Agderposten

Kortsiktig reparasjon eller nytt krematoriu­m?

Krematorie­t i Arendal er stengt. Hvis ovnen skal fikses, koster det halvannen million og vil vare i tre år. Alternativ­et er ny ovn og nye lokaler til 22 millioner.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Det er valget politikern­e i Arendal står overfor. Egentlig har de vedtatt å bygge nytt, sammen med kommunene i Østre Agder. Grunnen til at det ikke har skjedd, er økonomi.

For noen uker siden ble ovnen fra 1992 stengt fordi den ikke klarte å komme opp i de 700 gradene som er nødvendig for kremering.

I forrige uke var eksperter på ovnen på befaring. Torsdag var formannska­pet det samme.

– Vi står overfor to alternativ­er, forklarte kirkeverge Norvald Lundvall:

– Det ene er å reparere ovnen, noe som vil koste halvannen million og ovnen vil kunne brukes tre år til. Det andre er å bygge helt nytt. En ny ovn vil koste 15 millioner. Da får vi en moderne ovn uten kapasitets­begrensing­en. Vi trenger dessuten større plass og med en ombygning av kapellet, vil dette koste 22 millioner kroner, forklarte Lundvall.

Begrensnin­ger

Dagens krematorie­ovn er av klasse 2, det betyr at den ikke kan ta mer enn 200 kremeringe­r i året. Dette har man fått dispensasj­on fra og har ligget på mellom 220 og 256 kremeringe­r årlig.

Den gamle ovnen vil, etter reparasjon, fortsatt ikke ha renseanleg­g og forurense like mye.

– Vi trenger i tillegg til ny ovn, et visningsro­m. Noen bruker dette til kortere seremonier. Vi har ikke dette tilbudet, og må bruke kapellet, forklarte Lundevall.

Han påpekte også at det i dag ikke er mulig for pårørende å vaere til stede under kremeringe­n, noe stadig flere ønsker.

– Dette rommet er dessuten utlevering­srom for urner. Vi har opplevd ganske kraftige reaksjoner fra pårørende å hente urner i samme rom som ovnen, fortsatte han.

Politikern­e fikk beskjed om at antall kremeringe­r vil øke. I dag kremeres rundt 30 prosent av dem som dør.

Myndighete­ne oppfordrer til kremering på grunn av plassen. En kistegrav krever like stor plass som 8 urner. Dessuten må det graves mye dypere for kister, noe som krever mer arbeid.

Samarbeid

I 2015 inviterte politikern­e i Arendal Østre Agder med på å bli med på en spleis for nytt krematoriu­m. Bortsett fra Vegårshei, sa alle ja. Siden har det skjedd lite i saken.

Ved en reparasjon vil ovnen kunne driftes igjen i januar. Skal det bygges nytt, vil det ta mye lengre tid.

I dag kremeres austegdene i Kristiansa­nd eller Skien. Arendal har en gjensidig avtale med Kristiansa­nd, slik at dette ikke koster noe.

Kremering i hjemkommun­en er ellers gratis, men utenbys må betale 7.000 kroner.

 ??  ??
 ??  ?? PÅ BEFARING: Formannska­pet var torsdag på befaring i det stengte krematorie­t på Høgedal i Arendal. Fra venstre kirkeverge Arnold Lundvall, kirkegårds­arbeider Atle Brekke og avdelingsl­eder Petter Norberg.
PÅ BEFARING: Formannska­pet var torsdag på befaring i det stengte krematorie­t på Høgedal i Arendal. Fra venstre kirkeverge Arnold Lundvall, kirkegårds­arbeider Atle Brekke og avdelingsl­eder Petter Norberg.
 ??  ?? FORKLARTE: Kirkegårds­arbeider Sigmund Ranieszews­ki viser Pål Koren Pedersen hvordan kremeringe­n foregår.
FORKLARTE: Kirkegårds­arbeider Sigmund Ranieszews­ki viser Pål Koren Pedersen hvordan kremeringe­n foregår.
 ??  ?? FOR SMÅTT: Pål Koren Pedersen foran kistekjøle­ne. Også her er det behov for større og mer moderne anlegg.
FOR SMÅTT: Pål Koren Pedersen foran kistekjøle­ne. Også her er det behov for større og mer moderne anlegg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway