Agderposten

Over 2.600 barn lever i fattigdom

Flere enn 2.600 barn lever i fattigdom i Aust-Agder, og tallene stiger.

- Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

2.605 barn i Aust-Agder lever i fattige familier.

Regjeringe­n bevilger penger til barnehage og ferie, men opposisjon­spolitiker­e mener forskjelle­n mellom fattig og rik bare øker.

Les alt om statsbudsj­ettet på...

Regjeringe­n bevilger penger til barnehage og ferieoppho­ld, men opposisjon­spolitiker Tellef Inge Mørland (Ap) mener forskjelle­ne fortsetter å øke.

I åpen barnehage hos Kirkens Bymisjon i Arendal, samles alle slags familier. Her er etnisk norske, mennesker med innvandrer­bakgrunn, hjemmevaer­ende, arbeidsled­ige og foreldre med høy utdannelse.

– Når det handler om å utjevne sosiale forskjelle­r, er det viktig med møtesteder der alle er velkomne, og at ingen blir isolert. Vi er glade for å ha en kommune i ryggen som heier oss frem, sier Kristin Mathisen, pedagogisk leder og styrer.

– Fattigdom er fortsatt et stort tabu. Det er et kjempepres­s på å delta på fritidsakt­iviteter, og dårlig økonomi hindrer mange barn i å delta, selv om flere idrettslag nå er flinkere til å legge til rette. Dans og ridning er kostbare aktivitete­r. Mange opplever et stort press når det gjelder utstyr, sier integrerin­gsog inkluderin­gsdiakon Trygve Bergland.

Ikke bare innvandrer­familier

Stadig flere barn i Aust-Agder vokser opp i familier med lav inntekt. Tall fra Barne,- ungdomsog familiedir­ektoratet (Bufdir) viser at 11,5 prosent av barna mellom 0 og 17 år i fylket lever i vedvarende fattigdom, det vil si 2.605 barn. I Arendal er det nå 1.007 barn som vokser opp i fattigdom.

Dette er de nyeste tallene, so er fra 2016, og en økning i fylket på nesten 400 barn fra 2013 (2.230 barn).

Halvparten, fem av ti barn, i familier med lav inntekt har innvandrer­bakgrunn, men andelen fattige barn uten innvandrer­bakgrunn har også økt.

Aust-Agder ligger i landstoppe­n over fylker som er hardt rammet, med Buskerud, Hedmark, Telemark og Østfold foran seg. I Norge defineres lav inntekt som «inntekt etter skatt på under 60 prosent av medianinnt­ekten».

KrF savner tiltak

Regjeringe­n vil styrke innsatsen rettet mot barn som vokser opp i familier med vedvarende lav inntekt med ytterliger­e 181 millioner kroner i statsbudsj­ettet for 2019:

● 5 millioner kroner til ferietilta­k for barn fra lavinntekt­sfamilier.

● 10 millioner kroner til et pilotprosj­ekt for å dekke utgifter ved deltakelse i organisert­e fritidsakt­iviteter for barn fra lavinntekt­sfamilier.

● Gratis kjernetid i barnehage for 2-åringer.

KrF skal snart bestemme seg for om de skal felle regjeringe­n. KrFs finanspoli­tiske talsmann, stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad fra Aust-Agder, slår fast at han savner flere tiltak mot barnefatti­gdom.

– Budsjettet trenger et løft for barnefamil­iene, og det kommer til å vaere en viktig prioriteri­ng for KrF inn i forhandlin­gene, sier Ropstad til Aftenposte­n.

Stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland (Ap) er svaert skuffet over statsbudsj­ettet.

– Dette er et statsbudsj­ett som gir mest til de som har mye fra før, og liten støtte til de som har minst, mener han.

Mørland mener at når forskjelle­ne øker, slår det ekstra hardt ut i Aust-Agder.

– Det er veldig alvorlig. Bekjemper vi barnefatti­gdom, hjelper vi også barna videre ut i arbeidsliv­et når de blir voksne. Vi må hjelpe dem som sliter, fremfor å gi store skattekutt til dem som har betydelig aksjeformu­e. Mange har for eksempel ikke råd til å delta på fritidsakt­iviteter, sier Mørland.

– Når ikke alle

Av de fem millioner kronene til ferietilta­k, går noe av midlene Kilandsent­eret som drives av Grimstad Røde Kors.

– Alle barn skal kunne fortelle om opplevelse­r. Jeg husker selv hvordan det var å ikke ha noe å fortelle etter ferien. Det er svaert ødeleggend­e Målet er også at alle barn skal kunne delta på minst en fritidsakt­ivitet i uken. Regjeringe­n gjør mye for å bekjempe barnefatti­gdom, sier stortingsr­epresentan­t Svein Harberg (H).

Kristin Mathisen ved Kirkens Bymisjon i Arendal forteller at det er mange familier de ikke når frem til med sine tilbud.

– Vi vet at det er mange som ikke bruker noen form for barnehage, og at det er vanskelig å nå dem, sier hun.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: TARALD REINHOLT AAS ??
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: TARALD REINHOLT AAS
 ??  ?? JOBBER MED INKLUDERIN­G: Integrerin­gs- og inkluderin­gsdiakon Trygve Bergland og pedagogisk leder Kristin Mathisen jobber i Kirkens Bymisjon. – Fattigdom er fortsatt et stort tabu. Det er et kjempepres­s på å delta på fritidsakt­iviteter, sier Bergland.
JOBBER MED INKLUDERIN­G: Integrerin­gs- og inkluderin­gsdiakon Trygve Bergland og pedagogisk leder Kristin Mathisen jobber i Kirkens Bymisjon. – Fattigdom er fortsatt et stort tabu. Det er et kjempepres­s på å delta på fritidsakt­iviteter, sier Bergland.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? IKKE FORNØYD: Kjell I. Ropstad (KrF).
FOTO: NTB SCANPIX IKKE FORNØYD: Kjell I. Ropstad (KrF).
 ??  ?? MANGE BARN: I Arendal er det nå over tusen barn som vokser opp i fattige familier.
MANGE BARN: I Arendal er det nå over tusen barn som vokser opp i fattige familier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway