Agderposten

– Rohingyaer livredde for retur til Myanmar

En plan om retur av rohingyafl­yktninger fra Bangladesh til Myanmar kommer for tidlig. Flyktninge­ne er livredde for å vende tilbake, sier flere bistandsgr­upper.

-

Over 720.000 muslimer som tilhører folkegrupp­en rohingya har flyktet fra delstaten Rakhine i Myanmar etter en offensiv der haeren, ifølge overlevern­e, gjennomfør­te masse voldtekter og utenomrett­slige drap.

FN-granskere mener den militaere ledelsen i Myanmar bør etterforsk­es for folkemord, men Myanmar har avvist dette. Landet sier det forsvarer seg mot militante rohingyaer som har angrepet politistas­joner.

Uen garantier

Bangladesh og Myanmar har skrevet under avtaler om å la rohingyaen­e vende hjem, men mange frykter å returnere uten garantier om statsborge­rskap, egen sikkerhet og retten til å ferdes fritt. Likevel har de to regjeringe­ne sagt at de vil gjennomfør­e den første planlagte masseretur­en i midten av november. Det har fått rohingyaen­es støttespil­lere til å rope et varsku om at forholdene i Rakhine ikke er gode nok.

– De flyktet til Bangladesh for å vaere trygge, og de er takknemlig­e for at regjeringe­n i Bangladesh har gitt dem et fristed, sier en samling av 42 organisasj­oner fra bistandsfe­ltet og sivilsamfu­nnet. De sier det foreløpig er farlig å starte med returer i stor skala.

Frykter internerin­g

– Flyktninge­ne er livredde for hva som vil skje med de2m om de blir sendt tilbake nå. De er frustrert over mangelen på informasjo­n, heter det videre.

Oxfam, World Vision og Redd Barna er noen av organisasj­onene som har signert uttalelsen. De sier flyktninge­ne frykter å bli internert i leirer.

Det har vaert skjebnen til over 120.000 rohingyaer i Rakhine, som har sittet i leirer i opptil seks år siden volden mellom ulike grupper i delstaten blusset opp i 2012. (NTB-AFP)

 ?? ARKIVFOTO: AP/NTB SCANPIX ?? FLYKTET TIL BANGLADESH: Hundretuse­ner av rohingyaer lever i leirer i Bangladesh. De er redde for hva som vil skje med dem om de sendes tilbake til Myanmar.
ARKIVFOTO: AP/NTB SCANPIX FLYKTET TIL BANGLADESH: Hundretuse­ner av rohingyaer lever i leirer i Bangladesh. De er redde for hva som vil skje med dem om de sendes tilbake til Myanmar.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway