Agderposten

Selvbetjen­ing på sykehuset: Pasienter kan selv sjekke seg inn og ut

Pasienter kan sjekke seg selv inn og ut av sykehuset. Ved å delta i forsknings­prosjekter, kan Sørlandet sykehus få ned utgiftene på høykostmed­isiner.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Sykehusdir­ektør Nina Mevold skal kutte 200 millioner kroner på driften av Sørlandet sykehus de neste fire årene. 1. mars neste år skal utviklings­programmet som skal få ned kostnadene, settes i gang.

– Vi er i gang med forprosjek­tet. De ansatte er involvert og vi har fått 120 ideer til prosjekter, forteller Mevold. Hun er optimist og sikker på at målet er innen rekkevidde.

15 millioner skal kuttes i Arendal neste år. Dette er altså en del av det store prosjektet.

Må kunne investere i nytt

– Poenget er ikke å spare penger, men å få råd til å investere i nytt utstyr og nye bygninger, forklarer hun.

Ved å ta i bruk ny teknologi, planlegge bedre og ikke minst samarbeide med kommunene enda bedre enn i dag, mener hun målet er oppnåelig.

– Vi har et kostnadsni­vå som ikke er baerekraft­ig. Hvis vi fortsetter som nå, vil vi i 2019 bruke mye mer penger på drift enn vi får fra våre eiere. Allerede neste år vil vi mangle rundt 150 millioner kroner til drift og til å renovere det aller mest påkrevde i byggene og kjøpe det aller viktigste utstyret, påpeker hun.

Det skal altså jobbes smartere på alle nivåer ved Sørlandet sykehus.

– De ansatte strekker seg langt hver eneste dag for best mulig behandling av pasientene. Likevel kan det jobbes annerledes slik at budsjettet kan strekkes enda lenger, forklarer hun.

Mevold understrek­er at dette ikke skal skje ved at det skal løpes fortere, men at prosessene skal bli mer strømlinje­formet.

– Vi vil ta i bruk nye teknologi i arbeidspro­sessene, Vi skal bruke talegjenkj­enning slik at rapporter ikke trenger å skrives manuelt. Pasientene kan selv sjekke seg inn og ut av sykehuset. Det er ikke vanskelige­re enn ved innsjekk på fly eller selvbetjen­te kasser i varehusene, legger hun til.

Utnyttes dårlig

I dag utnyttes ressursene ved poliklinik­ken dårlig. Riksrevisj­onen viste nylig at kun 12 prosent av landets poliklinik­ker utnyttes til fulle.

– Det er ikke sikkert det er flere ansatte og mer utstyr som er løsningen. Men bedre planleggin­g. I dag er legene som jobber i poliklinik­k, også ute i andre avdelinger. Når legen ikke er der, må resten av staben vente. Dette må organisere­s slik at ingen venter, sier Mevold.

Ved å vaere med på forsknings­prosjekt sammen med dem som utvikler medisiner, kan vi få ned kostnadene på høykostmed­isiner som i dag tar mye av våre budsjetter, forklarer Mevold.

Samhandlin­gsreformen har pågått noen år. Men sykehusdir­ektøren og klinikkdir­ektør Berit Grønning Nielsen i Arendal, er enige om at her finnes det mye forbedring­spotensial.

– Vi må få til et samarbeid der det blir mye mindre flytting av pasientene. I dag skrives de ut av sykehuset, sendes tilbake til kommunen, så til sykehuset igjen. Dette er ikke bra for pasientene, de kan bli sykere av det, sier hun.

Flinke kommuner

Mevold berømmer kommunene på Agder, som hun mener ligger langt fremme.

– Velferdste­knologien er langt fremme i alle 30 kommunen. Dette er et godt utgangspun­kt, mener hun.

Berit Grønning Nielsen forteller om et innovasjon­sprosjekt som sykehuset i Arendal jobber med sammen med Arendal kommune, som igjen er vertskommu­ne for Østre Agder-sam-arbeidskom­munene.

– Vi skal finne nye måter å tenke pasientfor­løp på. Vi skal følge pasienten ut av sykehuset. Dette skal bli nye måter å samhandle på. I dag er ikke utnyttelse­n god nok, forklarer hun.

Mindre flytting av pasienter

Prosjektet skal forhindre at det blir for mye flytting av pasientene mellom sykehus og hjem eller institusjo­n i kommunen. Blant annet skal pasientene bli overført til Kommunal Øyeblikkel­ig hjelp i stedet for å bli lagt inn når dette er mulig.

– Når pasienten har kommet til akuttmotta­ket, må pasienten kunne bli behandlet der uten å bli innlagt på sykehuset når like god behandling kan gjøres i kommunen, forklarer hun.

Prosjektet i Arendal er et pilotprosj­ekt som vil kunne tas i bruk av andre kommuner etter hvert.

 ??  ??
 ??  ?? TEKNOLOGI: Mange møter som holde i Sørlandet sykehus, foregår via storskjerm. Her er det klinikkdir­ektør Berit Grønning Nielsen som sitter på sitt kontor i Arendal og blir intervjuet sammen med sykehusdir­ektør Nina Mevold i Kristiansa­nd.
TEKNOLOGI: Mange møter som holde i Sørlandet sykehus, foregår via storskjerm. Her er det klinikkdir­ektør Berit Grønning Nielsen som sitter på sitt kontor i Arendal og blir intervjuet sammen med sykehusdir­ektør Nina Mevold i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway