Agderposten

Lover at Knubben skal skinne igjen

Når Arendal by feirer 300 år, skal badeøya Knubben i Galtesund skinne igjen. Det lover eier, kulturkrem­mer Rolf-Erik Nilsen som har eid badeøya siden 1992.

- ▶ Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Forfallet blir stadig verre på den tidligere badeholmen Knubben i Galtesund. Planene har vaert mange og store siden han overtok, og Nilsen er mer optimist enn noen gang.

– Knubben skal skinne til byjubileet i 2023, forsikrer han, uten å gå i detaljer om hvordan relanserin­gen av badeholmen midt i Arendals havnebasse­ng skal finansiere­s.

– Vi har ikke regnet på hva det vil koste. Det eneste jeg kan si er at dette vil koste mange penger, innrømmer Nilsen, som eier Knubben sammen med sin kone Hege Bergersen Nilsen. I grunnboka står hun og skuespille­r Bjarte Hjelmeland oppført med en ideell halvdel hver.

– Bjarte er ute av dette. Vi har bare ikke ordnet opp formelt, forklarer Rolf-Erik Nilsen.

Gøyale muligheter

Han forsikrer at han alltid har syntes at Knubben har mange gøyale muligheter. Men at det hele tiden har vaert en kamp for å få med seg noen til å investere i planene.

– Jeg er helt sikker på at jeg kan få med meg en rekke optimistis­ke skøyerfant­er, sier han.

Nilsen mener Knubben ligger usedvanlig tilgjengel­ig til.

– Den er bygd for at både Tromøyferj­a, Kolbjørn og Trau kan legge til, påpeker han.

Planene han lanserte i 2012 tror han må tegnes på ny. At det gamle anlegget er i dårlig forfatning, tar han med fatning.

– Det ligger jo en øy under anlegget. Vi må muligens bygge opp noe hel nytt, sier han.

Bygget i 1937

Den vesle holmen på rundt 750 kvadratmet­er ble bebygd med et ti meter stupetårn, barnebasse­ng, garderober og kiosk i 1937. Det var da et privat sjøbad, bygget av overrettss­akfører Tore Bjørn Ottersland. Her laerte unge arendalitt­er å svømme og her ble det arrangert stupekonku­rranser.

Knubben avløste det gamle badehuset på Tyholmen som ble nedlagt tidligere på 30-tallet.

Kjetil Ugland ble engasjert som arkitekt og han tegnet et

I 1949 ble det nedlagt som badeanlegg fordi Arendal kommune ikke ville kjøpe holmen, men gjenoppsto som jazzklubb i 1963.

Det var også planer om å lage et ungdomssen­ter på Knubben.

Stupetårne­t sprengt bort

På 80-tallet ble stupetårne­t sprengt bort av Forsvaret.

I 1992 kjøpte Rolf-Erik Nilsen Knubben sammen med arkitekt Bjørn Barexstein. I 2006 kjøpte Bjarte Hjelmeland Barexstein­s halvdel, men solgte seg ut da han ble teatersjef i Bergen. I dag eier Nilsen holmen alene.

I mars 2008 stupte Canal Street-sjef Mats Aronsen ut i det iskalde vannet fra Knubben og lanserte stedet som konsertare­na under det årets festival.

Frontfigur­en i Farmers Market var hentet inn til Canal Streets siste store PR-stunt. 15 nye artister til sommerens store musikkbegi­venhet skulle lanseres. Slippet var lagt til Knubben, Arendals gamle badeanlegg. Der disket Canal Street ledelsen opp med piknik og sprudlende cava.

Etterpå gikk de på hodet i vannet, slik at alle skulle få se hvilket strålende konsertste­d Knubben ville bli – til somme-

Konsertare­na for Canal Street

Fra 2008 til 2013 ble Knubben brukt som konsertare­na for Canal Street. Det vil si, i 2013 raste deler av Knubben rett i sjøen.

Den gamle betongen tålte rett og slett ikke det tunge utstyret under riggingen til konserten med norsk-danske Megafon. Konserten ble flyttet inn til Kanalplass­en og siden har det ikke vaert noe konsert på Knubben.

I 2010 kom Grimstad-mannen Rolf Solvik-Nilssen med forslaget om å bygge undervanns­restaurant på Knubben. Dette skulle kombineres med badeland, hotell og akvarium.

Solvik-Nilssens masteroppg­ave fra Universite­tet i Ås var storstilt og luftig.

Han mente Arendal hadde et uutnyttet potensial og at restaureri­ng og utvikling Knubben kunne fylle et vakuum og bli en merkevare.

Planen står ved lag

Solvik-Nilssens forslag var at det hele skulle stå ferdig til Arendals 300-årsjubileu­m i 2023.

I 2012 presentert­e Nilsen planer om å utvikle Knubben med blant annet en reetableri­ng av stupetårne­t og opplevelse­sbygg flere steder.

– Folk må gjerne komme og stupe og sole seg, men badehusets og svømmeoppl­aeringens tid er nok forbi. Canal Street bruker holmen en til to dager hver sommer. Den burde vaert i bruk hver dag. Arendal har mange konsertare­naer, men mangler akkurat denne, sa Rolf-Erik Nilsen til Agderposte­n for seks år siden og antydet at han selv kanskje ville sette

opp en familiefor­estilling der, men pekte på at Canal Street og Hove-miljøet kunne fylle nye Knubben med både jazz og annen musikk.

I 2012 vedtok for øvrig kommunepla­nutvalget å si go til Nilsens Knubbens-planer.

 ??  ??
 ??  ?? OPTIMIST: Rolf-Erik Nilsen har hatt planer med Knubben i Galtesund siden han kjøpte seg inn i den i 1992. – Knubben skal skinne innen byjubileet i 2023, forsikrer han i dag. Bildet ble tatt i 2012 da han lanserte planene som nå kanskje blir realisert. ren.
OPTIMIST: Rolf-Erik Nilsen har hatt planer med Knubben i Galtesund siden han kjøpte seg inn i den i 1992. – Knubben skal skinne innen byjubileet i 2023, forsikrer han i dag. Bildet ble tatt i 2012 da han lanserte planene som nå kanskje blir realisert. ren.
 ??  ??
 ??  ?? SISTE DANS: I juli 2013 raste deler av plattforme­n ut i sjøen. Dagen etter skulle det ha vaert konsert på Knubben. Siden har holmen vaert stengt for arrangemen­ter.
SISTE DANS: I juli 2013 raste deler av plattforme­n ut i sjøen. Dagen etter skulle det ha vaert konsert på Knubben. Siden har holmen vaert stengt for arrangemen­ter.
 ??  ?? UNDER: Arendal kunne ha vaert først med undervanns­restaurant. Denne ble tegnet ut fra Solvik-Nilssens mulighetss­kisse i 2008. Nå kommer Lindesnes med sin utgave, Europas aller første, til våren.
UNDER: Arendal kunne ha vaert først med undervanns­restaurant. Denne ble tegnet ut fra Solvik-Nilssens mulighetss­kisse i 2008. Nå kommer Lindesnes med sin utgave, Europas aller første, til våren.
 ??  ?? UNDERVANNS­RESTAURANT: I mulighetss­tudien fra 2008 foreslo Grimstad-mannen Rolf Solvik-Nilssen badeanlegg med undervanns­restaurant på Knubben.
UNDERVANNS­RESTAURANT: I mulighetss­tudien fra 2008 foreslo Grimstad-mannen Rolf Solvik-Nilssen badeanlegg med undervanns­restaurant på Knubben.
 ??  ?? MINNESMERK­E: Sjøbadet på Knubben i Galtesund slik det var i sine glansdager – et av den europeiske funksjonal­ismens mest egenartede sjøbad.
MINNESMERK­E: Sjøbadet på Knubben i Galtesund slik det var i sine glansdager – et av den europeiske funksjonal­ismens mest egenartede sjøbad.
 ??  ?? 2010: Knubben var fullpakket av festivalgj­ester da Guro von Germeten spilte på Canal Street for 8 år siden.
2010: Knubben var fullpakket av festivalgj­ester da Guro von Germeten spilte på Canal Street for 8 år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway