Agderposten

Regjeringe­n leder skolene inn i kirkene

- Line Mørch Fylkeslede­r Human-Etisk Forbund, Aust-Agder

Regjeringe­n har lagt fram en nasjonal veileder for gudstjenes­ter i skoletiden. Det som er nytt her er at regjeringe­n går ut og oppfordrer skolene til å tilby gudstjenes­ter i skoletiden. Begrunnels­en av vår felles kultur og tradisjon. Ved å komme med en slik sterk oppfordrin­g, forteller regjeringe­n vår også foresatte og elever at det er det riktige å velge.

Fortsatt er det tre klare forutsetni­nger som skolen må oppfylle før en eventuell gudstjenes­te kan avholdes.

For det første, foresatte og elever skal ha et valg mellom to likeverdig­e arrangemen­ter. Et likeverdig arrangemen­t må, for å vaere likeverdig, tilby samme høytidsste­mte opplevelse som en gudstjenes­te.

For det andre krever veilederen at foresatte og elever skal få informasjo­n om begge oppleggene samtidig, så de kan ta et informert valg. Dessverre er punktet om aktiv påmelding til begge arrangemen­t, fjernet. Begrunnels­en for fjerning av dette punktet er at de ikke vil detaljstyr­e skolene. Nesten litt ironisk med tanke på at de nå går ganske langt i å styre skolene inn i kirken.

For det tredje blir det understrek­et at gudstjenes­ten ikke kan vaere semesterav­slutning. Her bør skolene ha felles arrangemen­t som alle elevene kan delta på.

Det flotte med den nye veilederen er at den synliggjør at livssynsal­deren i Norge er 15 år. Etter at eleven er fylt 15 år er det de selv som bestemmer hva som er rett for dem å velge. Foreldre kan ikke velge for elevene etter de har nådd denne alderen. Dette er en viktig annerkjenn­else og bevisstgjø­ring av det første juridiske valget en ungdom kan ta selv. Dette må alle ungdomskol­er i landet tenke gjennom når de sender ut informasjo­nsskriv om de to alternativ­ene.

Ellers er det også pussig at det er skolebarn som får ansvaret med å «oppretthol­de den kristne kultur og tradisjon» når de voksne svikter på alle fronter. Skolegudst­jenestene utgjør ca. 10% av gudstjenes­tene i Den Norske Kirke, mens resten av befolkning­en er stadig sjeldnere innom.

Vi mener at religionsu­tøvelse er foreldrene­s ansvar. Men når regjeringe­n først har anbefalt at gudstjenes­ter skal vaere en del av skolens tilbud, er det viktig at de tydelige forutsetni­ngene i den nasjonale veiledning­en blir fulgt av landets kommuner. De må sikre at alle barn får en inkluderen­de og god førjulstid i sin skolehverd­ag.

Med ønske om en god og inkluderen­de førjulstid.

 ??  ??
 ??  ?? JULEGUDSTJ­ENESTE: Her fra Trefoldigh­etskirken i Arendal.
JULEGUDSTJ­ENESTE: Her fra Trefoldigh­etskirken i Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway