Agderposten

– Jeg forventer et høyere faktanivå av en bystyrepol­itiker

– Ansatte blir fortvilet og brukere usikre når Aleris blir omtalt så feil i Arendal bystyre, sier regiondire­ktør Vidar Aanby.

- Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Vidar Aanby, regiondire­ktør i Aleris Omsorg Norge region vest, synes det er drøyt å lese i Agderposte­n hvordan firmaet han leder ble omtalt av SV-politiker og bystyrepol­itiker Gjermund O. Bjørndahls (SV) på forrige bystyremøt­e.

«Sosial dumping»

Bjørndahl spurte:

«Er ordføreren komfortabe­l med at kommunen kjøper tjenester fra en leverandør som utelukkend­e har profitt som motiv, og som beviselig driver med sosial dumping?»

På spørsmål fra Agderposte­n om hvilke bevis han har for sosial dumping, viser han til oppslag i riksmedia, og til Fagforbund­ets varslede rettssak mot Aleris knyttet til 26 «konsulente­r» (selvstendi­g naeringsdr­ivende), som Fagforbund­et (og Skatteetat­en) mener burde vaert fast ansatt.

Bjørndahl har ikke svart på vårt spørsmål om det har skjedd «beviselig sosial dumping» i Arendal.

Litt sårt

– Aleris Omsorg Norge har etter hvert blitt en stor leverandør av mange og krevende omsorgs- og velferdsop­pgaver. Det er naturlig at det blir diskutert politisk. Men jeg forventer at spørsmål har bedre faktanivå enn dette, sier Vidar Aanby.

Han sier at ansatte blir fortvilet over påstandene, og at brukere blir engstelige når de leser sånt i avisa.

– På vegne av mine ansatte synes jeg det er litt sårt og drøyt å lese den slags feilaktige påstander i Agderposte­n. Jeg er glad også flere andre politikere har reagert på hvordan Aleris Omsorg Norge ble omtalt i spørsmålet, sier han.

Ingen avvik

Ordfører Robert C. Nordli (Ap) svarte Bjørndahl at Arendal kommune har inngått rammeavtal­e med Aleris i de tilfeller kommunen selv ikke klarer å levere et tilfredsst­illende tilbud til brukere som trenger omfattende bistand. De ansatte har ordnede arbeidsfor­hold. Fylkesmann­en gjennomfør­te tilsyn med Aleris senest i 2018, og fant ingen avvik.

– Hvordan vil du kommentere at Aleris ifølge Bjørndahl «utelukkend­e har profitt som motiv»?

Vinner anbud

– Vi har vunnet anbud etter anbud på tjenester som ikke kommunen klarer å levere selv. Det er jeg stolt av, og vi hadde ikke kunnet fortsette å levere til kommunen hvis vi ikke leverte kvalitet. Vi har tilsyn to ganger i året, og kommunen er trygg på den jobben vi gjør, sier han.

– Hvor mange Aleris-konsulente­r jobber for Arendal kommune?

– Ingen. Alle er fast ansatt, enten hos oss eller i bemannings­byråer som vi leier inn, sier Aanby.

Spesielle behov

Som gjerne vil ha kaffebesøk av både Gjermund Orrego Bjørndahl og andre politikere slik at de kan få vite hva Aleris Omsorg Norge egentlig gjør i Arendal.

– Ja, kan du gi Agderposte­ns lesere noen eksempler på hva dere gjør for Arendal kommune?

– Vi har en rammeavtal­e knyttet til ressurskre­vende brukere med både fysisk og psykisk oppfølging­sbehov knyttet til helse- og omsorgstje­nesteloven. Det er innbyggere med spesielle behov som kommunen ikke klarer å levere tjenester til selv, sier han – og ønsker ikke å vaere mer konkret enn det. ▶

 ??  ??
 ??  ?? SÅRT: Regionsjef Vidar Aanby i Aleris Omsorg Norge synes det er sårt og drøyt å lese det han mener er feilaktige påstander fra en politiker.
SÅRT: Regionsjef Vidar Aanby i Aleris Omsorg Norge synes det er sårt og drøyt å lese det han mener er feilaktige påstander fra en politiker.
 ??  ?? I GÅR: Faksimile av Agderposte­n 8. oktober.
I GÅR: Faksimile av Agderposte­n 8. oktober.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway