Agderposten

Med Høyre øker forskjelle­ne

-

Høyres ordførerka­ndidat Geir Fredrik Sissener uttrykker i et leserinnle­gg sterk bekymring for eiendomssk­atten i Arendal kommune. Han viser til at om Høyre får stå ved roret så vil de sørge for at denne skatten blir redusert med 70 millioner kroner i løpet av 2019 – 2022.

For det første så er det vel slik med de fleste av oss, at vi betaler skatt ut i fra forståelse­n om at dette er selve grunnpilar­en i hvordan vi har valgt å organisere velferdsst­aten. For det andre så vil det alltid vaere diskusjone­r om hvem som skal betale hva slags skatt og hvor mye. For min egen egoistiske del skulle jeg gjerne vaert med på en reduksjon av eiendomssk­atten. Men det overskygge­r ikke det faktum at denne skatten faktisk er helt nødvendig for å gi våre innbyggere det tjenesteti­lbudet de forventer å få og som kommunen er pålagt å gi. Da snakker vi om basistjene­ster som skole, helse og omsorg.

Tjenester som skal vaere like for alle, uansett tjukkelsen på egen lommebok. De 114 millioner kroner som kommer fra eiendomssk­atten, og som ligger i budsjettfo­rslaget for 2019 fra Ap, Sv, Krf, V og Sp, vil eksempelvi­s dekke driften av skolene Birkenlund, Asdal, Hisøy og Flosta neste år. Dette er de faktiske forhold. Det interessan­te med Sisseners innlegg er at han ikke med ett ord nevner hvordan Høyre har tenkt å finansiere et inntektsbo­rtfall på 70 millioner kroner i løpet av den neste fire årsperiode­n. Det hadde gitt grunnlag for en mer redelig argumentas­jon. Derfor tillater jeg meg å minne han på Høyres program frem mot 2022. Her kan vi lese at de satser på at det skal komme 80 millioner kroner «seilende» fra egen regjering. Fantastisk om det skulle skje, men en ganske luftig forutsetni­ng som vi i Arbeiderpa­rtiet ikke kan saldere et krevende kommunebud­sjett på. I tillegg skal Høyre effektivis­ere kommunen med 80 millioner kroner, i form av diverse prosjekter med flotte navn.

I mitt hode betyr det kort og godt å ta ned bemanninge­n med rundt 100 årsverk. Hvor har Høyre tenkt at dette skal skje? Innenfor skole, omsorg eller helse? Det bør de gi gode svar på. Den sittende regjeringe­n har som kjent vedtatt nye retningsli­njer for eiendomssk­atten fra 2020. Hva dette vil innebaere av konsekvens­er for Arendal gjenstår å se. Her spriker tallene fortsatt, avhengig av hvem man spør.

Men det som er sikkert er at vi for tiden har en regjering som på mange områder «krymper» inntektsni­vået til kommunene. Det er imidlertid de rammebetin­gelsene vi må forholde oss til, og derfor avstå fristelsen til å legge inn inntektspo­ster i eget budsjett som baserer seg mer på drømmer og ønsker enn faktiske forhold.

 ?? Morten Kraft, Bystyremed­lem Ap ??
Morten Kraft, Bystyremed­lem Ap

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway