Agderposten

Minner fra Pollen og Aren

Som femåring tok han ansvar for både onkelen som tok en pils og mora som ble sjøsyk.

- Det var dagens betraktnin­ger fra innsender Inge Harsten

Inge Harsten har her skrevet noen minner der jernbaneen­tusiasmen og Pollen står sentralt:

Nils Kjaer skriver et sted at det er sidesporen­e og omveiene som beriker våre liv.

Selv har jeg, som et direkte resultat av jernbanepo­litikken på Agder, eller rettere sagt: Den totale mangel hva gjelder jernbanepo­litikk på Agder, gjort Arendalsba­nen, sidesporet fra Nelaug, til en slik berikelse i mitt liv.

Fast fiskesuppe

Nå, da driften av både Sørlandsba­nen og Arendalsba­nen skal overtas av et engelsk selskap, og en forutsetni­ng for dette selskaps vinnende anbud var at antallet passasjere­r på disse baner skulle økes drastisk, må det vaere tillatt å påpeke at én måte å få dette til på vil vaere å etablere et matebussti­lbud, ett som fungerer.

Noe slikt finnes ikke i dag. Så for en jernbaneen­tusiast er å reise via Arendal eneste måte å forflytte seg på, når målet for reisen er Risør.

Buss nummer 150 fra kulturhuse­t, med sine omtrent 100 annonserte holdeplass­er, blir dermed turens siste del. Slik den kremede fiskesuppe­n i kafeen på samme kulturhus, blir et fast lunsjinnsl­ag under hjemreisen, før vandringen gjennom tunnelen til stasjonen og til 14:08-avgangen til Nelaug.

Tog til Sør-Europa

Det finnes naturligvi­s raskere måter å komme til Risør på, når en, som jeg, bor i Fredriksta­d.

Men pensjonist­livet rommer mye tid, tid som kan benyttes til interessan­te ting, slikt som jernbanere­iser.

Selv tar jeg toget til Siracusa når jeg skal feriere på Sicilia, dette tar tre døgn fra Fredriksta­d. Så å kalle meg jernbaneen­tusiast er sikkert en underdrive­lse.

Denne entusiasme­n, omveien og sidesporet førte meg til Arendal onsdag 10. oktober.

Spesielt trange overganger er det ikke mellom Arendalsba­nen og Risør-bussen, så jeg spaserte omveien om Pollen, på min vei til kulturhuse­t.

Indremisjo­nen

Pollen er helt sentral i ett av de første minner i mitt liv, det må nå vaere omtrent sytti år siden én av mine onkler tok meg med på kafé på Langbrygga.

Jeg kommer fra en familie av bedehusbyg­gere, der mors familie var blant de iherdige.

Dette er en kultur jeg på ingen måte ønsker å skrive om som mindreverd­ig.

Jeg har vaert på en del minnestund­er på bedehuset på Eydehavn, etter begravelse­r, og hver gang følt at den omsorg og det fellesskap som der vises, er overbevise­nde argumenter for å gå inn i indremisjo­nen, jo før, jo heller.

Samme familie var også blant de mest iherdige avholdsfol­kene, med min fars familie som en god nummer to. I én av Gabriel Scotts fortelling­er smuglet hovedperso­nen så mye at fylket druknet i alkohol, men det var alltid noen avholdsfol­k igjen, mine foreldre og min familie hørte så absolutt til blant disse.

Trygg oppvekst

Dette var en god oppvekst. Mine foreldre represente­rte en uforanderl­ig og god trygghet dag etter dag, personligh­etsforandr­inger, forbundet med festliv og alkoholkon­sum, var det selvsagt ingen tegn til.

Samtidig fikk jeg en grundig opplaering i alkoholens forbannels­e, og laerte at slikt skulle en skygge unna, uansett hva det dreide seg om av drikkevare­r. For mor var pils, vin, vodka og whisky det samme, slikt gikk ut på ett.

Havnet på kafé med øl

Men altså: Pollen. En gang da jeg var fem år gammel, det må ha vaert i 1948 eller -49, skjedde det som gjorde Pollen til et sentralt punkt i ett av de første bevisste minner i mitt liv.

Kittelbukt var på dette tidspunkt fortsatt en bukt, og ikke fylt igjen, så lenge det varte. Fars eldste bror tok meg med på en tur til Arendal, fra Eydehavn, der vi og resten av familien bodde. Denne min onkel må ha vaert en tanke mindre kristelig enn resten av familien, eller i alle fall en tanke mindre avholds.

I løpet av denne arendalstu­ren havnet vi på en kafé et sted langs Langbrygga, der onkel bestilte et glass Solo til meg, og et glass pils til seg selv.

Ett aldeles enormt glass pils, i alle fall så det slik ut for en femåring, en femåring som var blitt grundig opplaert i at den slags måtte unngås, for enhver pris måtte unngås.

Redd for sjangling

Min onkel drakk av dette pilsglasse­t, mens jeg skrekkslag­en betraktet det hele.

Jeg visste, med den skråsikker­het bare en femåring kan ha, en som vet nesten alt om livet, at når vi en gang spaserte ut fra denne kafeen, ville onkel bli offer for alkoholens forbannels­e.

Han kom til å sjangle, og på veien mellom Langbrygga og rutebilsta­sjonen, der vi skulle ta bussen tilbake til Eydehavn, ville han nødvendigv­is miste balansen og falle i Pollen.

Dermed ville han drukne, hvis ikke jeg, femåringen, fikk skreket om hjelp slik at en eller annen tilfeldig passerende grep inn og reddet livet hans.

Dette var et tungt ansvar å baere for en femåring.

Talent for sjøsyke

De minner jeg har fra førskoleti­den dreier seg delvis om slike situasjone­r:

De ganger jeg måtte ta ansvar fordi den voksne, eller de voksne, ble borte for meg.

Det var hver gang en aldeles forferdeli­g opplevelse, og skjedde kanskje bare én eller to ganger i løpet av de årene:

Da min onkel drakk pils på Langbrygga og en gang mor, min to år yngre søster og jeg, reiste med rutebåten et eller annet sted på Sørlandsky­sten.

Mors talent for å bli sjøsyk var uten grenser, familiemyt­ene vil ha det til at for henne var det tilstrekke­lig å se Onedin-linjen på TV, mer skulle ikke til før symptomene på sjøsyke meldte seg.

Vanvittig sjøsyk

På denne dag langs kysten, en solfylt glitrende dag med lange myke dønninger inn fra havet, ble mor noe så aldeles vanvittig sjøsyk, og ble borte for oss.

Dette mens jeg sto ved siden av fluktstole­n hun lå i og holdt

min lillesøste­r i hånden. Fem år gammel og eneansvarl­ig for både søster og mor.

Heldigvis dukket en tremenning opp og overtok ansvaret, så dette ble løftet av meg. Samme tyngende følelse av ansvar hadde jeg da onkel og jeg forlot kafeen på

Langbrygga. Jeg var til de grader klar til å skrike om hjelp, når det uunngåelig­e skjedde, og min onkel falt i Pollen.

Så hendte ingen ting. Vi vandret forbi Pollen, bort til holdeplass­en for rutebilene, og tok bussen hjem til Eydehavn.

For meg var dette kanskje begynnelse­n på en slags skepsis: mors fortelling­er om virkelighe­ten var likevel ikke den fulle og hele sannhet om livet her på jorden.

1.300 km lang togtur

Snart femogsytti år gammel har jeg kommet nesten full sirkel, og er igjen tilhenger av avholdssak­en. Ikke av andre grunner enn at jeg har kommet til at det er sunt for meg.

Dette nesten betyr at jeg tar en pils ved spesielle anledninge­r, men mer enn 20 såkalte alkoholenh­eter, på årsbasis, blir det neppe.

Oppladning­en til min 75-årsdag er en togreise fra Istanbul til Kars, til helt øst i Tyrkia.

Ett av verdens langsomste ekspressto­g, et tog som bruker 24 timer og 35 minutter på å gjøre unna drøyt 1.300 kilometer, er ett strekk i denne reisen.

Det er trolig bare en jernbaneen­tusiast som kan planlegge en slik feiring. Og ett glass eller to Efes Birra i spisevogne­n blir det nok.

Pollen er noen tusen kilometer unna, og faren for å falle i og drukne kan jeg se bort fra.

 ??  ?? FREDELIG: Pollen ligger der fredelig og fint, her fotografer­t en februardag for snart to år siden. Men tanken på at en naerslektn­ing kunne drukne i vannet her etter å ha tatt en pils, satte seg fast i sjelen til Inge Harsten som var fem år da han var med en onkel på kafé på Langbrygge­n.
FREDELIG: Pollen ligger der fredelig og fint, her fotografer­t en februardag for snart to år siden. Men tanken på at en naerslektn­ing kunne drukne i vannet her etter å ha tatt en pils, satte seg fast i sjelen til Inge Harsten som var fem år da han var med en onkel på kafé på Langbrygge­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway