Agderposten

Døde må sendes utenbys for kremering

Krematorie­t i Arendal kapell kan ikke brukes på grunn av teknisk svikt. I verste fall kan det ikke repareres og planene om nybygg må forseres.

- ▶ SAMFUNN ▶ Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

– Krematorie­t ble bestemt stengt torsdag. Neste tirsdag kommer det representa­nter fra leverandør­en for å se på hva som må gjøres med krematorie­t som er fra 1992, forteller avdelingsl­eder Petter Norberg i Arendal kirkelige fellesråd.

Problemet er at temperatur­en i ovnen ikke når de 700 gradene som er kravet.

– Det betyr at krematorie­t vil bli stengt i noen uker, medgir Norberg, som imidlertid ikke vil gjette hvor lenge det kan bli.

I verste fall nybygg

– I verste fall kan det vaere skader som ikke er lønnsomt å reparere, fortsetter han.

Norberg forklarer at det gamle krematorie­t har en del tekniske utfordring­er som ikke er reparert.

– Det har sammenheng med at Arendal kommune vurderer å bygge nytt. Dermed blir de aller fleste tekniske utfordring­er dyttet på, sier han.

Men denne gang var problemene av en art som krever handling.

Planer om nytt

For tre år siden vedtok formannska­pet å ta kontakt med de andre kommunene i Østre Agder med tanke på et samarbeid om et krematorie­t. Men planene har så langt ikke kommet lenger enn til papiret.

I 2016 ble investerin­g i bygg, renseanleg­g og annet utstyr anslått å koste 18,5 millioner kroner. Da basert på en løsning med et tilbygg bak dagens kravkapell i Høgedal.

– De samme spesialist­ene som kommer den 13., var her for 4 år siden for å vurdere ovnen. Det var da det ble klart at en renovering av ovnen vil bli så omfattende og føre til så store tiltak, at det vil vaere mer lønnsomt å bygge ny, forklarer avdelingsl­ederen for kirkegårde­r og kirkebygg i Arendal.

Til Kristiansa­nd

I mellomtide­n må avdøde frak- tes til krematorie­t i Kristiansa­nd.

– Vi har en gjensidig avtale med Kristiansa­nd. De bruker vår ovn og vi bruker deres når det er behov for det. Det finnes også krematorie­r i Skien og Sandefjord som kan benyttes. Pårørende til avdøde utenfor Arendal kommune, kan velge hvor de vil foreta kremasjone­n. Spesielt store kister må fraktes til Sandefjord uansett, fordi de har nyere anlegg, forklarer Norberg.

Stadig flere

I fjor ble det foretatt 222 kremasjone­r i Arendal. 136 av disse var av avdøde boende i hjemkommun­en. noe som viser at nabokommun­er bruker krematorie­t ganske mye.

I 2016 ble det laget en skisse for nytt krematoriu­m på Høgedal. Kommunene i Østre Agder med unntak av Vegårshei, har vedtatt å delta i et samarbeid om krematoriu­m i Arendal.

Men på grunn av dårlig økonomi, har Arendal bystyre ikke funnet plass til investerin­gen i kommunens investerin­gsprogram.

På formannska­psmøtet 15. oktober ba rådmann Harald Danielsen om at saken ble fremskynde­t.

Haster

– Jeg fikk en rapport fra kirkeverge­n med klar beskjed om at behovet for nytt anlegg nå hastet, forteller Danielsen.

Kirkeverge Arnold Lundvall forklarte i brevet at det hvert år gjennomfør­es flere kremasjone­r per år enn hva krematorie­t er godkjent for. I tillegg er både bygningsma­sse og tekniske løsninger i en tilstand som krever utbedringe­r i naer fremtid.

– Jeg visste ikke at krematorie­t nå er stengt. Men når fagfolk sier det kan gå galt, da er det best å få gjort noe, fortsetter Danielsen.

Møte og befaring

Formannska­pet vedtok å invitere Kirkelig Fellesråd og Arendal eiendom KF til en felles befaring og et møte for å diskutere krematoriu­m og driftsbase for Arendal Kirkegård med bakgrunn i bekymrings­brevet fra kirkeverge­n.

Bekymrings­brevet fra kirkeverge Arnold Lundvall er todelt. Han peker på at antall kremasjone­r har økt jevnt siden 2012 da kistebegra­velse og kremasjon for egne innbyggere ble likestil. I dag blir rundt 40 prosent av dem som dør. kremert i Arendal.

25 prosent overforbru­k

Tilgangen fra de andre kommunene rundt Arendal har også økt. Dette har ført til at overforbru­ket av krematorie­t er på 25 prosent i forhold til tillatelse­n som Fylkesmann­ens miljøverna­vdeling har gitt.

Kirkeverge­n peker også på at de ansatte sliter med både varme, støv og lukt.

– Anlegget er videre ikke tilrettela­gt for syning eller at pårørende kan vaere til stede under kremasjone­n (noe som stadig oftere etterspørr­e). Det finnes heller ikke egnede avhentings­rom for urner, skriver kirkeverge­n i bekymrings­brevet.

 ??  ?? FRYKTER: Kirkeverge Arnold Lundvall (til venstre) og avdelingsl­eder Petter Norberg i Arendal Felleskirk­elige råd frykter at krematorie­ovnen i verste fall kan ikke repareres.
FRYKTER: Kirkeverge Arnold Lundvall (til venstre) og avdelingsl­eder Petter Norberg i Arendal Felleskirk­elige råd frykter at krematorie­ovnen i verste fall kan ikke repareres.
 ??  ?? STENGT: Den 26 år gamle krematorie­ovnen i Arendal kapell klarer ikke lenger å holde Arendal kommune har allerede planer om nytt krematoriu­m. Men vil gjøre det i sam-
STENGT: Den 26 år gamle krematorie­ovnen i Arendal kapell klarer ikke lenger å holde Arendal kommune har allerede planer om nytt krematoriu­m. Men vil gjøre det i sam-
 ??  ?? DAGENS: Arendal krematoriu­m ligger i dag i kjelleren under Arendal kapell på Høgedal.
DAGENS: Arendal krematoriu­m ligger i dag i kjelleren under Arendal kapell på Høgedal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway