Agderposten

KrF har stjålet showet

-

Knut Arild Hareide og KrF har virkelig stjålet det politiske showet denne høsten. Er det godt nok for KrF? var det viktigste spørsmålet da regjeringe­n la frem statsbudsj­ettet mandag. Det samme vil trolig dominere den politiske debatten helt frem til det ekstraordi­naert landsmøtet i KrF

2. november. Da skal partiet ta beslutning­en om retningsva­lget videre. Det vil igjen vaere helt avgjørende for hva som skjer når Stortinget skal behandle statsbudsj­ettet

27. november.

Noen vil kanskje oppleve det som et demokratis­k problem at et parti som er så lite som KrF skal ha så stor innflytels­e, ikke bare på statsbudsj­ettet, men også på regjeringe­rs skjebne og nasjonens politiske stabilitet. Men det er parlamenta­rismens natur. Det er vanskelig å tenke seg andre former for demokratis­k maktutøvel­se enn at regjeringe­n utgår fra og virker på grunnlag av et flertall i Stortinget. Likevel påhviler det både KrF og andre småpartier i vippeposis­jon å balansere sin makt, av respekt for andre partiers velgere. For stor maktkåthet kan gi en brutal bumerangef­fekt.

KrF-lederen har tatt et sjeldent og dristig ideologisk oppgjør med sitt parti. Han ønsker ikke å vaere del av en politisk retning som «løfter fram individual­isme og personlig frihet, økonomisk liberalism­e, lave skatter og en begrenset velferdsst­at». Videre vil han ikke tas til inntekt for en politisk retorikk som mange opplever bidrar til «unødvendig splittelse og polariseri­ng».

Det står stor respekt av Hareides valg. Han har så visst ikke snudd sin kappe etter vinden, og han står i den på en imponerend­e måte. Slik vinden blåser nå, ser det ut til at det ekstraordi­naere landsmøtet 2. november vil foretrekke å søke gjennomsla­g hos den sittende Høyre/Frp/ Venstre-regjeringe­n, fremfor å berede grunnen for en Støre-regjering sammen med Ap og Sp.

Men vinden kan snu. Dette politiske dramaet har mange akter igjen.

På ett punkt mener vi imidlertid at Hareide feilberegn­er sitt publikum. Han holder det åpent for å fortsette som partileder selv om han får det ekstraordi­naere landsmøtet mot seg. Det er vanskelig å tenke seg. Loddet er kastet, Hareide har tatt sin avgjørelse ut fra overbevisn­ing. Det vil bli for vanskelig å lede et parti hvor flertallet ønsker en annen ideologisk retning, dersom Hareide skal ha den sterke integritet­en han nå viser, i behold.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? KRF I FOKUS: Kjell Ingolf Ropstad fulgte spent med da statsbudsj­ettet ble lagt frem i Stortinget mandag. Med sin ideologisk­e debatt har KrF satt norsk politikk på vent i høst. All interesse rundt statsbudsj­ettet vil vaere knyttet til det veivalget KrF gjør på sitt ekstraordi­naere landsmøte 2. november.
FOTO: NTB SCANPIX KRF I FOKUS: Kjell Ingolf Ropstad fulgte spent med da statsbudsj­ettet ble lagt frem i Stortinget mandag. Med sin ideologisk­e debatt har KrF satt norsk politikk på vent i høst. All interesse rundt statsbudsj­ettet vil vaere knyttet til det veivalget KrF gjør på sitt ekstraordi­naere landsmøte 2. november.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway