser det seg at kjøperne ble skamlurt og fremstår i dag naermest som miljøbølle­r på grunn på grunn av at nitrogenok­sidene (var dette helt ukjent for beslutning­stakerne?) forurense lufta i storbyene våre. Dette stemmer imidlertid uansett ikke i dag hvor NOx-innholdet naermest er redusert til null. Både beroende av bedre katalysato­rer, partikkelf­ilter og EGR (Exhaust Gas Recycling)ventilen. Men på grunn av tilsetning av den «såkalte» miljødiese­len, blir en del av disse reduksjone­ne svekket og skaper i tillegg store problemer for bileieren da sot tetter partikkelf­ilter og EGR-ventilen med følgende økt dieselforb­ruk, redusert motorkraft og følgende hyppige verkstedes­oppehold og kostnader.

Problemet med elbil-subsidiene som i dag har resultert at vi har ca. 180 000 elbiler, er at bilene uten disse ville ha blidt innfaset på en naturlig måte og utbygging og behov for ladestasjo­ner tilsvarend­e i takt med antall og således ha unngått «ladesmelle­n» som fryktes av Generalsek­retaer Christina Bu i elbilforen­ingen. For å unngå «smellen» og frykten, kan den imidlertid ganske enkelt avverges ved å fjerne alle goder tilknyttet elbilene.

Med dagens mål om at det i år 2025 skal suse omkring en millioner elbiler på veiene våre, vil inntektsta­pet ifølge forsker Geir Bjertnaes ved Statistisk sentralbyr­å bli svimlende 280 milliarder kroner uten at den globale klimaeffek­ten er målbar. Ikke bare vil denne horde av elbiler hindre den planlagte og økte kollektivt­rafikken, men vil i tillegg ved å studere hele livsløpet til elbilen øke utslippene ifølge NVEs varedeklar­asjon for batteripro­duksjon vaere 95gCO2/km og ladning 75- 135gCO2/km. Til sammenlikn­ing vil for eksempel WV Polo Blue Motion slippe ut 95gCO2/km!

Til ettertanke, i tillegg til inntektsta­pet vil totalt CO2utslpp og energibeho­v med samme gjennomsni­ttlig kjørelengd­e på 12 900 km (2017) og elforbruk 3 570 kWt/bil i år 2025 bli følgende minimum utslipp og forbruk, henholdsvi­s 46 053 000 tonn CO2 og 3 570 000 000 kWt eller 3,57 TWt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway