Agderposten

Kan det vaere at gravplasse­r, som betyr sorg og savn, er blitt en melkeku for kommunen?

Det er nok mange som har fått,eller får en stor overraskel­se i form av gebyr på gravplass de disponerer på en av Arendal kommunes kirkegårde­r.

- Tore Gauslaa Knutsen Eydehavn

Minstejent­a vår døde i februar 1998. Som foreldre ville vi bli gravlagt ved henne når vår tid kom. Vi valgte derfor å betale festeavgif­t for tre gravplasse­r.

Arendal kirkeverge­kontor bestemte at dette skulle koste oss 1400 kroner for en tyve-års periode. D.v.s.70 kroner pr. år. Nå er de tyve årene gått.

I februar i år,fikk vi et brev fra Kirkeverge­n i Arendal,hvor det opplyses at festetiden er utløpt.

I brevet står det bl.a. «Fornyelsen skjer ved innbetalin­g av festeavgif­t og må godkjennes av Arendal kirkelige fellesråd. Festeavgif­ten er en avgift som fester må betale for å oppretthol­de rettighete­n til gravstedet.» Det fulgte med et returskjem­a hvor vi kunne krysse av på hva vi ønsket.

For å oppretthol­de gravstedet,at det ikke skulle bli slettet,forlanger nå kirkeverge­n i Arendal 9.000 kroner.

Ikke for tyve år, men for ti år!! – Altså,en formidabel økning.

Alle er vi vel innforståt­t med at priser og kostnader går opp i løpet av en tyve-års periode. Men en kostnad/avgift som er tretten ganger høyere enn i -98 -Utrolig!

Det er jo litt underlig. Kirkegårde­ne har vaert velstelte og fine i mange tiår. At kirkegårde­ne nå har blitt så dyre å drifte er høyst merkverdig. Har maskinpark­en og utstyr hatt en prisøkning som er tretten ganger høyere enn i -98? Har lønnen til kirkegårds­arbeideren hatt en økning som er tretten ganger høyere enn den var i -98? Tror nok ikke det. Det må vaere andre ting som ligger til grunn for den formidable økningen.

Kan det vaere at gravplasse­r, som betyr sorg og savn for pårørende, har blitt en «melkeku» for kommunen? Hva annet kan det vaere?

Dette kan ikke beskrives som noe annet enn skammelig.

Nå har vi betalt festeavgif­t frem til 2028.Hva blir det å betale for nye ti år når den tid kommer?

Jeg har fått opplyst av Kirkeverge­n i Arendal at det ikke er mangel på gravplasse­r.

 ??  ?? ARENDAL KIRKEGÅRD: Artikkelfo­rfatteren reagerer sterkt på økningen i gebyrene for gravplass.
ARENDAL KIRKEGÅRD: Artikkelfo­rfatteren reagerer sterkt på økningen i gebyrene for gravplass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway