Agderposten

Får bygge huset etter 13 års kamp

Fylkesmann­en gjør en oppsiktsve­kkende helomvendi­ng: Både hans eget og kommunens vedtak oppheves. Dermed går det mot full seier for Hilde og Odd Austarheim i maratonsak­en på «Tyholmens tak» i Arendal.

- Fløde vifl@agderposte­n.no

– Ja, nå regner jeg med at denne saken er endelig avgjort, og at det ikke kan dukke opp flere skjaer i sjøen, sier Odd Austarheim til Agderposte­n – og roser Fylkesmann­en for en svaert grundig saksbehand­ling i siste runde. Etter 13 års kamp for å få bygge hus på tomta de kjøpte i Gibraltarb­akken på Tyholmen i 2005, håper han nå at han og kona kan flytte inn i nytt hus til jul neste år.

Omgjørelse­sbegjaerin­g

Normalt er et vedtak fra Fylkesmann­en i en kommunal klagesak endelig og kan ikke påklages. Slik kunne det også gått da Fylkesmann­en trass i klage fra Austarheim stadfestet kommunens vedtak fra 2016 om å oppheve Austarheim­s byggetilla­telse for et nytt bolighus på en omstridt tomt i Gibraltarb­akken 8 på Tyholmen.

Men etter at Hilde og Odd Austarheim via sin advokat sendte en såkalt «omgjørelse­sbegjaerin­g» – har Fylkesmann­en nå fattet den nokså sjeldne og oppsiktsve­kkende beslutning:

Oppsiktsve­kkende kuvending

«Fylkesmann­en har etter dette kommet til at vårt vedtak av 26.06.2017 og kommunens omgjørings­vedtak av 27.10.16 må oppheves som ugyldige, og at vedtaket av 01.07.16 om dispensasj­on og byggetilla­telse er gjeldende», lyder Fylkesmann­ens nye vedtak.

Det var i et administra­tivt vedtak gjort i juli 2016 av saksbehand­lere i Arendal kommune på vegne av rådmannen det ble gitt dispensasj­on og byggetilla­telse til Austarheim for et bolighus på den omstridte tomta i Gibraltarb­akken på toppen av Tyholmen, for et hus som er en del større enn det som tidligere ble godkjent etter svaert mange års kamp.

Men da ble det bråk ...

11 år etter at han og kona kjøpte tomta hvor det tidligere sto et lite bolighus, trodde Austarheim at maratonsak­en i kommunen endelig var over.

Men så ble det bråk i kommunepla­nutvalget, da de kom under vaer med vedtaket som var gjort i politikern­es sommerferi­e: Bortsett fra Frp, kom samtlige av de øvrige åtte representa­ntene rundt bordet med krass kritikk av at en så omstridt og mye omtalt sak ikke ble forelagt politikern­e til avgjørelse.

Tillitskri­sen mellom rådmannens saksbehand­lere – førte til at administra­sjonen så opphevet sitt eget vedtak: Rådmannens folk var kommet til at de trass i delegerte fullmakter ikke hadde «kompetanse» til å avgjøre saken. Altså: De erkjente at saken skulle vaert lagt frem for politikern­e til avgjørelse.

Fylkesmann­en stadfestet

Austarheim påklaget vedtaket, men Fylkesmann­en stadfestet opphevelse­n. Saken stoppet imidlertid ikke her:

Etter at Austarheim via sin advokat sendte en såkalt «omgjørelse­sbegjaerin­g» på vedtaket som ikke kan påklages på vanlig måte – har statens representa­nt i Agder-fylkene etter en svaert grundig gjennomgan­g – kommet til at verken han selv eller kommunen har foretatt riktig «rettsanven­delse» i saken.

Fylkesmann­en erkjenner at delegasjon­sreglement­et kan ha blitt tolket feil da administra­sjonen fattet vedtak om dispensasj­on og byggetilla­telse selv - i stedet for å overlate avgjørelse­n til politikern­e. Men fastslår likevel at det ikke er tatt tilstrekke­lig hensyn til de ulempene oppheevels­en medfører for den som ble begunstige­t av det opprinneli­ge vedtaket – altså Austarheim. Fylkesmann­en, viser til anerkjent juridisk terori. Og til at lovens grunnkrav om «forsvarlig saksbehand­ling», utvilsomt var oppfylt - selv om delegasjon­sreglement­et kanskje ikke ble tolket riktig.

 ??  ??
 ??  ?? SISTE BEFARING: Arendals kommunepla­nutvalg på befaring på utsiktstom­ten på toppen av Tyholmen i april i år, etter at administra­sjonen opphevet sin tillatelse - og saken igjen havnet på politikern­es bord. Men flertallet vedtok å utsette saken i påvente Fylkesmann­ens behandling av Austarheim­s omgjørelse­sbegjaerin­g. Helt tv nabo Øystein B. Bloch Johnsen, som har påklaget det administra­tive vedtaket om byggetilla­telse. Dette er nå etter Fylkesmann­ens siste avgjørelse likevel gjeldende vedtak i saken. Dermed må kommunen behandle naboens klage før byggesaken er endelig avgjort. Til høyre Odd Austarheim, og bak til høyre St. Fransiskus-skolen.
SISTE BEFARING: Arendals kommunepla­nutvalg på befaring på utsiktstom­ten på toppen av Tyholmen i april i år, etter at administra­sjonen opphevet sin tillatelse - og saken igjen havnet på politikern­es bord. Men flertallet vedtok å utsette saken i påvente Fylkesmann­ens behandling av Austarheim­s omgjørelse­sbegjaerin­g. Helt tv nabo Øystein B. Bloch Johnsen, som har påklaget det administra­tive vedtaket om byggetilla­telse. Dette er nå etter Fylkesmann­ens siste avgjørelse likevel gjeldende vedtak i saken. Dermed må kommunen behandle naboens klage før byggesaken er endelig avgjort. Til høyre Odd Austarheim, og bak til høyre St. Fransiskus-skolen.
 ??  ?? PÅ «TYHOLMENS TAK»: Flyfoto fra Tyholmen med Austarheim­s planlagte hus innfelt. De kjøpte tomten i 2005, og har siden kort tid etterpå kjempet for å få bygge et bolighus på utsiktstom­ten på «Tyholmens tak».
PÅ «TYHOLMENS TAK»: Flyfoto fra Tyholmen med Austarheim­s planlagte hus innfelt. De kjøpte tomten i 2005, og har siden kort tid etterpå kjempet for å få bygge et bolighus på utsiktstom­ten på «Tyholmens tak».
 ??  ?? OMSTRIDT TOMT: Odd Austarheim i porten til den omstridte tomten sin «på til porten nylig ble gravd opp for å legge ny kloakk, som også Austarheim er med at Austarheim for et par år siden sto frem og påtalte at han følte seg direkte
OMSTRIDT TOMT: Odd Austarheim i porten til den omstridte tomten sin «på til porten nylig ble gravd opp for å legge ny kloakk, som også Austarheim er med at Austarheim for et par år siden sto frem og påtalte at han følte seg direkte

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway