Agderposten

Veterinaer påtar seg skyld i dopingsak

Veterinaer Trygve Holtebekk beklager det som har skjedd og fritar Arendalsma­nnen Gaut Bjønnum for all skyld etter at en av hestene hans ble tatt i doping på Klostersko­gen travbane.

- ▶ Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

Det slo ned som en bombe i hestemiljø­et i Aust-Agder da en av hestene til Gaut Bjønnum i september ble tatt for doping etter et løp på Klostersko­gen travbane.

Nå tar veterinaer Trygve Holtebekk på seg ansvaret for det som skjedde og fritar Gaute Bjønnum for all skyld.

Domskomite­en avgjør

Mens den offentlige debatten lenge har dreid seg om idrettsutø­vere som uforskyldt har kommet i trøbbel på grunn av feilaktige vurderinge­r fra sine leger, har en kjent hest i AustAgder – kaldblodsh­esten Bjønnes Baus, nå havnet i det samme trøbbelet.

Mens hesten selv virker temmelig så uanfektet av dopingsake­n som i september rystet hele trav-Norge, opplever hesteeier Gaut Bjønnum fra Arendal det hele som fryktelig vondt.

Nå skal Det Norske Travselska­p (DNT) vurdere hva som skal skje med hesteeiere­n som er juridisk ansvarlig hvis en hest blir tatt i doping.

– Vi forbereder nå en sak som domskomite­en skal behandle, bekrefter sjefveteri­naer Anne Wangen i Det Norske Travselska­p.

Utover dette ønsker hun ikke å kommentere saken mot hesteeiere­n fra Arendal.

Agderposte­n: – Hva vil skje med veterinaer­en som behandlet hesten.

Anne Wengen: – I dopingsake­r varsler vi rutinemess­ig Mattilsyne­t, som er den rette instans for å vurdere veterinaer­ens rolle i en dopingsak.

Det Norske Travselska­p advarer på sine nettsider mot bruken av Triamcinol­onacetonid som er et kortison med depoteffek­t og derfor lang nedbrytnin­gstid i kroppen.

Dette er ifølge Anne Wengen også formidlet direkte ut til hesteprakt­iserende veterinaer­er rundt om i landet.

Påtar seg all skyld

Før domskomite­en og Mattilsyne­t eventuelt kommer så langt, har veterinaer­en som før dopingkont­rollen behandlet hesten, Trygve Holtebekk, allerede påtatt seg all skyld i saken.

– Skylden er min, sier veterinaer Trygve Holtebekk i samtale med Agderposte­n.

Han forklarer at hesten i sommer slet med en luftveisin­feksjon som ble behandlet med bruken av et kortisonpr­eparat.

Etter denne behandling­en ga han hesten en karenstid på hele 28 dager for at kroppen skulle kunne skille ut eventuelle stoffer som står på dopinglist­en før neste løp.

Da dopingkont­rollen likevel avdekket stoffet triamcinol­onactonid – som står på dopinglist­en, forklarer Holtebekk dette med at hesten må ha brukt lengre tid på å skille ut stoffet enn han først hadde regnet med.

– Selv om det etter min vurdering skulle holde lenge med 28 dager, innser jeg nå at dette var en feil vurdering jeg nå tar det fulle og hele ansvaret for, sier han.

– Men som behandlend­e veterinaer skulle jeg selvfølgel­ig ha visst bedre, legger han til.

Ville bare hjelpe

Ifølge veterinaer Trygve Holtebekk har ikke stoffet bidratt til å øke hestens prestasjon­er.

Episoden har ifølge Holtebekk heller ikke hatt noen betydning for velferden til hesten som nå er tatt for doping.

– Snarere tvert imot. Hesten var tungpustet og jeg ville bare hjelpe, sier han.

Likevel forstår veterinaer­en at dopingjege­rne må vaere konsekvens­ene når slike stoffer oppdages i blodet på en hest som har deltatt i et løp.

Agderposte­n: – Frykter du at denne saken skal få noen konsekvens­er for deg?

Trygve Holtebekk: – Dette må selvfølgel­ig andre vurdere, men personlig tror jeg ikke det. Vi har med levende vesener å gjøre. Som det også er med mennesker, kan det oppstå individuel­le forskjelle­r som endrer hele forløpet. Verken leger eller vi veterinaer­er kan sikre seg ett hundre prosent mot dette.

Forfølger ikke saken

Hesteeier Gaut Bjønnum fra Arendal innrømmer at saken oppleves som svaert vond.

Men han forstår også at den har vaert vond for veterinaer Trygve Holtebekk som også har beklaget det hele.

– For meg har det vaert viktig å få fram at jeg selvfølgel­ig ikke

doper hestene mine og at jeg aldri ville startet før jeg hadde lov til det, sier hesteeiere­n til Agderposte­n.

Han setter derfor pris på at Trygve Holtebekk går så åpent ut med hvor skylden skal plasseres og baerer i dag ikke noe nag til veterinaer­en behandlet hesten hans.

– Trygve og jeg har skvaeret opp i dette. Vi har også funnet en løsning på pengene jeg må betale tilbake etter seieren som likevel ikke var min, sier han.

Agderposte­n: – Hvor mye har du vaert nødt til å betale tilbake?

Gaut Bjønnum: – Til sammen dreier det seg vel om rundt 25.000 kroner. Men Trygve og jeg har ordnet opp i dette.

Agderposte­n: – Vil du for din del forfølge denne saken noe videre?

Gaut Bjønnum: – Nei, nå vil jeg både for min og Trygves del legge denne saken bak meg. Det er klart at jeg er litt ergerlig på hele greia, men den ergrelsen skal jeg klare å leve med så lange dopingmist­ankene ikke lenger hviler på meg.

 ??  ?? PÅTAR SEG ALL SKYLD: Veterinaer Trygve Holtebekk påtar seg all skyld etter at en hest som deltok på Klostersko­gen travbane senere ble tatt i doping. Ifølge den kjente veterinaer­en fra Aust-Agder feilberegn­et han i forkant kortisonet som han ga til hesten som slet med luftveiene.
PÅTAR SEG ALL SKYLD: Veterinaer Trygve Holtebekk påtar seg all skyld etter at en hest som deltok på Klostersko­gen travbane senere ble tatt i doping. Ifølge den kjente veterinaer­en fra Aust-Agder feilberegn­et han i forkant kortisonet som han ga til hesten som slet med luftveiene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway