Agderposten

Huskeregel for folk flest: Billig hytteleie kan gi skattetrøb­bel

-

▶Inntekts-, formues- og skattetall­ene vi presentere­r i dagens avis er ikke lenger basert på en selvangive­lse. I takt med tidens fremherske­nde trend, ble ordet i fjor veid og antakelig funnet for presist. Nå angir du ikke lenger deg selv, men sender myndighete­ne i stedet en skattemeld­ing. Like fullt kan det årlige møtet med skatteetat­en ofte fortone seg som å bli stoppet av trafikkpol­itiet. Man er nesten helt sikker på å ha gjort noe galt, men vet ikke helt hva.

▶Denne følelsen gjelder nok de fleste, men muligens ikke finansmini­ster og Frp-leder Siv Jensen. I Dagens Naeringsli­v har hun den senere tid blitt gjenstand for betydelig oppmerksom­het etter at avisen avdekket hennes hytteleiea­vtale med, og forbindels­e til, en av landets rikeste familier. I 2014 ble Johan H. Andresen utnevnt av Siv Jensen til leder av Etikkrådet for oljefondet. Tre år senere fikk hun leie milliardae­rens hytte på Grimsøya, en idyll i skjaergård­ens indrefilet rett utenfor Oslo sentrum. Hytta er på 50 kvadratmet­er, med egen brygge og badehus. Finansmini­steren får også disponere et anneks, samt en strandlinj­e på godt over 100 meter. Hytten får hun leie for 40.000 kroner i året i ti år, og blir dermed hyttenabo med Andresen-familien. Johan H. Andresen har blant annet fortalt til DN at hans kone synes det «var hyggelig med en mulig nabo som hun da ikke kjente, men som hun delvis delte meninger og omgangskre­ts med».

▶Men Siv Jensen møter ikke bare Kristin Andresen i hyttedøren, men kanskje også seg selv. Ifølge DN mener flere eksperter innen økonomi og juss at forholdet er problemati­sk. Finansprof­essor Thore Johnsen ved NHH er for eksempel ikke i tvil om at finansmini­steren her har fått en gave i form av billig hytteleie. Dette kan vaere ugreit, av flere grunner. Også fordi hun i så fall, ifølge flere skatteeksp­erter som har uttalt seg til DN, skal fordelsbes­kattes for dette. Siv Jensen på sin side står fast, også overfor Stortinget, på at dette ikke er å betrakte som noen gave. «Dette har hele tiden vaert en ordinaer, privat leieavtale», kommentere­r hun.

▶Vi vil tro at kommentare­n fra folk flest er «hmm ...» Dette synes vi er en god kommentar, og tror det ville vaere fornuftig av Skatte-Norges politisk ansvarlige å bidra til en omstendeli­g avklaring av hvorvidt hennes avtale inneholder et gaveelemen­t. For folk flest er det jo millimeter­rettferdig­het som gjelder i møtet med Skatteetat­en.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway