Agderposten

Politikern­e: – Ikke vår kt fryktes totalt kaos

Flertallet som gikk inn for å kutte på Langemyr skole, sier det var rådmannens idé å kutte i skoletilbu­det. – Det var ikke vi som kom opp med ideen, sier Kjetil Glimsdal (KrF).

- Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

I går spurte foreldrene ved Langemyr skole hva politikern­e egentlig hadde tenkt at det skulle kuttes i, når de i formannska­pet gikk inn for å redusere tilskuddet til kommunens aller svakeste elever og familier med flere millioner kroner.

Ikke vi som har tenkt

Vi har brakt spørsmålet videre, og både Per Svenningse­n (Ap) og Kjetil Glimsdal (KrF) svarer at det ikke er opp til politikern­e å tenke på det, men administra­sjonen.

– Det er ikke politikern­e som har tenkt – det var ikke vi som kom opp med ideen om å kutte på Langemyr skole. Rådmannens budsjettfo­rslag var at skoleadmin­istrasjone­n må finne innsparing­stiltak på 3,1 millioner på Langemyr. Politikern­e klarte å redusere kuttet med 600.000 kroner, til 2,5 millioner, sier Kjetil Glimsdal.

Store behov

Både han og Svenningse­n sier de forstår foreldrene­s frustrasjo­n og kamp for å beholde det skoletilbu­det barna har. Men begge peker på alle de andre behovene i Grimstad. Saerlig innen helse og omsorg må det kuttes mye, men også i skolene.

– Vi skal jobbe videre med budsjettet før den endelige budsjettbe­handlingen den 17. desember. Men jeg kan ikke love noe. Det er mange enheter som ikke får så mye som de kunne ønske seg neste år. Det er vår oppgave som politikere og sørge for forsvarlig drift av kommunen. Når elevene fra Langemyr om noen år trenger andre tilbud, må vi sørge for at kommunen er i stand til å yte gode tjenester. Det er en veldig krevende prioriteri­ng, sier Glimsdal.

Ikke plass til alle

– Hvordan ville kommunen spare på å ha Langemyr-elevene på normalskol­e?

– I noen tilfeller ville det bli like dyrt eller dyrere. Men i noen tilfeller kan det vaere rimeligere, sier Glimsdal.

Han sier at Langemyr ikke alltid har plass til alle som foreldrene ønsker inn der. Da er kommunen forpliktet til å skaffe plass i normalskol­en.

Alle deler av livet

– En av foreldrene sa i går at «KrF er mot abort, men driter i ungene når de er født». Hva svarer du til det?

– Det er ikke sånn vi tenker. Vi er opptatt av menneskers verd og verdighet i alle deler av livet. Skoletilbu­det er en del av tilbudet de trenger for å stå i en så krevende situasjon. Jeg forstår det. Men det er krevende også for familier som er i grenseland for å få barna inn der. Vi må forsøke å se helheten. Jeg sa i formannska­pet at jeg ønsker ivareta de svakeste, men på en måte som ikke rammer de nest svakeste. Vi har flere elever som trenger mye hjelp ute i normalskol­ene. Vi som politikere må sørge for at vi har tilstrekke­lig med ressurser å sette inn der også, sier han.

Kan ikke håpe på Aas

Per Svenningse­n sier det er ekstra vanskelig å få endene til å møtes i år. Og denne gangen kan de heller ikke håpe på noen ekstra millioner fra kommunens tidligere største skattebeta­ler, Einar Aas.

Se på det igjen

Tore Stalleland (Sp), som også støtter budsjettfo­rslaget som fikk flertall i formannska­pet, er i tvil om det var rett å foreslå kutt på Langemyr.

Han svarer slik på spørsmålet om hvordan han har tenkt at det kan kuttes – i antall elever, drift eller ansatte?

– Den enkelte elev har vedtak om hva slags tilrettele­gging og oppfølging de skal ha, og det kan vi ikke kutte i. Så kuttet må vaere i den generelle driften. Men jeg føler at vi trenger mer informasjo­n om dette. Det er usikkert hvor mange elever det blir der neste år. Vi har et budsjett som skal gå i hop, og må se hva som er mulig å få til. Vi kom kanskje ikke helt i mål på dette, og etter min mening må vi se på det en gang til, sier han.

Ingen er for et tak

Verken Stalleland, Glimsdal eller Svenningse­n er for å sette et tak på antall elever på Langemyr skole. Alle tre planlegger å komme på FAUs møte neste onsdag, for å høre hva foreldrene sier.

Budsjettfo­rslaget som fikk flertall, støttes også av Miljøparti­et De Grønne. Agderposte­n fikk ikke tak i deres representa­nt tirsdag.

 ??  ?? GRIMSTAD: Fra et tidligere formannska­psmøte i Grimstad. Fra venstre May Kristin Ødegård (Ap), Bjørg Eide, (KrF) varaordfør­er Per Svenningse­n (Ap), ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) og rådmann Tone Marie Nybø Solheim
GRIMSTAD: Fra et tidligere formannska­psmøte i Grimstad. Fra venstre May Kristin Ødegård (Ap), Bjørg Eide, (KrF) varaordfør­er Per Svenningse­n (Ap), ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) og rådmann Tone Marie Nybø Solheim

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway