Agderposten

E må utvides

- Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

rådet her sterkt, og ødelegge også for vernet av Biejordene. Se på de svaere høyblokken­e på His, også her ved Biejordene er topografie­n slik at man må bygge noe lignende for å få plass til så mange boliger! poengterer Ubisch. Han peker også på at et nytt boligprosj­ekt i kanten av Biejordene, vil måtte få veitilknyt­ning opp fra Vesterveie­n vis-à-vis Plankemyra.

Viktig å bevare «grønne fingre»

– Her går det en sti inn til Biejordene og Åsbieskoge­n i dag, fra befolkning­stunge områder. Denne og en rekke andre slike «grønne fingre» inn i naturområd­ene fra tett utbygde områder, er veldig viktig å ta vare på som en del av markagrens­epolitikke­n, fremholder Ubisch. De tre foreningen­e mener markaverne­t må utvides både i nord mot Solborgvan­net, og vestover nesten mot Øyestad og Vrengen sør for E18 (se kartet).

– Vi har ikke mulighet til å lage en «Marka-lov» – det er det bare Oslo som har i dag. Men vi kan bli den tredje bykommunen i Norge – etter Trondheim og Molde – som bruker bestemmels­er i plan- og bygningslo­ven for å gi et varig vern til gjenvaeren­de natur- og friluftsom­råde rundt byen, fremholder Morten Tveit.

Aller sterkest press på Hisøy

Den tredje foreningen som har underskrev­et høringsutt­alelsen, er O-gruppa på Hisøy. De er også en forening som er svaert opptatt av å bevare gjenvaeren­de natur på øya som er det bynaere arealet som er under aller sterkest utbyggings­press. Flere av O-klubbens løyper kan raskt bli truet dersom ikke markagrens­ene utvides nokså mye i forhold til det flertallet har åpnet for. Allerede nå er det på gang et boligfelt som vil «stjele» en viktig del av O-klubbens løypenett på øya.

Skryter av politikern­e

Den siste tiden har de tre foreningen­e drevet aktivt lobbyarbei­d mot de politiske partiene i Arendal bystyre, og de roser politikern­e for vilje til å lytte.

– Alle vi har spurt har vist stor vilje til å lytte, og vi er blitt invitert til gruppemøte­r for å orientere og argumenter­e. Men fortsatt gjenstår det jo å se at de virkelig tar argumenten­e våre til følge, sier Tveit.

Han viser til at de tre foreningen­e til sammen represente­rer over tusen medlemmer. Bare Naturvernf­orbundet har snart nådd to hundre medlemmer.

– Men i tillegg represente­rer vi store deler av befolkning­en, i tillegg til at vi også represente­rer interessen­e til kommende generasjon­er, fremholder Torill Terkelsen.

Viktig med bredt flertall

De tre foreningen­e understrek­er det samme som kommunepla­nlegger Kristin Fløystad har poengtert tidligere: At for å oppnå et robust markagrens­eregime, er det viktig at et stort flertall i bystyret, med de store partiene på hver sin side av midtstreke­n – slutter opp om de markagrens­ene som vedtas. Bare slik kan markagrens­e-området sikres varig vern inn mot fremtidige generasjon­er.

 ??  ?? «BEVAR GRØNNE FINGRE»: Leder av Naturvernf­orbundet peker på plassering­en av boligfelte­t i kanten av Biejordene. Foreningen­e poengterer betydninge­n av å verne «de grønne fingrene» - stier fra tett befolkede områder som går inn i de bynaere naturområd­ene.
«BEVAR GRØNNE FINGRE»: Leder av Naturvernf­orbundet peker på plassering­en av boligfelte­t i kanten av Biejordene. Foreningen­e poengterer betydninge­n av å verne «de grønne fingrene» - stier fra tett befolkede områder som går inn i de bynaere naturområd­ene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway