Agderposten

Behov for moderne og fremtidsre­ttede svømmeanle­gg i Arendal

Arendal eiendom KF har fått i oppdrag av bystyret om å utrede teknisk standard på dagens svømmebass­eng i Arendal, samt utrede muligheten­e for ny svømmeanle­ggstruktur herunder nytt svømmeanle­gg. Nå foreligger konklusjon­ene.

- Geir Fredrik Sissener, på vegne av bystyregru­ppa til Arendal Høyre.

Konklusjon­en på teknisk standard er krystallkl­ar. Dagens basseng på Stinta, Asdal, Moltemyr og Birkenlund er av slik karakter teknisk og HMS-messig at videre drift over tid ikke kan forsvares. Det er også svaert kostbart vedlikehol­d og drift. Disse bassengene anbefales avviklet og sanert. Bassenget på Flosta er i en slik stand at det kan videreføre­s i ny bassengstr­uktur. Terapibade­t på Bjorbekk kan også videreføre­s, men må gjennom en teknisk oppgraderi­ng. I utrednings­rapporten for nye svømmeanle­gg blir både 25x25 meter og 25*50 meter, muligheten­e for mer eller mindre helårsdrif­t i bassenget i gjestehavn­a, samt terapibad utredet både funksjonel­t, teknisk og prismessig. Hvis man ønsker 25x50 meters basseng, så er en lokasjon i idrettspar­ken på myra ved Sør Amfi eneste mulighet. På Fløyheia er det kun plass til et 25*25 meters svømmeanle­gg. Arendal Høyre ville gjerne hatt et 50*25 meters svømmeanle­gg på Fløyheia, men ser at dette ikke lar seg realisere. Arendal Høyre har hele tiden pekt på at vi må bygge et moderne svømmeanle­gg for fremtiden. Det aller viktigste er at barna skal ha grunnlegge­nde svømmeunde­rvisning. Et moderne svømmeanle­gg må også ivareta folkebadfu­nksjonen, samt behovene til svømme- og livredderk­lubbbene. Det innebaerer at et svømmeanle­gg på 25*25 meter blir for lite, det kan vi se av utredninge­n. Med et svømmeanle­gg ved Sør Amfi på 25*50 meter muliggjør alle nevnte behov, samt også at elever på videregåen­de kan nytte bassenget. Aust-Agder fylkeskomm­une har allerede satt av 5 millioner, men det forventes at fylket bidrar med et vesentlig større beløp her.

Stupetårn og badeland er ikke tatt med i prosjektet. Det må dog jobbes for at det kan komme på plass et tribuneanl­egg slik at minimum nasjonale svømmekonk­urranser kan gjennomfør­es.

Bruttokost­nadene for et slikt anlegg kan bli på mellom 270-300 millioner. Til fratrekk kommer moms (54-60 mill.) og spillemidl­er på minimum 30 millioner. Det kan ved søknad til Kulturdepa­rtementet søkes om ytterlige tildeling (10 mill. til?). Lykkes vi med å få til et interkommu­nalt anlegg, for eksempel i samarbeid med Grimstad og/eller Tvedestran­d kommune, så kan spillemidd­eltildelin­gen bli 30% høyere (ca. 10-12 millioner). Et nytt svømmeanle­gg ved Sør Amfi på 50*25 meter vil kunne få en nettokostn­ad på ca. 176 til 200 mill. I videre fratrekk kommer økt støtte fra fylkeskomm­unen og muligheten­e knyttet til et interkommu­nalt svømmeanle­gg og mulig støtte fra Enova. Rådmannen har i sine budsjett lagt inn 76 millioner i sitt budsjett, altså betydelig underfinan­siert i perioden. Fordelene med Sør Amfi er at det her allerede finnes kompetente driftstekn­ikere fra Arendal Eiendom KF og Arendal kommune, så det vil gi effektiv drift. Et stort felles anlegg vil sannsynlig­vis gi en langt mer effektiv driftsform enn dagens. Med svømmeanle­gg ved Sør Amfi må antall parkerings­plasser og ikke minst antall bussavgang­er til sentrum økes, saerlig på kveld og helg. Innbyggern­e i Arendal trenger et nytt og fremtidsre­ttet svømmeanle­gg så snart som mulig.

Arendal Høyre ønsker videre å oppgradere terapibade­t allerede fra 2019. Dette har en kostnad på opp mot 4 millioner. Arendal Høyre ønsker videre at bassenget i gjestehavn­a kan få en oppgraderi­ng til tilnaermet helårsdrif­t med en kostnad på 8 millioner kroner. Begge disse kostnadene er lagt inn i budsjettet vårt for 2019 og handlingsp­lanperiode­n 2019-2022. Arendal Høyre ønsker å bygge et moderne og fremtidsre­ttet svømmeanle­gg på 50*25 meter ved Sør Amfi. Vi har økt budsjettet med 41 millioner i perioden og med oppstart bygging i 2021 og ferdigstil­lelse senest i 2022. Resten av investerin­gen finansiere­s i perioden 2023/2024. Terapibade­t må oppgradere­s og helårsbass­eng i gjestehavn­a gir også spennende muligheter. Vi tror nå det er politisk flertall for å få disse visjonene realisert i naer fremtid – det er svaert viktig for alle innbyggern­e!

 ??  ?? SVØMMEBASS­ENG: Høyres gruppelede­r skriver i dette innlegget om behovet for moderniser­ing av svømmeanle­gg. Illustrasj­onsbildet viser bassenget i Stintahall­en.
SVØMMEBASS­ENG: Høyres gruppelede­r skriver i dette innlegget om behovet for moderniser­ing av svømmeanle­gg. Illustrasj­onsbildet viser bassenget i Stintahall­en.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway