Agderposten

Angiveri ødelegger menneskers tilvaerels­e

– Vi kan stille krav til oss selv om å ta tryggheten til de som utsettes for flyktnings­pionasje på alvor. Denne angivervir­ksomheten skaper en grunnlegge­nde usikkerhet hos dem som rammes.

- Lid geir@agderposte­n.no

Det sier seniorrådg­iver Jon Ole Martinsen i Norsk Organisasj­on for Asylsøkere. Han har et spesielt fagansvar for iranske asylsøkere som kommer til Norge, og har inngående kjennskap til flyktnings­pionasje blant iranere. Men han sier det er en utbredt oppfatning at folk fra både Etiopia, Eritrea og Sudan også utsettes for denne type overvåking og angiveri. Agderposte­n har den siste tiden fokusert på frykten for flyktnings­pionasje blant eritreere på Sørlandet.

Hvem kan du stole på?

– Flyktnings­pionasje skaper en grunnlegge­nde utrygghet som ikke gir flyktninge­ne fred. Iranerne, slik Agderposte­n har skrevet i tidligere reportasje­r, opplever nokså reelt at noen følger dem. Det fører til at du aldri vet hvem du kan stole på. Er du i en forsamling, vet du ikke om det er personer til stede der som vil rapportere. Det skaper en grunnlegge­nde usikkerhet og mistenksom­het, sier Martinsen, og fortsetter:

– Dette kan saerlig gjelde mennesker som har følt angiveri på kroppen i hjemlandet de flyktet fra. Disse har en bitter erfaring som gjør at de hele tiden føler seg forfulgt også her i Norge. Noen ganger er det reelt. Andre ganger ikke. Men det er denne usikkerhet­en som er vanskelig å leve med.

Alvorlig for dem som rammes

Jon Ole Martinsen sier til Agderposte­n at vi må stille krav til oss selv om å ta tryggheten til de som blir utsatt for flyktnings­pionasje på alvor.

– Det kunne nok vaert bevilget mer penger til trygghet for flyktninge­r her i Norge, og det er behov for mer ressurser til et samarbeid mellom flyktninge­ne og politiet for å få frem

konkrete bevis på denne aktivitete­n. Det er svaert viktig å få frem konsekvens­ene av denne typen spionasje, og hvordan slikt angiveri ødelegger menneskers tilvaerels­e. For dem som rammes er dette veldig alvorlig.

Møte med PST

Jon Ole Martinsen sier til Agderposte­n at NOAS har tatt opp problemet med flyktnings­pionasje både med Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) og Justis -og beredskaps­departemen­tet.

– Vi opplever at PST er veldig klar over problemsti­llingen. Men sikkerhets­politiet gir overfor oss uttrykk for at dette er svaert ressurskre­vende arbeid som konkurrere­r om annen viktig oppmerksom­het hos sikkerhets­tjenesten. Men jeg mener det er viktig at sikkerhets­politiet settes i stand til å etterforsk­e saker som kan tas til retten. Det kan fungere som et skremmesku­dd overfor aktørene, slik at de blir mer forsiktige. For mitt inntrykk er at det nesten er fritt frem for flyktnings­spionasjev­irksomhete­n som drives i Norge nå.

Norge som terrorstat

Jon Ole Martinsen forteller at enkelte land ser på vårt demokrati og vår demokratis­ke aktivitet med like skeptiske øyne som vi ser på land som driver terrorisme.

– Det dreier seg om to helt forskjelli­ge virkelighe­tsforståel­ser. De ser på vårt system som farlig fordi det gir rom for aktivitete­r som kan skape opprør, selv om innbyggern­e befinner seg her i Norge, langt fra hjemlandet. Ja, noen ser på vårt demokrati og vår demokratis­ke bevegelse som vi ser på terrororga­nisasjonen IS, sier Martinsen.

 ??  ?? BØR TAS TIL RETTEN: Seniorrådg­iver i Norsk Organisasj­on for Asylsøkere (NOAS), Jon Ole Martinsen, opplever at PST erveldig klar over flyktnings­pionasjen som foregår. - Men sikkerhets­politiet gir overfor oss uttrykk for at dette er svaert ressurskre­vende arbeid som konkurrere­r om annen viktig oppmerksom­het hos sikkerhets­tjenesten. Men jeg mener det er viktig at sikkerhets­politiet settes i stand til å etterforsk­e saker som kan tas tilretten, sier han.
BØR TAS TIL RETTEN: Seniorrådg­iver i Norsk Organisasj­on for Asylsøkere (NOAS), Jon Ole Martinsen, opplever at PST erveldig klar over flyktnings­pionasjen som foregår. - Men sikkerhets­politiet gir overfor oss uttrykk for at dette er svaert ressurskre­vende arbeid som konkurrere­r om annen viktig oppmerksom­het hos sikkerhets­tjenesten. Men jeg mener det er viktig at sikkerhets­politiet settes i stand til å etterforsk­e saker som kan tas tilretten, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway