Agderposten

– 284 mill. er for dyrt

Behovet for nytt legevaktby­gg i Arendal blir stadig mer prekaert, men prislappen på 284 millioner for kombibygge­t ved sykehuset blir altfor høy, mener rådmann og politikere, og krever «vesentlig» kutt.

-

Etter opprinneli­ge planer skulle et nybygg for ny legevakt kombinert med Kommunal Øyeblikkel­ig Hjelp (KØH) og kommunale korttidspl­asser på nabotomten til sykehuset i Arendal vaert under oppføring allerede. Men svaert høye kostnader på grunn av vanskelig tomt, fredet sykehusbyg­g og høy pris generelt, har ført til at rådmannen anbefaler en ny runde for å få ned prisen.

Nesten enstemmig

Rådmannen har fremmet sak om dette til bystyremøt­et 29. november, og da saken ble behandlet i bystyrets helse- og omsorgskom­ité, sluttet nesten alle seg til rådmannens innstillin­g. Bare Knut Arne Tveiten (Pp) insisterer på å utrede nytt legevaktby­gg ved brannstasj­onen på Stoa. Også Maiken Messel fremmet på vegne av Høyre først forslag om å se på enklere tomtealter­nativer rundt sykehusanl­egget i Arendal, men trakk forslaget da det ble klart at andre tomter er nøye vurdert.

Og samlokalis­eringen med sykehuset både for legevakt og KØH er så store både driftsmess­ig og økonomisk – og for pasientene – at det store flertallet står fast ved at nybygget bør legges kloss i sykehuset med gangatkoms­t mellom byggene.

Bygg på 6.400 kvm i 5 etasjer

Kalkylen på svimlende 284 millioner kroner, bygger på prosjektut­redning fra kommunens eiendomsfo­retak. Fra et første forprosjek­t i 2015 med legevakt og KØH, har prosjektet est ut med korttidsav­deling – og prisen er doblet fra første kalkyle på 140 mill. 6.400 kvm over fem etasjer, hvorav to er under bakkenivå, er priset til 284 mill. Tomten er i fjellknaus-partiet ved innkjørsel­en til dagens legevakt fra Dydens vei. Planen innebaerer utsprengin­g av hele 35.000 kubikkmete­r fjell – 7.000 lastebilla­ss. Dermed blir kostnaden for opparbeidi­ng av bare tomten over 50 mill. – og det før man har fått pris på hva sykehuset skal ha for tomten!

Økende behov i fem år

– Etter rådmannens vurdering er Arendal som vertskommu­ne for legevakta langt på overtid med å skaffe tilfredsst­illende lokaler. I minst 5 år nå har de ansatte på legevakta hatt utilfredss­tillende arbeidsfor­hold, og pasientsik­kerheten er heller ikke tilfredsst­illende ivaretatt, oppsummere­r kommunalsj­ef Torill Skår i rådmannens saksutredn­ing.

Her fastslås også at det i Arendal er et svaert stort press på sykehjemsp­lasser. 8 korttidspl­asser ble tatt til KØH-tilbudet som i dag er ved sykehjemme­t på Myra, og også ellers er korttidspl­asser i bruk til langtidspa­sienter. Med den følge at Arendal sammen med Flekkefjor­d er de Agder-kommunene som betaler mest til Sørlandet sykehus KF for «utskriving­sklare» pasienter kommunen ikke klarer å ta imot.

De siste tre årene har dette kostet Arendal kommune over seks millioner kroner.

 ?? SKRÅFOTO: ARENDAL KOMMUNE/MONTASJE ?? DYRT BYGGEPROSJ­EKT: Den gule streken viser tomten i fjellknaus­en ved Sørlandet sykehus i Arendal som skal sprenges ut for å gi plass til et nybygg på i alt 6.400 kvm på i alt 5 etasjer (to under bakkenivå) til hele 285 millioner kroner. Bare utsprengin­g av i alt 35.000 kubikkmete­r fjell (7.000 lastebilla­ss) vil koste over 50 mill. – og da er ikke tomteprise­n regnet med. Nå mener både rådmann og politikere at prisen må kraftig ned. Bygget skal inneholde ny legevakt (1.400 kvm) i 1. etasje – Kommunal Øyeblikkel­ig Hjelp (KØH) i 2. etasje – og kommunal korttids sykehjemsa­vdeling i 3. etasje. I to underetasj­er er det tenkt tekniske rom og parkering.
SKRÅFOTO: ARENDAL KOMMUNE/MONTASJE DYRT BYGGEPROSJ­EKT: Den gule streken viser tomten i fjellknaus­en ved Sørlandet sykehus i Arendal som skal sprenges ut for å gi plass til et nybygg på i alt 6.400 kvm på i alt 5 etasjer (to under bakkenivå) til hele 285 millioner kroner. Bare utsprengin­g av i alt 35.000 kubikkmete­r fjell (7.000 lastebilla­ss) vil koste over 50 mill. – og da er ikke tomteprise­n regnet med. Nå mener både rådmann og politikere at prisen må kraftig ned. Bygget skal inneholde ny legevakt (1.400 kvm) i 1. etasje – Kommunal Øyeblikkel­ig Hjelp (KØH) i 2. etasje – og kommunal korttids sykehjemsa­vdeling i 3. etasje. I to underetasj­er er det tenkt tekniske rom og parkering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway