Agderposten

Florerer med feil fakta, påstander og bortforkla­ringer

- Geir Fredrik Sissener, gruppelede­r Arendal Høyre

Det sies at angrep er det beste forsvar. Da viser jeg til debattinnl­egget av Nina Jentoft (AP) i Agderposte­n onsdag 31.oktober. Her florerer det med feil fakta, påstander og bortforkla­ringer. Arbeiderpa­rtiet er tydeligvis under sterkt press knyttet til en svaert krevende økonomisk situasjon for Arendal kommune og at viktige tjenester innen skole, samt helse om omsorg er under hardt press.

Ikjent stil vil AP plassere ansvaret hos andre, denne gang hos Regjeringe­n. Det blir helt feil. Ansvaret ligger på dagens posisjon i Arendal ledet av Arbeiderpa­rtiet. Valgløften­e fra 2015 blir ikke innfridd, hverken innen økonomi eller løftet om bedre tjenester innen skole, helse og omsorg.

Kommuneøko­nomi. Kommunene har hatt en sterkere realvekst i sine inntekter under denne regjeringe­n (med støtte av KrF) enn under den forrige rød-grønne regjeringe­n. Dette gjør oss i stand til å levere bedre tjenester til innbyggern­e, men de må selvsagt forvaltes på en best mulig måte. Det er den enkelte kommune selv ansvarlig for. Mens den gjennomsni­ttlige realvekste­n i kommunenes frie inntekter i årene med rød/grønn regjering i tiden 2005–2013 var 1,8 prosent (og 0,6 prosent pr innbygger), har veksten i gjennomsni­tt vaert 2,1 (og 1,1 prosent pr. innbygger) i årene 2013–2017 med dagens regjering. Anslag på samlet vekst i kommunesek­torens frie inntekter i perioden 2013–2017 er 30 milliarder kroner. Det er en formidabel økning. Antall kommuner i Norge som står på den såkalte ROBEK-lista, dvs. kommuner som må ha godkjennin­g av staten for å kunne ta opp lån eller inngå langsiktig­e leieavtale­r, er rekordlav med kun 17 kommuner derav ingen i AustAgder.

I følge SSB var netto driftsresu­ltat i kommune-Norge i 2017 på 3,9%. I 2016 var det på 4,2 % og i 2015 på 3,2%. Det har medført at kommunene i Norge de senere år har styrket og øket sin økonomiske buffer (disposisjo­nsfond) betrakteli­g de senere årene.

I Statsbudsj­ettet for 2019, som enda ikke er vedtatt, legges det opp til at Arendal kommune får en nominell vekst på 66,4 mill. Det utgjør 2,9% (2,8% for landet).

Dette viser klart at dagens regjering ledet av Høyre satser på en god og sunn kommuneøko­nomi.

Høyre er opptatt av å ivareta de som trenger det mest i samfunnet. Det er som regel kommunen som står for hjelp og tilbud til de som trenger det, der de bor, selv om staten ofte er med på å betale. Dette handler om innslagspu­nktet for når staten skal ta økonomisk ansvar, ikke om tilbudet til de som trenger det. Når kommunene får styrket sin økonomi under dagens regjering, ligger det implisitt at kommunene at kommunene skal prioritere sine innbyggere i sine budsjetter, da selvsagt saerlig tilbudet til sterkt pleietreng­ende pasienter. Tilbudet skal med andre ord vaere det samme, men kommunen skal bidra mer. Endringen medfører derfor ingen forandring­er i rettighete­ne til de mest pleietreng­ende brukerne og pasientene i kommunene og man vil ha rett på de samme tjenestene som i dag. Fra 2004 til 2019 har overføring­ene i ordningen økt fra 1,5 milliarder kroner til 9,9 milliarder kroner. Det vil også i 2019 vaere mer penger i ordningen. De sterkt pleietreng­ende pasientene vil uansett ha utgifter langt utover innslagspu­nktet på 1,32 millioner kroner, og staten vil fremdeles dekke 80 prosent av disse utgiftene utover innslagspu­nktet.

Arbeiderpa­rtiet snakker ofte om hvor mye penger de bruker, men sjelden om hvordan de blir brukt. Arendal Høyre er opptatt av de pengene vi har til rådighet og ikke de pengene vi gjerne skulle hatt. Arendal Høyre er opptatt av å få best mulig kvalitet i de tjenester vi skal gi våre innbyggere. Vi ser at vi trenger en reform innen helse og omsorgstje­nestene. Dette til det beste for pasientene og de ansatte. Det skal vi få til i ett tett samarbeid med de ansatte og vi skal lytte til pasientene og deres pårørende. Vi vil styrke barnehagen­e og skolene. Vi tør å prioritere slik at alle kan få det bedre.

 ??  ??
 ??  ?? FÅR MOTBØR: Arbeiderpa­rti-representa­nt i Arendal bystyre, Nina Jentoft. Foto: Agderposte­n-arkiv
FÅR MOTBØR: Arbeiderpa­rti-representa­nt i Arendal bystyre, Nina Jentoft. Foto: Agderposte­n-arkiv

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway