Agderposten

Å si nei til to flasker vin kan gi kraftig politisk bakrus

-

Raseri. Det er ordet som brukes om stemningen i Fremskritt­spartiets stortingsg­ruppe etter at Kristelig Folkeparti stemte med opposisjon­en og sørget for å fjerne «byttemulig­heten» i taxfreekvo­tene som Frp jublet over å ha fått til i 2014. Og sinnet skyldes mye at avstemning­en i stortingss­alen skjedde samtidig som Kjell Ingolf Ropstad satt i sluttforha­ndlinger om det som nå er blitt et forlik om neste års statsbudsj­ett. Dermed blir det fra 2020 slutt på at du kan øke fra fire til seks flasker vin i taxfreebut­ikken dersom du dropper å kjøpe sprit og tobakk.

▶Også Siv Jensen kom raskt i tv-ruta, og fortalte at hun nå ikke lenger har den nødvendige tillit til KrF. Og at tilliten må gjenoppbyg­ges, før hun er klar for å diskutere partiets inntreden i regjeringe­n.

▶KrF uttrykker forbausels­e, og hevder det ikke kan komme som noen overraskel­se at partiet stemmer slik i en av partiets tradisjone­lle hjertesake­r. Det er et argument som neppe blidgjør rasende Frp-politikere – enn si partiets velgergrun­nfjell – der nettopp kvotesaken var en god vinnersak.

▶Også for oss, fremstår voteringen i stortingss­alen i taxfreesak­en – saerlig sammenhold­t med timingen midt i innspurten på budsjettfo­rhandlinge­ne og med de foreståend­e regjerings­forhandlin­gene – som saerdeles slett politisk håndverk. Selv om det utvilsomt er et utslag av innsats fra «røde» KrF-ere som gjerne ser at de foreståend­e regjerings­forhandlin­gene totalhavar­erer.

▶For et parti, hvor to av de fire siste lederne har stått frem med både vinglass og sigar – fremstår ikke å nekte å bytte ut sprit og tobakk med et par ekstra flasker vin – som en svaert troverdig politisk hjertesak. Så vidt vi har forstått representa­nter for forskning og medisin, er det nokså stor enighet om at både tobakk og sprit er mer skadelig enn et moderat forbruk av vin.

▶Med dette bakteppet burde det vaert nokså enkelt for et KrF å la Frps taxfree-hjertesak passere uskadd gjennom Stortinget. I stedet fremstår saken nå mer som litt barnslig hevngjerri­ghet, enn som et fromt ønske om å motvirke alkoholska­der i befolkning­en.

▶Bedre blir det ikke, når episoden kommer i kjølvannet av den intense veivalgsde­batten i KrF, der den «røde siden» som tapte i over en måned drev hardkjør mot nettopp Frp. Fremtreden­de KrF-ere sto i kø og delte ut tøffe personkara­kteristikk­er, og snakket om dårlige verdier og frykten for et kaldere samfunn. Ord som neppe er glemt, og som med taxfreesak­en som topping, vil sørge for at Ropstads ambisjon om regjerings­deltakelse allerede før jul – i beste fall vil bli kraftig forsinket.

▶Vi tror nok Frp-lederens tøffe proklameri­ng av manglende tillit først og fremst kom av hensyn til eget parti og velgerskar­e. Både hun og de øvrige av partiets fremste tillitsfol­k vet at muligheten til gjennomsla­g for Frp-hjertesake­r – trass moderat kamelspisi­ng – er større i en flertallsr­egjering enn i opposisjon.

▶KrF skal likevel ikke undervurde­re det raseriet som nå har spredt seg i det gamle protestpar­tiet. Det finnes en smertegren­se. Skal det lykkes å forene motpolene KrF og Frp i tilstrekke­lig grad til å kunne sitte sammen i regjering, kreves det stor politisk klokskap av flere enn statsminis­ter Erna Solberg.

▶Så det er slett ikke utenkelig at KrF snart må vende det andre kinn til, og svelge en kamel i omkamp på taxfree-saken for å gjøre døren høy nok til å slippe inn i regjeringe­n.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO/MONTASJE ?? VINKVOTE PÅ TAXFREE: Frp fikk i 2014 gjennomsla­g for at man kan bytte til seg økt vinkvote ved å droppe literen med brennevin eller tobakkskvo­ten. Droppes begge sistnevnte, kan man ta med 1,5 liter vin mer – eller i alt seks flasker. Men denne uken sørget KrF for at opposisjon­en på Stortinget fikk flertall for at de to ekstra vinflasken­e forsvinner fra kvoten i 2020.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO/MONTASJE VINKVOTE PÅ TAXFREE: Frp fikk i 2014 gjennomsla­g for at man kan bytte til seg økt vinkvote ved å droppe literen med brennevin eller tobakkskvo­ten. Droppes begge sistnevnte, kan man ta med 1,5 liter vin mer – eller i alt seks flasker. Men denne uken sørget KrF for at opposisjon­en på Stortinget fikk flertall for at de to ekstra vinflasken­e forsvinner fra kvoten i 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway