Agderposten

Full strid på åpen Facebook-gruppe

Det har brutt ut åpenlys krangel mellom nye moderatore­r og flere tusen medlemmer av Lillesands største Facebook-gruppe.

- Jørund Flaa, Agderposte­n og Thor Børresen, Lillesands-Posten bucher@agderposte­n.no

Facebook-gruppen «Hva skjer i Lillesand» har mer enn 6.000 medlemmer og har i flere år vaert en åpen gruppe for og om alt som skjer i Lillesand og omegn.

Her er kulturakti­viteter og arrangemen­ter blitt lagt ut, privatpers­oner har diskutert hendelser og utvikling i sørlandsko­mmunen og gruppen har belyst ting som berører seg i kommunen.

De siste dagene er gruppen snudd helt på hodet. Til manges fortvilels­e.

Reklame for sex

Onsdag lå det en rekke mer eller mindre bisarre utspill fra nye moderatore­r av FBgruppen.

Blant annet reklame for dildoer, seksualise­rte bilder og innlegg om prostitusj­on og eskortetje­nester. I en rekke innlegg beskrives medlemmer av gruppen nedsettend­e, ord som «idiot», «judaser» og «rapportøre­r» går igjen flere steder.

En rekke av medlemmene i gruppen reagerer åpenlyst på de nye moderatore­ne og deres innlegg.

– Denne gruppen var veldig fin, men nå er den totalt ødelagt, skriver én.

– Det er fullstendi­g useriøst. Mange av innleggene er lagt ut av personer som opererer med åpenbart falske profiler. Det får stå, mens andre som forsøker å holde et seriøst nivå blir slettet, forteller en mann som selv sier han er i ferd med å melde seg ut av denne Facebook-gruppen.

Trusler om vold

En rekke av medlemmene skriver at de har rapportert gruppen til Facebook i håp om at noe skal skje. De som har rapportert gruppen henges i neste runde ut som «rapportøre­r» av moderatore­ne.

– I 40-årene ble alle rapportøre­ne i Norge samlet på tog og sendt til Tyskland, nå har ugresset fått vokse fritt i Agder altfor lenge kan det virke som, skriver en av moderatore­ne.

Dette er etter at en annen moderator har truet dem som «sladrer» med bank.

– Ga bort gruppen til Halden

Moderator for Facebook-gruppen inntil nylig var lillesande­ren Kim Tommy Byberg.

– Jeg er administra­tor og jeg modererte gruppen i noen uker, men fikk så mye kritikk og ble regelrett trakassert for måten jeg gjorde det på at jeg ikke lenger orket. Så da ga jeg bort moderatorj­obben til en venninne i Halden, sier han til Agderposte­n.

Etter det Agderposte­n forstår har venninnen invitert inn en rekke andre bekjente – fra ulike steder i landet – til å bistå i moderatorj­obben for gruppen i Lillesand.

– Ville skape god stemning

Agderposte­n har forsøkt å få tak i flere av de nye moderatore­ne på Facebook-siden. En ung kvinne i Bergen svarer følgende på hvorfor hun operer som moderator på siden i Lillesand.

– Jeg fikk høre at folk hadde hetset Kim Tommy og til og med stoppet ham på butikken. Det synes jeg var leit å høre, derfor ville jeg bidra, sier hun.

Kvinnen ønsker ikke at Agderposte­n omtaler henne med navn.

– Jeg prøvde bare å skape litt god stemning der inne. Jeg har kun vaert med i under ett døgn og er ikke moderator lenger nå, hevder hun overfor Agderposte­n.

– Startet med kakesalg

Byberg forteller at hele konflikten startet med at han ville stoppe kjøp- og salgsrubri­kker i gruppen.

– Jeg stoppet et innlegg om kakesalg til inntekt for en Polen-tur. Da ble jeg grovt trakassert. Jeg orket ikke mer, sier han.

– Så dette er en slags hevnaksjon?

– Nei, det er ikke snakk om hevn, men jeg hadde ikke samvittigh­et til å gi gruppen til noen andre i Lillesand for at de skulle måtte gå gjennom det samme som meg, hevder Byberg.

– Tar den tilbake igjen

Administra­toren forklarer at moderering­en av FB-gruppen har «gått helt over styr» de siste dagene.

– Dette er ikke greit lenger. Jeg vil nå ta tilbake gruppen igjen og moderere den selv igjen, sier Byberg.

 ?? FOTO: SKJERMDUMP ?? HETS: Åpenlys krangel på Facebook-siden «Hva skjer i Lillesand og Birkeland».
FOTO: SKJERMDUMP HETS: Åpenlys krangel på Facebook-siden «Hva skjer i Lillesand og Birkeland».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway