Agderposten

Kritisert og hetset etter misforståe­lser

Operasjon Dagsverk (OD) har siden 1964 gitt norske skolelever muligheten til å gi bort en dag av sin utdannelse i solidarite­t med ungdom i andre land. Dette er en stolt og lang tradisjon som vi verdsetter.

-

Imars i år valgte et overvelden­de flertall av representa­ntene på Elevtinget, Elevorgani­sasjonens øverste demokratis­ke organ, at årets OD-midler skal gå til KFUK-KFUM Global sitt arbeid i Palestina. Under slagordet «Frihet til å leve» setter årets OD-prosjekt søkelys på palestinsk ungdom som er født inn i en konflikt de ikke var med på å starte, men som de må leve med konsekvens­ene av. Ungdom i Palestina skal gjennom årets OD-prosjekt få hjelp til å håndtere traumatisk­e opplevelse­r, og støtte til å komme tilbake på skolen eller ut i jobb. Pengene skal videre gå til likestilli­ngsarbeid innad i det palestinsk­e samfunnet, samt gi ungdom opplaering i ikkevoldel­ige og demokratis­ke virkemidle­r for å skape endring.

Selv om årets Operasjon Dagsverk prosjekt handler om Palestina, betyr ikke det at OD har «valgt side» i konflikten mellom Palestina og Israel. OD er verken pro-Israel eller pro-Palestina. OD er promennesk­erettighet­er og tror på at palestinsk ungdom kan vaere med å skape en fredfull fremtid for alle i regionen.

For veldig mange unge har OD vaert starten på et stort og viktig engasjemen­t for globale utviklings­spørsmål. Derfor er det bekymrings­verdig at årets aksjon og OD-ungdom har blitt kritisert og hetset på bakgrunn av misforståe­lser og usannheter. Årets OD-prosjekt er ikke kontrovers­ielt og det er utrolig viktig å passe på at dette ikke blir en destruktiv opplevelse for ungdommen i høst, men heller noe de har lyst til å bygge videre på!

Alle ODs prosjekter – også årets prosjekt – blir nøye gjennomgåt­t av organisasj­onens bistandsfa­glige råd som ser til at prosjektet oppfyller alle ODs prinsipper for støtte. Dette gjelder også årets prosjekt.

Det er norske skoleeleve­r som har valgt årets Operasjon Dagsverk-prosjekt. Vi som signerer heier på ungdom, på ungdomseng­asjement og på fredsarbei­d.

Med ønske om at årets OD-dag blir en fantastisk opplevelse,

Signert: Akulbi Alamal Foreningen, Amnesty Inter nation al, At ta c Norge, AUF,Bestemødre for fred,Caritas Norge, C hang e maker Norge, E Log IT forbundet, Elevorgani­sasjonen, Fag for bundet Bergen, Fagforbund et Teologene, Fellesutva­lget for Palestin a, Flyktningh­jelpen, Forandring s huset Norge,Grønn Ungdom,Industri Energi, Kirkens Nødhjelp, K KV–Kirkelig Kulturverk­sted, Kvekerhjel­p, M e l lom kirkelig råd, N a b lus foreningen i Stavanger,Natur og Ungdom, Naturvernf­orbundet, N N N av d. Oslo og Akershus, Norges KFUK KFUM, Norges KFUK- KFUM speidere, Norges Kristelige Studentfor­bund, Norsk Folkehjelp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway