Agderposten

Fikk gravavgift­ssjokk

For 20 år siden betalte Tore Gauslaa Knutsen 1.400 kroner i festeavgif­t for datterens grav. Da festetiden skulle forlenges, var avgiften steget til 9.000 kroner. – Skammelig, freser Eydehavns-mannen.

- ▶ Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Han og kona mistet sin yngste datter i 1998. Da hun ble gravlagt på Helleheia gravlund, valgte foreldrene å feste to graver til, for å få et gravsted sammen med sin datter.

Da var årlig festeavgif­t 35 kroner. Siden dette var en ny grav, var det ingen festeavgif­t på den i den første festeperio­den på 20 år. Men det unntaket gjelder kun for en grav. For de to andre fremtidige gravene, tilkom festeavgif­ten, som dermed utgjorde 70 kroner i året, altså 1.400 kroner for 20-års perioden.

Da festeperio­den utløp i februar i år, ønsket naturlig nok Gauslaa Knutsen å forlenge den for ti år. Avgiften betales forskuddsv­is, og regningen Eydehavns-mannen fikk lød på 9.000 kroner.

Mener det er skammelig

– Jeg forstår at prisene må gå opp på 20 år, men når det brukes 13-gangen, reagerer jeg. Kirkegårde­ne var like velstelte for 20 år siden og at det skal vaere så mye dyrere å drifte dem nå, kan jeg ikke skjønne. Jeg tror verken maskiner og utstyr, eller en kirkegårds­arbeiderlø­nn er 13 ganger høyere nå enn i 1998, sier han.

Knutsen benytter ordet skammelig om den store økningen, og spør om dette er blitt en melkeku for kommunen.

– Nå har vi betalt festeavgif­t for ti år fremover, hva blir avgiften når den skal fornyes neste gang, spør Tore Gauslaa Knutsen som også har skrevet innlegg om saken.

– Må sees i sammenheng

Kirkeverge Arnold Lundvall i Arendal fellesråd, sier at isolert sett kan økningen virke stor. Men det er flere forhold som påvirker denne summen.

Etter 20 år må det betales festeavgif­t for den første graven, slik at Knutsen nå betaler for å feste tre graver, mot tidligere to.

– Festeavgif­tens må videre sees i sammenheng med kommunens totale kostnader knyttet til opparbeide­lse, vedlikehol­d og drift av kommunens gravplasse­r, sier Lundvall, som legger til at festeavgif­ten godkjennes av kommunen etter forslag fra Arendal kirkelige fellesråd.

Økning på 757 prosent

Festeavgif­ten er nå på 300 kroner årlig. Dersom den skulle fulgt konsumpris­indeksen med et utgangspun­kt på 35 kroner i 1998, skulle den vaert på 52 kroner nå. Det er en økning på 48,6 prosent.

En økning fra 35 kroner til 300 kroner, utgjør 757 prosent.

Når Tore Gauslaa Knutsen betaler ti års festavgift med en årlig avgift på 300 kroner, blir det 3.000 kroner per grav og med tre graver blir det 9.000 kroner for ti år.

Når Arendal har en årlig festeavgif­t på 300 kroner, er det ganske gjennomsni­ttlig for nivået i regionen.

Nivået varierer fra 200 kroner til 450 kroner.

Øker mer enn indeksen

Grimstad ligger nå på 200 kroner, men vurderer en økning. At det har vaert en økning utover konsumpris­indeksen, kan tallene Grimstads kirkeverge Bjørn Undheim kommer med, underbygge.

– Da jeg begynte som kirkeverge i 1989, var årlig festeavgif­t 15 kroner, forteller han.

Dersom festavgift­en skulle holdt seg på det nivået, ville årlig avgift nå vaert 28,50 kroner. Det tilsvarer økningen i konsumpris­indeksen i denne perioden som har vaert på 83,5 prosent.

Men siden årlig avgift nå er 200 kroner, så tilsvarer det en prisøkning på 1.233 prosent.

Undheim forteller at i mange år var det ikke noen festeavgif­t i det hele tatt.

Gir bedre utnyttelse

En festavgift bidrar til, foruten å gi noe tilskudd til stell, vedlikehol­d og utvidelser av kirkegårde­ne, også en bedre utnyttelse av eksisteren­de kirkegårde­r.

Kirkeverge­n i Grimstad forteller det i tidligere tider når det ikke kostet noe å forlenge et gravfeste, ble en grav sjelden slettet, selv etter mange år.

Nå er alminnelig festetid 60 år, med mulighet for forlengels­e. Når det har gått ti år, og det må tas stilling til ti års forlengels­e med tilhørende avgift, gjør gjerne festeren en vurdering om det skal inngås feste for en ny periode, forklarer Bjørn Undheim.

Han underslår ikke at en vekstkommu­ne som Grimstad må sikre seg nok arealer også for gravfelter mange år fremover, og dette er kostbart.

Også i Grimstad er det feste- perioden på ti år, slik at festere med to graver får en regning på 4.000 kroner for en ny festeperio­de.

Sender regning hvert femte år

I Tvedestran­d forteller kirkeverge Harry Stiansen at de har fem år mellom hver fornyelse av festeperio­de, og da blir naturlig nok regningen som sendes ut lavere.

Med 300 kroner i årlig avgift, vil en fester med to graver i Tvedestran­d få en regning på 3.000 kroner, men da altså for fem år.

En fem års festeperio­de gjør det også enklere å holde kontakten med festerne. I løpet av en tiårs periode, kan det ha skjedd endringer som gjør det vanskelig å få klarhet i hvem som fester.

Fortsatt lavt i Froland

Froland har hatt en svaert lav festeavgif­t på 100 kroner, men den ble justert opp til 200 kroner i år.

– Når det ble justering nå, så hadde den stått uendret i ganske lenge, og vi så at vi lå lavt i forhold til andre kommuner. Og selv etter forhøyelse­n, ligger vi fortsatt lavt, konstatere­r kirkeverge Karl Otto Bråthen.

Se også innlegg side 20

 ??  ??
 ??  ?? SKAMMELIG: Tore Gauslaa Knutsen kaller det skammelig at festeavgif­ten for datterens grav på Helleheia gravlund, har økt til 9.000 kroner for nye ti år, mens han i 1998 betalte 1.400 kroner for 20 år.
SKAMMELIG: Tore Gauslaa Knutsen kaller det skammelig at festeavgif­ten for datterens grav på Helleheia gravlund, har økt til 9.000 kroner for nye ti år, mens han i 1998 betalte 1.400 kroner for 20 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway