Agderposten

OD-prosjekt skaper splid blant elevene

På Arendal videregåen­de er det delte meninger om Operasjon Dagsverk, som i år gir pengene til ungdom i Palestina. Bok- og veskebutik­ken Høyer tar for første gang ikke inn elever på ODdagen.

- ▶ Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

Butikk sier nei til Operasjon Dagsverk for første gang fordi støtten går til palestinsk ungdom.

– Operasjon Dagsverk er et bra prosjekt, men i år er det blitt en vanskelig debatt. Vi ønsker jo ikke å ta side i en vanskelig og komplisert konflikt, sier Malin Hauge, Elina Pettersen og Alexandra Simonsen (alle 17).

De er elever ved Arendal videregåen­de skole på Tyholmen. Torsdag 1. november skal elevene ut og tjene penger til Operasjon Dagsverk (OD), som i år går til traume behandling, likestilli­ngstiltak og demokrati opp la e ring blantpales­tinsk ungdom i Gaza og på Vestbredde­n. Årets OD-aksjon er kontrovers­iell, også blant ungdommene i Arendal.

– Jeg tenker at det er ikke slik at vi gir penger til en part i en vanskelig konflikt, selv om vi hjelper ungdom i området. Mange land som trenger bistand, er rammet av en eller annen konflikt, sier Alexandra Simonsen.

Hun har ikke ordnet seg noen jobb på OD-dagen, og skal derfor delta på skolens alternativ­e opplegg, som blant annet består av foredrag. Venninnen Malin skal tjene penger ved å hjelpe mormor, og Elina skal jobbe hjemme.

– OD er bra og viktig, men det er vanskelig å ta stilling til om årets prosjekt er riktig eller galt, oppsummere­r venninnene.

Nei i år

I år har det heller ikke vaert like lett å få seg jobb. Den tradisjons­rike bok- og veskebutik­ken Høyer i Arendal har alltid lønnet tre-fire elever på OD-dagen.

– I år har vi sagt nei, forteller daglig leder Signe Høyer.

Årsaken er at støtten i år går til KFUK-KFUM Globals arbeid i Palestina.

– Vi støtter ikke opp om prosjektet i år, fordi organisasj­onen som leder an er sterkt kritisk til Israel, og driver boikott av israelske varer. Det er synd at en organisasj­on som KFUK KFUM Global har så sterke negative holdninger overfor Israel, sier Høyer.

Hun håper neste års prosjekt er noe bedriften hennes kan støtte.

– OD er bra, og det er alltid mange elever som vil jobbe her den dagen, sier Høyer.

– Det blir feil

Organisasj­onen Med Israel For Fred har sendt ut brev til en rekke ungdomssko­ler og videregåen­de skoler med oppfordrin­g til å ikke vaere med på OD. Sylvi Listhaug (Frp) støtter opp om oppfordrin­gen. KFUM KFUK Global synes kritikken er absurd.

Leder i Ungdommens bystyre i Arendal, Nora Victoria Søby Arnesen, er kritisk til årets aksjon. Hun viser til organisasj­onens boikott av Israel.

– Intensjone­ne er gode, men det blir feil når man får mange elever til å ta side i en komplisert konflikt. Var jeg hjemme, ville jeg ikke deltatt på ODdagen i år. Vanligvis støtter jeg OD hundre prosent, og jeg har deltatt flere ganger tidligere, sier hun.

Arnesen er på reise i Kroatia, og er også nyvalgt formann i Arendal FpU.

15-åringen opplever at det er blitt en vanskelig og tilspisset debatt blant elevene på Arendal videregåen­de skole, der hun selv er elev.

– Det brukes karakteris­tikker som rasist og antimuslim­sk. Det er blitt mye styr, og mange tar side. Jeg håper at neste prosjekt blir mer nøytralt, sier hun.

– Velger ikke side

KFUM KFUK Global har skrevet et innlegg på sin egen hjemmeside, som svar på kritikken. Der står det:

«Selv om årets OD-prosjekt handler om Palestina, betyr ikke det at OD har «valgt side» i konflikten mellom Palestina og Israel. OD er verken pro-Israel eller pro-Palestina, vi er promennesk­erettighet­er. Vi er her fordi vi ønsker en slutt på mange år med utrygghet, traumer, mangel på frihet, og brudd på menneskere­ttighetene.»

● Se også innlegg på side 26

 ??  ??
 ??  ?? STØTTER OPERASJON DAGSVERK: Videregåen­de-elevene Alexandra Simonsen (t.v.), Malin Hauge og Elina Pettersen støtter opp om Operasjon Dagsverk, men synes prosjektet i år er vanskelig å ta stilling til.
STØTTER OPERASJON DAGSVERK: Videregåen­de-elevene Alexandra Simonsen (t.v.), Malin Hauge og Elina Pettersen støtter opp om Operasjon Dagsverk, men synes prosjektet i år er vanskelig å ta stilling til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway