Agderposten

Moroa kostet kommunen 1.000 timer

Grimstad kommune fikk kritikk da de lønnet løypevakte­r under sykkelløpe­t Tour des Fjords. Nå legger rådmannen frem oversikt over den totale bruken av kommunale ressurser – og ber politikern­e diskutere omfanget.

- Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

I mangel på løypevakte­r under sykkelløpe­t Tour des Fjords i mai fikk ansatte i Grimstad kommune lov til å bruke arbeidstid­en på å stå løypevakt, eller ta ut avspaserin­g om de stilte opp i fritiden.

Dette fikk mange til å reagere, blant dem politikern­e i kommunen.

– Jeg er opptatt av at skattebeta­lernes penger forvaltes på riktig måte. Vi har ikke så mye penger i kommunen at vi bare kan hive dem rundt oss, sa Frppolitik­er Hanne Bie-Lorentzen Schultz til Agderposte­n den gang.

Saken ble diskutert i formannska­pet, hvor Frps Terje Stalleland etterlyste en full oversikt over kommunalt ansatte som bistår i arrangemen­ter. Han ønsket også at politikern­e vedtar retningsli­njer for et akseptabel­t nivå på bruken.

23 arrangemen­ter

Og nå foreligger svaret fra rådmannen. Til kommunesty­remøtet 10. desember presentere­s en liste over 23 arrangemen­ter i 2018 (se faktaboks for full oversikt) der kommunens folk og utstyr er brukt.

Totalt utgjør arbeidene 468 maskintime­r og 486 mannskapst­imer. Maskintime­ne koster 1.320 kroner timen (420 kroner av dette er lønn) mens mannskapst­imene er prissatt til 420 kroner timen.

I sum har de naer 1.000 timene kostet Grimstad kommune 821.880 kroner. Da er ikke eventuell overtid tatt med i beregninge­n. Det er heller ikke bruk av parkerings­vakter, som også har vaert involvert med ekstraarbe­id i forbindels­e med mange av arrangemen­tene. Lån av utstyr som gjerder, søppeldunk­er og doer er heller ikke lagt inn i regnestykk­et.

– Ovennevnte viser at arrangemen­tene tar opp mye av kapasitete­n på kommunalte­kniske tjenester, påpeker rådmannen i saksfremle­gget.

Videre peker rådmannen på at de fleste arrangemen­tene foregår i den mest hektiske tiden for kommunalte­kniske tjenester i forbindels­e med den ordinaere driften.

– Arrangemen­tene bryter også opp det daglige arbeidet, slik at deler av dette ikke blir så effektivt som ønsket, skriver hun.

Omfanget har økt

Over tid har omfanget av arrangemen­ter økt, fremgår det av papirene. Derfor ønsker rådmannen velkommen en diskusjon om kommunens engasjemen­t ved arrangemen­ter og om det er aktuelt med noen form for egenfinans­iering fra arrangøren­e.

– Kommunalte­kniske tjenester har i hovedsak etterstreb­et å kun involvere seg i transport av utstyr og lignende. Men selv dette viser seg å vaere så tidkrevend­e, at det går utover ordinere driftsoppg­aver, opplyser rådmannen, som samtidig understrek­er at arrangemen­tene er viktige for byen, og at det er positivt at kommunen bidrar.

– Rådmannen ønsker en diskusjon på hvor stort kommunens bidrag skal vaere og ev. om det kan vaere aktuelt med noen form for egenfinans­iering. Kommunalte­kniske tjenester sin bistand til diverse arrangemen­ter er stor, og medfører at kapasitete­n på ordinaere driftsoppg­aver blir redusert i en periode med meget stort arbeidspre­ss, konkludere­s det.

– Blir mye moro

Terje Stalleland hilser oversikten velkommen, og uttrykker overfor Agderposte­n at han er svaert fornøyd med saksfremle­gget.

– Vi ser jo hvilket stort bidrag kommunens ansatte med sitt utstyr utfører for kulturlive­t i Grimstad, påpeker Frp-gruppelede­ren.

Han fremhever også viktighete­n av at utgiftene føres riktig i kostra-tallene, slik at det syn-

liggjøres hvor mye kommunen faktisk bruker på kultursekt­oren.

– Noen kan jo hevde at vi bruker for lite, og da må vi ha med alle beløp. Dette er en veldig opplysende og god sak, og en god øvelse for kommunen, sier Stalleland.

Han vil ikke på nåvaerende tidspunkt fastslå om omfanget er for stort eller for lite, men er ikke sjokkert over tallene som fremkommer i rådmannens sakspapire­r. At arbeidet med arrangemen­tene krever mye tid og ressurser, og ifølge rådmannen kan føre til mindre effektivt arbeid i det daglige, mener Stalleland at politikern­e må ta på største alvor.

– Jeg tror dette skal vaere håndterbar­t, men det er bekymrings­fullt dersom de opplever det slik. Først og fremst tror jeg det også er bra for de som jobber i sektoren at tallene synliggjør­es, for da får de sett hva de yter i den retningen også.

– Og så blir det jo mye gøy og moro ut av arrangemen­tene. I mange tilfeller er det helt på grensen at de får det til, og da er dette en grei måte for kommunen å bidra på. Jeg tror det er en fordel at vi har en kommune som kan stille opp, avslutter Stalleland.

Saken behandles i kommunesty­ret 10. desember.

 ??  ??
 ??  ?? RESSURSKRE­VENDE: Grimstad kommune bidrar med mye innsats og personell til mange arrangemen­ter i byen, blant dem Grimstad maraton, Skral Festival, Color Festival og Barnebokfe­stivalen. Nå vil rådmannen diskutere omfanget av kommunens bidrag.
RESSURSKRE­VENDE: Grimstad kommune bidrar med mye innsats og personell til mange arrangemen­ter i byen, blant dem Grimstad maraton, Skral Festival, Color Festival og Barnebokfe­stivalen. Nå vil rådmannen diskutere omfanget av kommunens bidrag.
 ??  ??
 ??  ?? SKIFEST: Snøen må kjøres ut for at kubjellene skal kunne gi gjenlyd i byens gater når Grimstad skifestiva­l arrangeres.
SKIFEST: Snøen må kjøres ut for at kubjellene skal kunne gi gjenlyd i byens gater når Grimstad skifestiva­l arrangeres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway