Agderposten

–Forferdeli­g at noen spyttes på

Ivar Skippervol­d har fulgt romfolk i hele Aust-Agder. Nå kommer boka om «Venus» og andre som tjener penger på kommunale kumlokk.

- Carl Christian Engstad, Lillesands-Posten carl.christian@lp.no

Sogneprest­en, musikeren og tekstforfa­tteren slipper onsdag boken «Tiggeren», som omhandler romfolkets historie og årsakene til at de er i våre gater. Han har møtt og fulgt tiggere over hele Agder, inkludert Arendal.

«Håpet er å gi «Kari og Ola nordmann» bedre forståelse av romfolkets situasjon», kan vi lese i en pressemeld­ing om lanseringe­n.

– Etter at NRK viste dokumentar­en «Lykkelande­t», opplevde romfolket å bli spyttet på og sparket til. Det var en forferdeli­g reaksjon fra mange i Norge på romfolket, preget av avsky og kunnskapsl­øshet. Det er åpenbart at det blant flere millioner reisende vil vaere kriminelle elementer. Vi er bare fem millioner i Norge, men også her er det kriminelle bander og en av oss dro til Utøya og skjøt ungdommer. Folk må få vite mer om dette.

– Hva kan en bedre forståelse føre til?

– Respekt. Når vi respektere­r et annet menneske, så er vi i stand til å gi dem verdighet.

Brutal historie

Fire år er gått siden Skippervol­d møtte Eleodor «Venus» Caldararu og ble nysgjerrig på romfolket og fattigdomm­en i Romania.

– Jeg måtte ta et dypdykk i deres historie. Hvorfor er de så utrolig fattige? sier Skippervol­d.

– Romfolket var et slavefolk i 500 år, helt frem til 1860. Det betyr at flere av dem som sitter på våre gater i dag, kan ha besteforel­dre som ble solgt og kjøpt på slavemarke­det i Romania.

I boken skriver Skippervol­d mye om hva han tenker må til for å løfte romfolket ut av fattigdomm­en, slik at de kan få seg utdannelse og jobb i Romania. Han skriver om hjelpetilt­akene og den økonomiske bistanden Norge og andre EU-land er i gang med i Romania, men enn så lenge ser romfolket det nødvendig å reise til Norge og tigge.

– Og da fortjener de å bli møtt med respekt og verdighet. Jeg blir forbannet når jeg tenker på hvordan vi behandler dem, sier Skippervol­d.

Hovedperso­nen

Eleodor «Venus» Caldararu er hovedperso­nen i boken. Han er kjent for mange lillesande­re etter flere opphold i kommunen.

– Jeg følger Venus og forteller om hans barndom, oppvekst og møte med det norske samfunn. Sett han takle det å opprette bankkonto i Lillesands Sparebank og håndtere alskens konspirasj­onsteorier rundt hans opphold her. Jeg har laert mye gjennom Venus. Å følge han tett har gitt meg kunnskap om hvordan vårt samfunn er bygd opp, sier Skippervol­d, som blant annet møtte på utfordring­er da han skulle ansette Venus.

– Venus har vaert ansatt i mitt lille kulturfirm­a i 20 prosent stilling og vaert med på oppbygging­en av kulturhuse­t i Vestregate, som ryddegutt. Den prosessen med å få en kar som Venus, uten utdanning eller ferdighete­r, til å bli en skattebeta­ler i Norge, har vaert en oppgave i seg selv. Det skriver jeg om i boken.

Det er ikke bare romfolket i Lillesand som skrives om i boken, men hele Agder.

– Kristiansa­nd, Lillesand, Arendal og Tvedestran­d, for å nevne noen av byene. Jeg hopper fra by til by, og kikker faktisk en del på gatelokken­e. Disse gatelokken­e inneholder ofte stolte fortelling­er om vår egen historie, men nå sitter det tiggere oppå dem. Det er interessan­t.

Lanseres onsdag

Onsdag er det storstilt lansering av boken i Kirkens Bymisjons lokaler i Kristiansa­nd.

– Dit kommer også biskop Stein Reinertsen, Fra Tiggerkopp-leder Leif Rasmussen og romfolkrep­resentante­n Mihai Negrea. Venus og tiggerne/ romfolket i Kristiansa­nd er også blitt invitert til et enkelt måltid, sier Skippervol­d.

I tillegg til at boken skal selges i ordinaere butikker, vil den også distribuer­es blant tiggere. Det er derfor Skippervol­d beskriver den som en aksjonsbok.

– Jeg håper ettertiden vil vaere stolte av oss som lever nå fordi vi gjorde noe med fattigdoms­problemet.

 ??  ?? «VENUS»: Fire år er gått siden Ivar Skippervol­d møtte Eleodor «Venus» Caldararu (i midten) for første gang.
«VENUS»: Fire år er gått siden Ivar Skippervol­d møtte Eleodor «Venus» Caldararu (i midten) for første gang.
 ??  ?? NY BOK: Ivar Skippervol­d deler inntektene fra boksalget med romfolket.
NY BOK: Ivar Skippervol­d deler inntektene fra boksalget med romfolket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway